Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. november 15. Albert
KülTér

A rejtélyes CCCP-elrendezés – egy egri legenda nyomában

Bakondi Ágnes | 2013. november 05. 08:32:50 | Utolsó frissítés: 4 éve
Sokak szerint az egri Északi lakótelep egyik épületegyüttese felülről kirajzolja a CCCP-feliratot. Mindez véletlen vagy tudatos tervezés eredménye? Üzenet az akkori nagyhatalomnak, netán egy félresikerült kísérlet? Utánajártunk a városi legendának.

 

Sokan viccesen jegyzik meg, hogy Eger az egyik leghosszabb város, hiszen Kanadától egészen Oroszországig tart. Ebben az a legszebb, hogy van is benne némi igazság. Eger két pontját, a déli városrészt (hivatalosan Lajosvárost) nevezik sokan Kanadának, az Északi lakótelepet (Felsővárost) pedig Csebokszárinak. A Paletta Online az utóbbi lakótelep egyik leghíresebb legendájának próbált utánajárni.

 

Csebokszáritól Egerig és vissza

 

Aki már volt olyan szerencsés, hogy madártávlatból gyönyörködhetett Eger szépségeiben, annak bizonyára feltűnt egy különös formájú épületegyüttes a város északi részén, a panelrengeteg közepén. Az ottlakók körében is nagy népszerűségnek örvend az az elmélet, miszerint az épületek egy része kirajzolja a híres-hírhedt CCCP-feliratot.

 

A város körülbelül egyharmadnyi lakosságának otthont adó, Csebokszáriként és Északi lakótelepként ismert Felsőváros egy orosz városról, a Csuvas Köztársaság fővárosáról, Csebokszáriról kapta korábbi nevét. Ismert, hogy Eger számos testvérvárosi kapcsolattal rendelkezik, szám szerint tízzel. A Csebokszárival való kapcsolat több évtizedre, még a rendszerváltás előtti évekre nyúlik vissza. A kapcsolat egy idő után elhalt, bár 2004-ben megerősítették a megállapodást, az együttműködés a nagy távolság miatt a mai napig sem nevezhető túl intenzívnek.

 

Nem több, mint egy erőltetett kísérlet?

 

Történelemóráról bizonyára sokaknak ismerősen csenghet a CCCP mozaikszó, ez volt ugyanis a volt Szovjetunió, teljes nevén a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségének orosz rövidítése. Így természetesen felmerül a kérdés, hogy vajon az akkori szocialista rendszerben mennyire volt tudatos egy olyan épületegyüttes tervezése, majd kivitelezése, amely – figyelembe véve az akkori politikai helyzetet és a két város kapcsolatát – egy ilyen nyilvánvaló üzenetet hordoz.

 

Ez lehet a véletlen műve?
Fotó: Vámossy Béla

 

„Ez az egész csak szájhagyomány” – válaszolta megkeresésünkre Rátkai Attila, az egri önkormányzat Főépítészi Csoportjának vezetője. Elmondta, hogy a kérdéses épületek építése az 1970-es évek végén kezdődött, a ’80-as évekre pedig már be is fejezték a munkát. Az a légifelvételen is jól látszik, hogy a három C betű tökéletesen kiolvasható, ellentétben a P-vel. Sokan ezt azzal magyarázzák, hogy a ’80-as évek végén tapasztalható politikai hangulat, vagyis a változás igénye akadályozta meg a P betű befejezését.

 

Nagyon úgy tűnt, ezen spekulációkkal kapcsolatban Rátkai Attila igazából nem akar állást foglalni, s már a beszélgetés elején leszögezte, hogy írásos bizonyíték hiányában tudatos tervezésről szerinte egyáltalán nem beszélhetünk. Hangsúlyozta, hogy az utolsó betű „tökéletlensége” mutatja, hogy valószínűleg nem építész tervezhette az épületeket, egyebek közt ez az oka, hogy nem is lett tökéletes. „Természetesen sok mindenre lehet következtetni az elrendezésből, de az nyilvánvaló, hogy a P betű építészetileg nem használható épületként. Vagyis még ha valóban a CCCP kirajzolása lett volna a cél, ez akkor is csupán egy erőltetett kísérlet lehetett erre, semmi több” – tette hozzá a főépítész.

 

A repülőjárat miatt lett ilyen az elrendezés?

 

Kutakodásaink során egy olyan verzióval is találkoztunk, miszerint azért építették ilyenre a városrész épületegyüttesét, mert a Budapest és Moszkva között közlekedő repülők épp a lakótelep felett mentek el. Így az akkori rendszer politikai vezetői „otthon érezhették” magukat, ha letekintettek a repülő ablakából.

 

Ezen a légifelvételen is kivehető egy pillanatra (0:34-nél) a hasonlóság:

 

 

 

 

0,8 nap alatt egy lakás – így épült a lakótelep

 

Találtunk egy korabeli felvételt, amely bemutatja, hogyan is épültek a Csebokszári lakótelep lakásai. A videót a Heves Megyei Tanácsi Építőipari Vállalat készíttette, mindez érezhető a stílusán is.

 

 

 

 

Elmaradt az átnevezés

 

Mint arról már hétfőn beszámoltunk: minden bizonnyal nem nevezik át az Északi lakótelepet. Pedig tavaly novemberben a Gárdonyi-emlékévről tartott egyik beharangozó sajtótájékoztatón Király Júlia, az egri Dobó István Vármúzeum muzeológusa, irodalomkutató egyebek közt bejelentette: kezdeményezik, hogy az egri Északi lakótelep a jövőben Gárdonyi Géza nevét viselje. A napokban Király Júlia mindössze annyit közölt portálunkkal, hogy nincs napirenden az átnevezés.

 

Akinek tudomása van más magyarázatról azzal kapcsolatban, hogy miért is lehet a CCCP-elrendezés, írjon nekünk a paletta@ektf.hu vagy a palettaonline@gmail.com e-mail címre. Fotókat és videókat is várunk.


Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

21
komment

Reflektor

Háromszoros olimpiai bajnokot igazoltunk!
Más kérdés, hogy Szécsi Zoltán kapuba állításával sem sikerült megnyernie rangadóját az...
VINYL - Vizuális nevelés és közösségi művészet városi térben
Dr. Orosz Csaba képzőművész, a Vizuális Művészeti Intézet egyetemi docense tart előadást...
Vácon sem ment
Gyakorlatilag tíz perc után már eldőlt a két pont sorsa női kézilabda együttesünk...