Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. június 17. Laura
KülTér

Kutyáikkal együtt segítenek

Juhász Henrietta | 2018. április 13. 11:39:48 | Utolsó frissítés: 1 éve
Terápiás vizsgát rendezett április 8-án a Doktor Mancsok Állatasszisztált Terápiás Alapítvány Egerben. Helyszínül a Kutyafáját kutyás közösség területe szolgált Almárban, ahol már második alkalommal rendeztek terápiás vizsgát, azon belül is a terápiás vizsga első fordulóját, a temperamentum vizsgálatot.

 

A vizsgára a vizsgáztatók Debrecenből és Budapestről érkeztek. A vizsgán két tanuló kutya és felvezetőik adtak számot tudásukról. Rambo három éves német vizsla, akivel gazdája, Hornyák Henriettával másfél éve jelentkezett az alapítványhoz.

– Mióta az eszemet tudom, kutyás vagyok. Kiskoromban velük képzeltem el a jövőmet, ami most sincs másképp. Mindig is fontos volt számomra, hogy segítsek másokon, főleg ha kutyával tehetem azt. Ezért is döntöttem úgy, hogy a saját kutyámat, Rambot terápiás kutyává képezem ki. Ez most megvalósulni látszik, hiszen sikeres temperamentum vizsgát tettünk, melynek során szerencsére semmi nagyobb nehézségünk nem akadt a túlzott izgalmon kívül. Erre az első vizsgára rengeteget készültünk kiképzőnk, Kapaló Éva segítségével. Az engedelmességi feladatokon túl olyan szituációkba helyeztük a kutyát, melyek bármikor előfordulhatnak egy terápiás foglalkozás során – tudhattuk meg Henriettától.

 

 

Elárulta: ez alatt a felkészülési idő alatt számos célterületet ismert meg és megtalálta azt a korosztályt, ami Rambohoz, illetve hozzá is a legközelebb áll: a gyerekek világa, legyen szó egészséges, vagy épp sérült gyerekekről.

– Számomra fontos, hogy ne csak a terápián résztvevők, illetve én érezzem jól magam a foglalkozások ideje alatt, hanem a kutya is élvezze azt, amit csinál, és ezt a gyerekek társaságában vettem észre leginkább Rambon. Mostantól megkezdjük a záróvizsgánkra való felkészülést, és remélem, hogy hamarosan sokak segítő párosává válhatunk Ramboval – osztotta meg velünk a célokat Henrietta.

 

 

A másik tanuló kutya Flow az egy éves border collie, Kapaló Éva Zoya terápiás kutyájának a kölyke, aki most bebizonyíthatta, hogy anyukája nyomdokaiba léphet. Azzal a céllal választották ki őt tíz testvére közül, hogy belőle is terápiás kutya válhasson. Ő Éva negyedik kutyája akit terápiás kutyának képez. A vizsgát nála is hónapokig tartó felkészülés előzte meg.

A párosnak a vizsgán azt kell bizonyítania, hogy mindketten kiegyensúlyozottak és bármilyen környezetben képesek hatékonyan együttműködni a foglalkozás sikeressége érdekében. A vizsga két részből állt, melyek időben elkülönülnek egymástól. Az első a temperamentum vizsgálat, amit az elmúlt hétvégén tartottak.

 

 

A vizsgát hónapokig tartó felkészülés előzi meg

 

 

– Ez egyrészt engedelmességi feladatokból, másrészt pedig a kutya általános készségeit, a páros terápiás munkára való alkalmasságát felmérő tesztekből tevődött össze oly módon, hogy a kutya és gazdája kontrollált módon szembesült bizonyos valós terápiás foglalkozásokon előforduló ingerekkel. A temperamentum feladatok egymásból következnek és folyamatosan terhelik a kutyát, hogy valóban meggyőződjenek alkalmasságáról.  A feladatok között szerepelt többek között élelemmel mutatott reakció idegennel és a kutya gazdájával, engedelmesség pórázon és póráz nélkül, mankóval, kerekesszékkel, furcsa mozgású emberekkel való ismerkedés irányukba tanúsított reakció és egyben a vizsga legfontosabb része: az agresszió vizsgálat – sorolta Kapaló Éva. Aki a temperamentum teszten megfelelt, csak az mehet tovább a második fordulóra. Második fordulónak a „valós terápiás szituáció, meghatározott fejlesztési gyakorlatok végrehajtása”  vizsgarészt nevezik.

 

 

– A valós terápiás helyzetben végrehajtott fejlesztő gyakorlatot egy olyan fogadó Intézményben kell megvalósítani, ahol már vizsgázott kutyával és felvezetővel aktuálisan folyik kutyás terápia. E látogatások során a vizsgázó páros megismerkedik a célcsoporttal és együttműködést alakít ki velük, valamint a fejlesztést végző terapeutával. Fontos megjegyezni, hogy a második vizsgarészt egy komoly egészségügyi szűrésekből álló vizsgálat előzi meg, hogy a kutya egészséges és fertőző betegségektől mentes. Ezt az egészségügyi szűrést a későbbiek során félévente ismételni kell a már aktívan dolgozó kutyáknál – árulta el Éva.

 

 

Az elmúlt vasárnap mindkét kutya sikeresen vizsgázott. A cél pedig, mint megtudhattuk, nem kisebb, mint hogy a sikeres vizsgát kővetően a kutyák és felvezetőik minél több oktatási és szociális intézménybe eljussanak, ahol segítségükkel hozzájárulhatnak a sérült, fogyatékkal élő, valamint az egészséges gyermekek, felnőttek és idősek fejlesztéséhez, gyógyításához, életminőségük javításához.

 

Fotók: Olajos IstvánTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Oklevélátadó díszünnepély
Az oklevélátadó díszünnepségeket az Eszterházy Károly Egyetem az alábbi időpontokban...
Tavasszal is a Random nyerte a RöpLigát
Az elmúlt évek legizgalmasabb fináléjában, nagy csata után győzte le az EHÖK-öt az őszi bajnok.
Arany és bronz a kézilabda MEFOB-ról
A győri hatos döntőben az Eszterházy Károly Egyetem két csapattal vett részt, amely során a...