Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. november 14. Aliz
KülTér

Lackfi: a költészet a Facebookon terjed

Széles Nikolett | 2017. május 03. 11:36:57 | Utolsó frissítés: 1 éve
A Kepes Intézet májusi irodalmi estjén Lackfi János költő, író volt a vendég. A humoros, jó hangulatú programon Molnár Ferenc beszélgetett a művésszel.

 

Az idők folyamán jó pár sztereotípia ölelte körül a költőket: „Ülnek a sötétben és alig látnak, szomorú verseket írnak és olvasnak, hogy még szomorúbbak legyenek tőle.” – mondta Lackfi János, majd viccesen hozzátette: a mai időkben már a kortárs költészet a technika segítségével levetkőzte magáról ezt a fajta elképzelést, és a költészet befürkészte magát az internetre. Lackfi már a kétezres években otthont adott verseinek az online felületen, s ma már rendszerességgel osztja meg őket. Nagy népszerűségnek örvend a Fekete Router című költeménye is, mely hatezer megosztás fölött jár. Az estet ennek a versnek a felolvasásával nyitotta meg, a vers olvasható lesz a Vörös Istvánnal együtt összeállított, Szilágyi Örzsébet e-mailjét megírta című kötetben. A felolvasás után bevezette a vendégeket a szakma rejtelmeibe. Elárulta, hogy hiába ír gyorsan, gyakran lassúvá válhat az írás folyamata. Ezt alátámasztotta egy Esterházy Péter-idézettel is: „Ha egy napot végigírok és másnap sorról sorra kihúzom, tehát nem marad semmi, az két nap jó munka.”

 

 

A népszerűség miatt rengeteg fellépése van egy esztendőben, tavaly majdnem kétszáz fellépése volt. Sokak számára így meghökkentő lehet, hogy így is helytáll az írásban és a családban is: Lackfi János hat gyermek édesapja. Tizenhét évig tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kreatív írást. Oktatásai során fontosnak tartotta, hogy ne úgy tanítsa meg a hallgatókat az írásra, hogy mindenki „Lackfi-stílusú” legyen, hanem találják meg a saját hangjukat.

 

 

Ezután bemutatta a Verslavina kötetét, melyben negyven vers olvasható. Ez a kötet úgy született meg, hogy Szabó T. Anna írt egy verset Jánosnak a költő 40. születésnapjára, majd erre Lackfi ugyanúgy verssel válaszolt. Kezdetét vette egy játékos verscsata, melybe több költő is beszállt: Kiss Judit Ágnes, Mesterházi Mónika, Jónás Tamás, Demény Péter, Hartay Csaba, Molnár Krisztina Rita és még sokan mások. Végül annyi írás született, hogy összegyűjtötte és könyvbe foglalta őket.

 

 

Lackfi igazán eseménydús és szórakoztató előadást tartott a Kepesben. Rajongói feltehették kérdéseiket, autogrammal látta el kedvenc könyveiket, rengetegen fotót készítettek s egy buzgó „fan” még egy zacskó kifújt levegőt is kért a költőtől. 

 

 

 

Ha kíváncsi vagy a versekre, akkor az alábbi linkeken megtalálod őket:

 

https://www.facebook.com/lackfi/posts/1122375134557308:0

 

 

http://www.lackfi-janos.hu/

 

Fotó: Kakuk Dániel

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Háromszoros olimpiai bajnokot igazoltunk!
Más kérdés, hogy Szécsi Zoltán kapuba állításával sem sikerült megnyernie rangadóját az...
VINYL - Vizuális nevelés és közösségi művészet városi térben
Dr. Orosz Csaba képzőművész, a Vizuális Művészeti Intézet egyetemi docense tart előadást...
Vácon sem ment
Gyakorlatilag tíz perc után már eldőlt a két pont sorsa női kézilabda együttesünk...