Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. február 19. Zsuzsanna
KülTér

Lackfi: a költészet a Facebookon terjed

Széles Nikolett | 2017. május 03. 11:36:57 | Utolsó frissítés: 2 éve
A Kepes Intézet májusi irodalmi estjén Lackfi János költő, író volt a vendég. A humoros, jó hangulatú programon Molnár Ferenc beszélgetett a művésszel.

 

Az idők folyamán jó pár sztereotípia ölelte körül a költőket: „Ülnek a sötétben és alig látnak, szomorú verseket írnak és olvasnak, hogy még szomorúbbak legyenek tőle.” – mondta Lackfi János, majd viccesen hozzátette: a mai időkben már a kortárs költészet a technika segítségével levetkőzte magáról ezt a fajta elképzelést, és a költészet befürkészte magát az internetre. Lackfi már a kétezres években otthont adott verseinek az online felületen, s ma már rendszerességgel osztja meg őket. Nagy népszerűségnek örvend a Fekete Router című költeménye is, mely hatezer megosztás fölött jár. Az estet ennek a versnek a felolvasásával nyitotta meg, a vers olvasható lesz a Vörös Istvánnal együtt összeállított, Szilágyi Örzsébet e-mailjét megírta című kötetben. A felolvasás után bevezette a vendégeket a szakma rejtelmeibe. Elárulta, hogy hiába ír gyorsan, gyakran lassúvá válhat az írás folyamata. Ezt alátámasztotta egy Esterházy Péter-idézettel is: „Ha egy napot végigírok és másnap sorról sorra kihúzom, tehát nem marad semmi, az két nap jó munka.”

 

 

A népszerűség miatt rengeteg fellépése van egy esztendőben, tavaly majdnem kétszáz fellépése volt. Sokak számára így meghökkentő lehet, hogy így is helytáll az írásban és a családban is: Lackfi János hat gyermek édesapja. Tizenhét évig tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kreatív írást. Oktatásai során fontosnak tartotta, hogy ne úgy tanítsa meg a hallgatókat az írásra, hogy mindenki „Lackfi-stílusú” legyen, hanem találják meg a saját hangjukat.

 

 

Ezután bemutatta a Verslavina kötetét, melyben negyven vers olvasható. Ez a kötet úgy született meg, hogy Szabó T. Anna írt egy verset Jánosnak a költő 40. születésnapjára, majd erre Lackfi ugyanúgy verssel válaszolt. Kezdetét vette egy játékos verscsata, melybe több költő is beszállt: Kiss Judit Ágnes, Mesterházi Mónika, Jónás Tamás, Demény Péter, Hartay Csaba, Molnár Krisztina Rita és még sokan mások. Végül annyi írás született, hogy összegyűjtötte és könyvbe foglalta őket.

 

 

Lackfi igazán eseménydús és szórakoztató előadást tartott a Kepesben. Rajongói feltehették kérdéseiket, autogrammal látta el kedvenc könyveiket, rengetegen fotót készítettek s egy buzgó „fan” még egy zacskó kifújt levegőt is kért a költőtől. 

 

 

 

Ha kíváncsi vagy a versekre, akkor az alábbi linkeken megtalálod őket:

 

https://www.facebook.com/lackfi/posts/1122375134557308:0

 

 

http://www.lackfi-janos.hu/

 

Fotó: Kakuk Dániel

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Tittel Esték
A Tittel Pál Könyvtár szeretettel meghívja az érdeklődőket Élet Belső-Ázsiában:...
Tervezőgrafika felvételi előkészítő
Jelentkezz az Eszterházy Károly Egyetem tervezőgrafika szakjának előkészítőjére!
Rajz és festészet felvételi előkészítő
Jelentkezz az Eszterházy Károly Egyetem képalkotás szak és grafikusművész szak előkészítőjére!