Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2017. május 23. Dezső
KülTér

Anno a Líceumban ravatalozták fel Gárdonyit

Mesélő Műemlékek Eger/Paletta Online | 2014. március 24. 20:30:20 | Utolsó frissítés: 3 éve
Gárdonyi Géza temetésekor zsúfolásig megtelt az egri főiskola előtti tér és a bazilika közötti terület. Eger egyik ikonját a Líceum Dísztermében ravatalozták fel. Sírja fejfáján ez áll: „Csak a teste.”

 

Kevesen tudják, de Gárdonyi Géza az Egri Csillagok írása közben meglátogatta a kerengő derviseket, azaz a mevleviket konstantinápolyi otthonukban, és találkozott a sejkkel is, aki bevezette őt a próféta tanításaiba: Nem rejtőzöm sem mélyben, sem magasban. Sem földben, sem égben, sem trónon. Ez a bizonyság, ó szeretteim. Az állhatatosak szívében rejtőzöm. Ha utánam kutattok, ezekben a szívekben keressetek. Ezért aztán ha meghalunk, sírunkat ne a földben keresd, hanem az emberek szívében.”

Az anekdota szerint Gárdonyira – a katolikus papoktól való elfordulásának és egyben spirituális fogékonyságának köszönhetően – komoly hatást gyakorolt ez a rövid látogatás. Talán a sírfelirata – "Csak a teste" – is erre a tanításra utal.

 

 
Rengetegen kísérték utolsó útjára Gárdonyit                              Fotó: esolivia.hupont.hu  Gárdonyit a bazilika előtti téren búcsúztatták 1922. november 1-én. Bronzkoporsóban fekvő testét alma matere, a Líceum Dísztermében ravatalozták fel. Az egyházi szertartást követően az egri vár Bebek-bástyáján kialakított díszsírhelyen hantolták el, a gerendakeresztre az azóta legendássá vált frázist írták.

 

Még több egri legenda a Mesélő Műemlékek Eger Facebook-oldalán olvasható.Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

1
komment

Reflektor

Tudomány és természet - újabb programmal vár Erdőtelek
Tipp a hétvégi kikapcsolódáshoz: országszerte ünneplik május végén az Arborétunok...
Jó ügyért futottak
Jótékonysági futást szervezett az Opál Tehetséggondozó Alapítvány az Érsekkertben. A...
Az Igazgyöngy Alapítvány gyerekszegénység elleni munkája
Az EU nyilvántartása szerint Told Európa tíz legszegényebb régiójának egyikében...