Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. október 21. Orsolya
KülTér

Anno a Líceumban ravatalozták fel Gárdonyit

Mesélő Műemlékek Eger/Paletta Online | 2014. március 24. 20:30:20 | Utolsó frissítés: 4 éve
Gárdonyi Géza temetésekor zsúfolásig megtelt az egri főiskola előtti tér és a bazilika közötti terület. Eger egyik ikonját a Líceum Dísztermében ravatalozták fel. Sírja fejfáján ez áll: „Csak a teste.”

 

Kevesen tudják, de Gárdonyi Géza az Egri Csillagok írása közben meglátogatta a kerengő derviseket, azaz a mevleviket konstantinápolyi otthonukban, és találkozott a sejkkel is, aki bevezette őt a próféta tanításaiba: Nem rejtőzöm sem mélyben, sem magasban. Sem földben, sem égben, sem trónon. Ez a bizonyság, ó szeretteim. Az állhatatosak szívében rejtőzöm. Ha utánam kutattok, ezekben a szívekben keressetek. Ezért aztán ha meghalunk, sírunkat ne a földben keresd, hanem az emberek szívében.”

Az anekdota szerint Gárdonyira – a katolikus papoktól való elfordulásának és egyben spirituális fogékonyságának köszönhetően – komoly hatást gyakorolt ez a rövid látogatás. Talán a sírfelirata – "Csak a teste" – is erre a tanításra utal.

 

 
Rengetegen kísérték utolsó útjára Gárdonyit                              Fotó: esolivia.hupont.hu  Gárdonyit a bazilika előtti téren búcsúztatták 1922. november 1-én. Bronzkoporsóban fekvő testét alma matere, a Líceum Dísztermében ravatalozták fel. Az egyházi szertartást követően az egri vár Bebek-bástyáján kialakított díszsírhelyen hantolták el, a gerendakeresztre az azóta legendássá vált frázist írták.

 

Még több egri legenda a Mesélő Műemlékek Eger Facebook-oldalán olvasható.Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

1
komment

Reflektor

Keresztféléves felvételi
Elindult a 2019-es keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás.
Javítottak pólósaink
Női kézilabdacsapatunk viszont továbbra sem tudott pontot szerezni az élvonalban.
Egyetemi napok a Libriben
Az egyetem oktatóit, dolgozóit és hallgatóit is kedvezményekkel várják az egri könyvesboltban.