Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. október 14. Helén
KülTér

A rejtélyes CCCP-elrendezés – egy egri legenda nyomában

Bakondi Ágnes | 2013. november 05. 08:32:50 | Utolsó frissítés: 5 éve
Sokak szerint az egri Északi lakótelep egyik épületegyüttese felülről kirajzolja a CCCP-feliratot. Mindez véletlen vagy tudatos tervezés eredménye? Üzenet az akkori nagyhatalomnak, netán egy félresikerült kísérlet? Utánajártunk a városi legendának.

 

Sokan viccesen jegyzik meg, hogy Eger az egyik leghosszabb város, hiszen Kanadától egészen Oroszországig tart. Ebben az a legszebb, hogy van is benne némi igazság. Eger két pontját, a déli városrészt (hivatalosan Lajosvárost) nevezik sokan Kanadának, az Északi lakótelepet (Felsővárost) pedig Csebokszárinak. A Paletta Online az utóbbi lakótelep egyik leghíresebb legendájának próbált utánajárni.

 

Csebokszáritól Egerig és vissza

 

Aki már volt olyan szerencsés, hogy madártávlatból gyönyörködhetett Eger szépségeiben, annak bizonyára feltűnt egy különös formájú épületegyüttes a város északi részén, a panelrengeteg közepén. Az ottlakók körében is nagy népszerűségnek örvend az az elmélet, miszerint az épületek egy része kirajzolja a híres-hírhedt CCCP-feliratot.

 

A város körülbelül egyharmadnyi lakosságának otthont adó, Csebokszáriként és Északi lakótelepként ismert Felsőváros egy orosz városról, a Csuvas Köztársaság fővárosáról, Csebokszáriról kapta korábbi nevét. Ismert, hogy Eger számos testvérvárosi kapcsolattal rendelkezik, szám szerint tízzel. A Csebokszárival való kapcsolat több évtizedre, még a rendszerváltás előtti évekre nyúlik vissza. A kapcsolat egy idő után elhalt, bár 2004-ben megerősítették a megállapodást, az együttműködés a nagy távolság miatt a mai napig sem nevezhető túl intenzívnek.

 

Nem több, mint egy erőltetett kísérlet?

 

Történelemóráról bizonyára sokaknak ismerősen csenghet a CCCP mozaikszó, ez volt ugyanis a volt Szovjetunió, teljes nevén a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségének orosz rövidítése. Így természetesen felmerül a kérdés, hogy vajon az akkori szocialista rendszerben mennyire volt tudatos egy olyan épületegyüttes tervezése, majd kivitelezése, amely – figyelembe véve az akkori politikai helyzetet és a két város kapcsolatát – egy ilyen nyilvánvaló üzenetet hordoz.

 

Ez lehet a véletlen műve?
Fotó: Vámossy Béla

 

„Ez az egész csak szájhagyomány” – válaszolta megkeresésünkre Rátkai Attila, az egri önkormányzat Főépítészi Csoportjának vezetője. Elmondta, hogy a kérdéses épületek építése az 1970-es évek végén kezdődött, a ’80-as évekre pedig már be is fejezték a munkát. Az a légifelvételen is jól látszik, hogy a három C betű tökéletesen kiolvasható, ellentétben a P-vel. Sokan ezt azzal magyarázzák, hogy a ’80-as évek végén tapasztalható politikai hangulat, vagyis a változás igénye akadályozta meg a P betű befejezését.

 

Nagyon úgy tűnt, ezen spekulációkkal kapcsolatban Rátkai Attila igazából nem akar állást foglalni, s már a beszélgetés elején leszögezte, hogy írásos bizonyíték hiányában tudatos tervezésről szerinte egyáltalán nem beszélhetünk. Hangsúlyozta, hogy az utolsó betű „tökéletlensége” mutatja, hogy valószínűleg nem építész tervezhette az épületeket, egyebek közt ez az oka, hogy nem is lett tökéletes. „Természetesen sok mindenre lehet következtetni az elrendezésből, de az nyilvánvaló, hogy a P betű építészetileg nem használható épületként. Vagyis még ha valóban a CCCP kirajzolása lett volna a cél, ez akkor is csupán egy erőltetett kísérlet lehetett erre, semmi több” – tette hozzá a főépítész.

 

A repülőjárat miatt lett ilyen az elrendezés?

 

Kutakodásaink során egy olyan verzióval is találkoztunk, miszerint azért építették ilyenre a városrész épületegyüttesét, mert a Budapest és Moszkva között közlekedő repülők épp a lakótelep felett mentek el. Így az akkori rendszer politikai vezetői „otthon érezhették” magukat, ha letekintettek a repülő ablakából.

 

Ezen a légifelvételen is kivehető egy pillanatra (0:34-nél) a hasonlóság:

 

 

 

 

0,8 nap alatt egy lakás – így épült a lakótelep

 

Találtunk egy korabeli felvételt, amely bemutatja, hogyan is épültek a Csebokszári lakótelep lakásai. A videót a Heves Megyei Tanácsi Építőipari Vállalat készíttette, mindez érezhető a stílusán is.

 

 

 

 

Elmaradt az átnevezés

 

Mint arról már hétfőn beszámoltunk: minden bizonnyal nem nevezik át az Északi lakótelepet. Pedig tavaly novemberben a Gárdonyi-emlékévről tartott egyik beharangozó sajtótájékoztatón Király Júlia, az egri Dobó István Vármúzeum muzeológusa, irodalomkutató egyebek közt bejelentette: kezdeményezik, hogy az egri Északi lakótelep a jövőben Gárdonyi Géza nevét viselje. A napokban Király Júlia mindössze annyit közölt portálunkkal, hogy nincs napirenden az átnevezés.

 

Akinek tudomása van más magyarázatról azzal kapcsolatban, hogy miért is lehet a CCCP-elrendezés, írjon nekünk a paletta@ektf.hu vagy a palettaonline@gmail.com e-mail címre. Fotókat és videókat is várunk.


Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

21
komment

Reflektor

Fényűzők kiállítás
A Vakok és Gyengénlátok Integráló Sportegyesülete és az Eszterházy Károly Egyetem...
Eszterházy-bérlet
A Gárdonyi Géza Színház és az Eszterházy Károly Egyetem több évtizedes együttműködése...
Heti menü a Leányka Bisztróban
Finom ételekkel, friss menükínálattal és szeretettel vár mindenkit a Leányka Bisztró!