Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. január 21. Ágnes
KülTér

Lackfi: a költészet a Facebookon terjed

Széles Nikolett | 2017. május 03. 11:36:57 | Utolsó frissítés: 1 éve
A Kepes Intézet májusi irodalmi estjén Lackfi János költő, író volt a vendég. A humoros, jó hangulatú programon Molnár Ferenc beszélgetett a művésszel.

 

Az idők folyamán jó pár sztereotípia ölelte körül a költőket: „Ülnek a sötétben és alig látnak, szomorú verseket írnak és olvasnak, hogy még szomorúbbak legyenek tőle.” – mondta Lackfi János, majd viccesen hozzátette: a mai időkben már a kortárs költészet a technika segítségével levetkőzte magáról ezt a fajta elképzelést, és a költészet befürkészte magát az internetre. Lackfi már a kétezres években otthont adott verseinek az online felületen, s ma már rendszerességgel osztja meg őket. Nagy népszerűségnek örvend a Fekete Router című költeménye is, mely hatezer megosztás fölött jár. Az estet ennek a versnek a felolvasásával nyitotta meg, a vers olvasható lesz a Vörös Istvánnal együtt összeállított, Szilágyi Örzsébet e-mailjét megírta című kötetben. A felolvasás után bevezette a vendégeket a szakma rejtelmeibe. Elárulta, hogy hiába ír gyorsan, gyakran lassúvá válhat az írás folyamata. Ezt alátámasztotta egy Esterházy Péter-idézettel is: „Ha egy napot végigírok és másnap sorról sorra kihúzom, tehát nem marad semmi, az két nap jó munka.”

 

 

A népszerűség miatt rengeteg fellépése van egy esztendőben, tavaly majdnem kétszáz fellépése volt. Sokak számára így meghökkentő lehet, hogy így is helytáll az írásban és a családban is: Lackfi János hat gyermek édesapja. Tizenhét évig tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kreatív írást. Oktatásai során fontosnak tartotta, hogy ne úgy tanítsa meg a hallgatókat az írásra, hogy mindenki „Lackfi-stílusú” legyen, hanem találják meg a saját hangjukat.

 

 

Ezután bemutatta a Verslavina kötetét, melyben negyven vers olvasható. Ez a kötet úgy született meg, hogy Szabó T. Anna írt egy verset Jánosnak a költő 40. születésnapjára, majd erre Lackfi ugyanúgy verssel válaszolt. Kezdetét vette egy játékos verscsata, melybe több költő is beszállt: Kiss Judit Ágnes, Mesterházi Mónika, Jónás Tamás, Demény Péter, Hartay Csaba, Molnár Krisztina Rita és még sokan mások. Végül annyi írás született, hogy összegyűjtötte és könyvbe foglalta őket.

 

 

Lackfi igazán eseménydús és szórakoztató előadást tartott a Kepesben. Rajongói feltehették kérdéseiket, autogrammal látta el kedvenc könyveiket, rengetegen fotót készítettek s egy buzgó „fan” még egy zacskó kifújt levegőt is kért a költőtől. 

 

 

 

Ha kíváncsi vagy a versekre, akkor az alábbi linkeken megtalálod őket:

 

https://www.facebook.com/lackfi/posts/1122375134557308:0

 

 

http://www.lackfi-janos.hu/

 

Fotó: Kakuk Dániel

 



Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Miért az Eszterházy?
No, miért is? Nemcsak azért, mert az Eszterházy Károly Egyetem a magyar állami felsőoktatás...
EDUCATIO 2018
2018. január 18-20.: Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás Budapesten! Egyetemünk a...
Kortárs Hangon 2018
Ismét lehet jelentkezni a Kortárs Hangon nemzetközi irodalmi pályázatra. A pályaművek...