Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. január 21. Ágnes
KülTér

Egerbe költözött a hazai zeneipar

Puzsár Zsófia | 2017. június 02. 15:17:37 | Utolsó frissítés: 1 éve
Elstartolt a FesztEger! A hazai zenekarok mindent bevetnek, hogy ezen a hétvégén frenetikusan érezd magad! De vajon belegondoltál, mennyi munka rejtőzik a háttérben? Többek között erről is szólt a Music Hungary konferencia.

 

Évente egyszer összeülnek a hazai zeneipar képviselői, méghozzá Egerben, az idei az ötödik alkalom. Fontos, hogy legyen egy fórum, ahol zenészek, kiadók, rádiók össze tudják hangolni az igényeiket. Ettől tud működni az iparág – mondta Gerendai Károly, a fesztivál megálmodója, a Music Hungary szervezője. „A Cseh Tamás-program is a konferenciához köthető, azt gondolom, ezt igazi eredményként könyvelhetjük el a szakmai találkozások történetében, azóta is sikerrel fut a program. Leszögezhetjük mostanra azt is, hogy felfelé ívelő terület a fesztiválszervezés. Egyre több a jó feszt Magyarországon. De messze nemcsak a fesztiválokról szól ez az iparág: a rádiós ipacon végbement átalakulás is felvet kérdéseket vagy éppen a kiadók igényei…” – tette hozzá a szervező.

 

 

Panaszként elhangzott a pódiumbeszélgetésen, hogy – bár a hazai rádiók számára meg van határozva egy bizonyos arány, mennyi magyar zenét kell játszaniuk – sokan a hazai dalok jó részét a kevésbé hallgatott hajnali, vagy késő esti órákra hagyják.

 

Czutor Zoltán zenész, Belmondo frontembere úgy fogalmazott: „Nagyon sok tennivaló van ma Magyarországon a magyar zene arányával a hazai rádiókban. Néhány évvel ezelőtt zenésztársaimmal elértük, hogy bekerüljön a Médiatörvénybe a magyar zene minimális aránya, ez 35%-os jelenleg. Én azt gondolom, hogy hiába van meg a matek szempontjából a zenearány, ha nem hallgatott sávban hangzanak el ezek a dalok. Sajnos, azt kell, hogy mondjam: egész Európában sereghajtók lehetünk olyan szempontból, hogy mennyire szabad ma a rádiózás. Lehetnének tematikus adók, lenne rá igény. Ha nem törődünk ezzel a kérdéssel, úgy gondolom, komolyan fel fog borulni a rádiós piac és a zenészek számára sem fényes a jövő. Ezen kell most dolgoznunk.”

 

 

Egyre több színtéren van lehetősége bemutatkozniuk a zenészeknek, közösségi oldalak, különböző zenei csatornák kínálnak határtalan megjelenést nekik. Hiába, továbbra is elengedhetetlen a rotációba kerülés – derült ki a programon. Füstös Bálint, a Margaret Island zenekarból elmondta: „A hazai zenekaroknak a bemutatkozáshoz elengedhetetlen a rádiós játszás. Sőt, ez még mindig nem elég, a rotációba kerülésen is sok múlik, hogy napközben is minél többször hangozzon el egy-egy számunk. Az egyéb platformokon (pl. youtube, facebook) hatalmas a verseny, ezért sokat segíthet, ha játsszák az embert a rádióban is. Videoklipet készíteni mindenképp megéri, én azt gondolom, mi magunk is érezzük a bőrünkön, hogy sokkal jobban fut egy-egy dalunk, ha készül hozzá video. A FesztEgeren speciel még nem jártunk, ez egy igazi újszerű élmény lesz nekünk is és a közönségnek is.”

 

Új távlatokat nyitna a hazai zenészek, együttesek előtt, ha nem kizárólag a hazai piacon ismernék őket, hanem a külföldi közönség előtt is bemutatkozhatnának, ez egy újabb törekvés, amiről szó esett a zenei konferencián. Na meg arról, hogy a fesztiválok szervezésére szánt támogatás összege idén megduplázódott, már 800 milliós keret áll rendelkezésre. A szervezők nem titkolt célja, hogy ezentúl ne csupán évente egyszer találkozzanak, hanem szervezett keretek között egész évben tudják egyengetni a hazai zeneipar résztvevőinek útját.

 

 

Eger már az utóbbi években is bizonyított: nálunk startol el idén is a nyári fesztiválszezON, úgyhogy elő a legkényelmesebb cipőket, eresszétek ki a hangotokat és bulizzatok helyben, a FesztEgeren!

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Miért az Eszterházy?
No, miért is? Nemcsak azért, mert az Eszterházy Károly Egyetem a magyar állami felsőoktatás...
EDUCATIO 2018
2018. január 18-20.: Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás Budapesten! Egyetemünk a...
Kortárs Hangon 2018
Ismét lehet jelentkezni a Kortárs Hangon nemzetközi irodalmi pályázatra. A pályaművek...