Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. március 21. Benedek
KülTér

Szentendrén a Kepes György Szakkollégium

Cserpák Martin | 2017. október 02. 09:00:42 | Utolsó frissítés: 1 éve
Az elmúlt hétvégén a Szakkollégium ellátogatott Szentendrére, az Art Capital zárónapjára. A két és fél hétig zajló képzőművészeti fesztivál rengeteg élményt rejteget magában a kiállításokon kívül is. Többek között író-olvasó találkozókat, performanszokat és filmvetítések is.

 

 

A csoport délelőtt tizenegykor találkozzott a szentendrei Fő téren, ki Pestről, ki Egerből érkezett. A programot az egykori Kereskedőházban kezdtük, majd a vele szembe lévő Kmetty Múzeumot látogattuk meg. Fél óránk van csupán, utána a Fő téren újra gyülekező. A Ferenczy Múzeum igazgatója, Gulyás Gábor vezetett minket tovább az elkövetkezendő egy órában. Egy gyors programismertetés után – és hogy hol lehet olcsó és finom lángost kapni – Bukta Imre mezőszemerei Ikertornyait nézzük meg, ami talán az egyik legkülönösebb mű az egész fesztiválon, abszolút pozitív értelemben. A körülbelül két méter magas farostból készült „panelházakban” féltucat csirke él komfortosan és boldogan egy elkerített füves területen - az állatvédelmi törvényeknek megfelelően.

 


               

Bukta csirkéi után a Művészetmalom felé vettük az irányt, ahol a belső udvarból három kiállítás nyílik. Gulyás Gábor néhány perces bevezetőt tart nekünk, utána legtöbben a MÍG 21 című kiállítás bejárata felé indulnak el. Miután országunkban már jócskán kimerítették ezt a témát, azt gondolhatjuk, elvesztette aktualitását, de a kiállítótérbe belépve rögtön egy elhamarkodott előítéletté válik. Fotók, festmények, videó installációk fogadnak minket. Erőteljes művek a témában. Az egyik legnépszerűbb a négycsatornás videóinstalláció, ahol többek között német, francia és afrikai rendőröket és katonákat láthatunk gyakorlatozás közben, felkészülve a fokozódó terrorfenyegetettségre. Helyet kapott még a Malomban a "Bomlasztó képzelet" című kortársfestészeti kiállítás Robert Rutnak magángyűjteményéből, köztük magyar festőkkel is.

 


               

A malom után Czóbel Béla kiállítását néztük meg saját múzeumában, a templomdombon, ahol kronológiai sorrendben látható az életművéből fontosabb festményeket, grafikákat. Vele szemben lévő teremben található a Mateor kiállítás, ami erőteljesen eklektikus hatást kelt a videóinstallációival és a természetművészetet megközelítő objektekkel.
               

Utána a csoport ketté vált. Egy részük a Part moziba, A vörös teknős vetítésére, utána Jankovics Marcell-közönségtalálkozóra ment, a csapat másik fele pedig Bakos Tamás kiállítását vette célba. Talán ő az egyik legérdekesebb alkotó Szentendrén, nem hiába emelte ki az Új művészet ajánlója. Bakos ugyanis 2000 és 2013 között hajléktalanként élt és autodidakta módon fejlesztette magát, míg nem Bécsben felfedezték. A tündérmese szagú történet mögött viszont erőteljes képek vannak. Ugyanebben a kiállítótérben Szabó Zsuzsa performansza készülődik, pontosabban a horgolásos technikával készült művének performatív lebontása. Már a kezdés előtt tíz perccel sokan vagyoltak a teremben, kissé szűkösen voltunk, mert a táncosok nagy helyet igényelnek. Egyikőjük középen áll a horgolt „ruhában” ami a bokáit kivéve mindenét befedi.  Körülötte hárman lassan körözve kezdik le lebontani a fonalakat.  Húsz perc után viszont elveszti érdeklődését a közönség, az előadás lassan halad és a vége is kiszámítható, többen a kijárat felé indultak.

 


               

Később egy lángos mellett még újra felhozza valaki a performanszt. Gyakorlatban talán nem működött, de mégis erről beszéltünk utólag a legtöbbet. Engem leginkább pont ez fogott meg, a nézők reakciója az intimmé vált térben. A napot végül efZámbó és a Happy Dead Band koncertje zárta. Az utolsó nap ellenére is rengeteg ember mutatott érdeklődést a fesztivál iránt. Végül este nyolckor mi is a busz felé vettük az irányt és indultunk vissza Egerbe.

 

Cserpák MartinTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Energiakövetek pályázat
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2018 márciusában ismét meghirdeti...
VISEGRAD CHORAL BRIDGES II
Az Eszterházy Károly Egyetemen szervezik meg március 23-25-e között a Visegrádi...
Reflexiók a Kepesben
A kiállításon válogatás látható a Képzőművészeti Tanszék hallgatóinak legfrissebb munkáiból.