Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. október 14. Helén
KülTér

Dobó szobrán keresztül üzent a múlt

Paletta Online | 2014. március 15. 16:17:39 | Utolsó frissítés: 5 éve
Egy 107 évvel ezelőtti üzenet várta a Dobó szobor restaurátorait, akik a talapzaton találtak rá az öntőmesterek által hátrahagyott sorokra.

 

A két szobor restaurálása még javában folyik Erdőkertesen, ahol most a szobrok kiegészítő elemeinek, így a Dobó szobor talapzatán elhelyezkedő láncok, gömbök és félholdak pótlásán dolgoznak a restaurátorok. Az egri várkapitány szobrának talapzatán a restaurátorok egy nyílást vágtak, így találtak rá arra az 1907-ből származó üzenetre, amelyet az öntőmesterek hagytak hátra a jövő emberének – olvasható az eger.hu-n.

 

A 107 évvel ezelőtti üzenet így szól:

 

"Találkozunk mi majd egykor föld és göröngy köszt, por alakban.
Gally Mihály
Hovanecz János
1907. agu. 8."

 

„Nem számítottunk rá, de amikor levettük, akkor láttuk, hogy a belső részén van egy írás. Nagyon meglepődtünk és örültünk is neki” – emlékezett Böjte Horváth István, okleveles szobrászművész. A szobor felhelyezésénél ez volt egyébként az utolsó lap, amit a többitől eltérően kívülről, bronzcsavarokkal illesztettek a helyére. A szobor talapzatán levő láncokat, bronzgömböket és félholdakat az elmúlt évtizedek során többször kellett pótolni, amelyet általában acéllal oldottak meg. Ezeket most újra kiöntik, de az eredeti állapot visszaállítása érdekében bronzból.

 

 
Fotó: Média Eger  

 

 „Mi arra gyanakszunk, hogy 1967-ben, amikor a Dobó térre került a Végvári vitézek szoborcsoport, akkor átrendezték a teret. Egy archív felvétel tanúsága szerint ugyanis a tér központjában helyezkedett el Dobó István szobra, egy lényegesen kisebb posztamensen. Akkor még nem voltak ott a lánc körítések és a kő gömbök, amin a török félhold és a láncokat összekötő bronzgömbök láthatók” – tette hozzá Schütz Zoltán, okleveles restauráló-művész.

 

A Dobó szobor javítása és a lyukak hegesztése a jövő héten indul.    Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Fényűzők kiállítás
A Vakok és Gyengénlátok Integráló Sportegyesülete és az Eszterházy Károly Egyetem...
Eszterházy-bérlet
A Gárdonyi Géza Színház és az Eszterházy Károly Egyetem több évtizedes együttműködése...
Heti menü a Leányka Bisztróban
Finom ételekkel, friss menükínálattal és szeretettel vár mindenkit a Leányka Bisztró!