Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. március 21. Benedek
KülTér

Dobó szobrán keresztül üzent a múlt

Paletta Online | 2014. március 15. 16:17:39 | Utolsó frissítés: 4 éve
Egy 107 évvel ezelőtti üzenet várta a Dobó szobor restaurátorait, akik a talapzaton találtak rá az öntőmesterek által hátrahagyott sorokra.

 

A két szobor restaurálása még javában folyik Erdőkertesen, ahol most a szobrok kiegészítő elemeinek, így a Dobó szobor talapzatán elhelyezkedő láncok, gömbök és félholdak pótlásán dolgoznak a restaurátorok. Az egri várkapitány szobrának talapzatán a restaurátorok egy nyílást vágtak, így találtak rá arra az 1907-ből származó üzenetre, amelyet az öntőmesterek hagytak hátra a jövő emberének – olvasható az eger.hu-n.

 

A 107 évvel ezelőtti üzenet így szól:

 

"Találkozunk mi majd egykor föld és göröngy köszt, por alakban.
Gally Mihály
Hovanecz János
1907. agu. 8."

 

„Nem számítottunk rá, de amikor levettük, akkor láttuk, hogy a belső részén van egy írás. Nagyon meglepődtünk és örültünk is neki” – emlékezett Böjte Horváth István, okleveles szobrászművész. A szobor felhelyezésénél ez volt egyébként az utolsó lap, amit a többitől eltérően kívülről, bronzcsavarokkal illesztettek a helyére. A szobor talapzatán levő láncokat, bronzgömböket és félholdakat az elmúlt évtizedek során többször kellett pótolni, amelyet általában acéllal oldottak meg. Ezeket most újra kiöntik, de az eredeti állapot visszaállítása érdekében bronzból.

 

 
Fotó: Média Eger  

 

 „Mi arra gyanakszunk, hogy 1967-ben, amikor a Dobó térre került a Végvári vitézek szoborcsoport, akkor átrendezték a teret. Egy archív felvétel tanúsága szerint ugyanis a tér központjában helyezkedett el Dobó István szobra, egy lényegesen kisebb posztamensen. Akkor még nem voltak ott a lánc körítések és a kő gömbök, amin a török félhold és a láncokat összekötő bronzgömbök láthatók” – tette hozzá Schütz Zoltán, okleveles restauráló-művész.

 

A Dobó szobor javítása és a lyukak hegesztése a jövő héten indul.    Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Energiakövetek pályázat
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2018 márciusában ismét meghirdeti...
VISEGRAD CHORAL BRIDGES II
Az Eszterházy Károly Egyetemen szervezik meg március 23-25-e között a Visegrádi...
Reflexiók a Kepesben
A kiállításon válogatás látható a Képzőművészeti Tanszék hallgatóinak legfrissebb munkáiból.