Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. január 21. Ágnes
KülTér

Anno a Líceumban ravatalozták fel Gárdonyit

Mesélő Műemlékek Eger/Paletta Online | 2014. március 24. 20:30:20 | Utolsó frissítés: 4 éve
Gárdonyi Géza temetésekor zsúfolásig megtelt az egri főiskola előtti tér és a bazilika közötti terület. Eger egyik ikonját a Líceum Dísztermében ravatalozták fel. Sírja fejfáján ez áll: „Csak a teste.”

 

Kevesen tudják, de Gárdonyi Géza az Egri Csillagok írása közben meglátogatta a kerengő derviseket, azaz a mevleviket konstantinápolyi otthonukban, és találkozott a sejkkel is, aki bevezette őt a próféta tanításaiba: Nem rejtőzöm sem mélyben, sem magasban. Sem földben, sem égben, sem trónon. Ez a bizonyság, ó szeretteim. Az állhatatosak szívében rejtőzöm. Ha utánam kutattok, ezekben a szívekben keressetek. Ezért aztán ha meghalunk, sírunkat ne a földben keresd, hanem az emberek szívében.”

Az anekdota szerint Gárdonyira – a katolikus papoktól való elfordulásának és egyben spirituális fogékonyságának köszönhetően – komoly hatást gyakorolt ez a rövid látogatás. Talán a sírfelirata – "Csak a teste" – is erre a tanításra utal.

 

 
Rengetegen kísérték utolsó útjára Gárdonyit                              Fotó: esolivia.hupont.hu  Gárdonyit a bazilika előtti téren búcsúztatták 1922. november 1-én. Bronzkoporsóban fekvő testét alma matere, a Líceum Dísztermében ravatalozták fel. Az egyházi szertartást követően az egri vár Bebek-bástyáján kialakított díszsírhelyen hantolták el, a gerendakeresztre az azóta legendássá vált frázist írták.

 

Még több egri legenda a Mesélő Műemlékek Eger Facebook-oldalán olvasható.Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

1
komment

Reflektor

Miért az Eszterházy?
No, miért is? Nemcsak azért, mert az Eszterházy Károly Egyetem a magyar állami felsőoktatás...
EDUCATIO 2018
2018. január 18-20.: Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás Budapesten! Egyetemünk a...
Kortárs Hangon 2018
Ismét lehet jelentkezni a Kortárs Hangon nemzetközi irodalmi pályázatra. A pályaművek...