Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. december 18. Auguszta
KülTér

Kutyáikkal együtt segítenek

Juhász Henrietta | 2018. április 13. 11:39:48 | Utolsó frissítés: 8 hónapja
Terápiás vizsgát rendezett április 8-án a Doktor Mancsok Állatasszisztált Terápiás Alapítvány Egerben. Helyszínül a Kutyafáját kutyás közösség területe szolgált Almárban, ahol már második alkalommal rendeztek terápiás vizsgát, azon belül is a terápiás vizsga első fordulóját, a temperamentum vizsgálatot.

 

A vizsgára a vizsgáztatók Debrecenből és Budapestről érkeztek. A vizsgán két tanuló kutya és felvezetőik adtak számot tudásukról. Rambo három éves német vizsla, akivel gazdája, Hornyák Henriettával másfél éve jelentkezett az alapítványhoz.

– Mióta az eszemet tudom, kutyás vagyok. Kiskoromban velük képzeltem el a jövőmet, ami most sincs másképp. Mindig is fontos volt számomra, hogy segítsek másokon, főleg ha kutyával tehetem azt. Ezért is döntöttem úgy, hogy a saját kutyámat, Rambot terápiás kutyává képezem ki. Ez most megvalósulni látszik, hiszen sikeres temperamentum vizsgát tettünk, melynek során szerencsére semmi nagyobb nehézségünk nem akadt a túlzott izgalmon kívül. Erre az első vizsgára rengeteget készültünk kiképzőnk, Kapaló Éva segítségével. Az engedelmességi feladatokon túl olyan szituációkba helyeztük a kutyát, melyek bármikor előfordulhatnak egy terápiás foglalkozás során – tudhattuk meg Henriettától.

 

 

Elárulta: ez alatt a felkészülési idő alatt számos célterületet ismert meg és megtalálta azt a korosztályt, ami Rambohoz, illetve hozzá is a legközelebb áll: a gyerekek világa, legyen szó egészséges, vagy épp sérült gyerekekről.

– Számomra fontos, hogy ne csak a terápián résztvevők, illetve én érezzem jól magam a foglalkozások ideje alatt, hanem a kutya is élvezze azt, amit csinál, és ezt a gyerekek társaságában vettem észre leginkább Rambon. Mostantól megkezdjük a záróvizsgánkra való felkészülést, és remélem, hogy hamarosan sokak segítő párosává válhatunk Ramboval – osztotta meg velünk a célokat Henrietta.

 

 

A másik tanuló kutya Flow az egy éves border collie, Kapaló Éva Zoya terápiás kutyájának a kölyke, aki most bebizonyíthatta, hogy anyukája nyomdokaiba léphet. Azzal a céllal választották ki őt tíz testvére közül, hogy belőle is terápiás kutya válhasson. Ő Éva negyedik kutyája akit terápiás kutyának képez. A vizsgát nála is hónapokig tartó felkészülés előzte meg.

A párosnak a vizsgán azt kell bizonyítania, hogy mindketten kiegyensúlyozottak és bármilyen környezetben képesek hatékonyan együttműködni a foglalkozás sikeressége érdekében. A vizsga két részből állt, melyek időben elkülönülnek egymástól. Az első a temperamentum vizsgálat, amit az elmúlt hétvégén tartottak.

 

 

A vizsgát hónapokig tartó felkészülés előzi meg

 

 

– Ez egyrészt engedelmességi feladatokból, másrészt pedig a kutya általános készségeit, a páros terápiás munkára való alkalmasságát felmérő tesztekből tevődött össze oly módon, hogy a kutya és gazdája kontrollált módon szembesült bizonyos valós terápiás foglalkozásokon előforduló ingerekkel. A temperamentum feladatok egymásból következnek és folyamatosan terhelik a kutyát, hogy valóban meggyőződjenek alkalmasságáról.  A feladatok között szerepelt többek között élelemmel mutatott reakció idegennel és a kutya gazdájával, engedelmesség pórázon és póráz nélkül, mankóval, kerekesszékkel, furcsa mozgású emberekkel való ismerkedés irányukba tanúsított reakció és egyben a vizsga legfontosabb része: az agresszió vizsgálat – sorolta Kapaló Éva. Aki a temperamentum teszten megfelelt, csak az mehet tovább a második fordulóra. Második fordulónak a „valós terápiás szituáció, meghatározott fejlesztési gyakorlatok végrehajtása”  vizsgarészt nevezik.

 

 

– A valós terápiás helyzetben végrehajtott fejlesztő gyakorlatot egy olyan fogadó Intézményben kell megvalósítani, ahol már vizsgázott kutyával és felvezetővel aktuálisan folyik kutyás terápia. E látogatások során a vizsgázó páros megismerkedik a célcsoporttal és együttműködést alakít ki velük, valamint a fejlesztést végző terapeutával. Fontos megjegyezni, hogy a második vizsgarészt egy komoly egészségügyi szűrésekből álló vizsgálat előzi meg, hogy a kutya egészséges és fertőző betegségektől mentes. Ezt az egészségügyi szűrést a későbbiek során félévente ismételni kell a már aktívan dolgozó kutyáknál – árulta el Éva.

 

 

Az elmúlt vasárnap mindkét kutya sikeresen vizsgázott. A cél pedig, mint megtudhattuk, nem kisebb, mint hogy a sikeres vizsgát kővetően a kutyák és felvezetőik minél több oktatási és szociális intézménybe eljussanak, ahol segítségükkel hozzájárulhatnak a sérült, fogyatékkal élő, valamint az egészséges gyermekek, felnőttek és idősek fejlesztéséhez, gyógyításához, életminőségük javításához.

 

Fotók: Olajos IstvánTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Adventi koncert az egri Ciszterci templomban
Koncertre várja az érdeklődőket az Eszterházy Károly Gyakorló Gimnázium kórusa december...
Hajszálon múlott
Nem sikerült visszavágnia múlt heti vereségéért az EKE-Eger férfi futsal csapatának, így...
Kiemelkedő volt az érdeklődés a nyílt napon
Népszerű volt az Eszterházy Károly Egyetem nyílt napja: több mint 1200 érdeklődő volt...