Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. augusztus 20. Szt. István
KülTér

„Szeretnék jó és őszinte dalokat írni”

Gasková Bianka | 2016. május 02. 17:28:15 | Utolsó frissítés: 3 éve
Barkóczi Noémi előadóművész akusztikus gitáron szerez folk zeneszámokat, melyek tematikája roppantul emberközeli. Bár eddig – ahogy fogalmaz – „kósza demókat” jelentetett meg, most, 2016-ban viszont hivatalos lemezt adott ki.

 

Hogy melyik dalához készített animációs klipet, vagy épp milyen szál köti a fiatal énekes-zeneszerzőt Egerhez, többek között ez is kiderül az interjúból.

 

Mikor és milyen indíttatásból kezdtél zenélni és énekelni?

 

Hétévesen kezdtem el zongorázni, majd tizenkét éves voltam, amikor gitárra váltottam. Énekelni mindig is szerettem, főleg a fürdőszobában. Ott volt a legjobb az akusztika.

 


Fotó: Fülöp Dániel

 

A számaid eléggé személyes hangvételűek, igazán bensőségesek, mi ihlet meg?

 

Az emberektől általában megkapom, hogy túl sokat gondolkodom. Valóban elég agyalós típus vagyok, de az ilyen eszmefuttatásokat nagyon tudom élvezni. Azt hiszem, általában azok a gondolatok ihletnek meg, amikről azt érzem, rájövök valamire, amire addig nem.

 

Emlékszel még az első színpadi élményedre? Mesélj róla!

 

Egy középiskolai tehetségkutatón léptünk fel egy nagyon jó barátnőmmel és egy KT Tunstall feldolgozást játszottunk. Azért volt ez nagy dolog számomra, mert akkor döntöttem el, hogy komolyabban szeretnék a zenével foglalkozni. Nagy sikerélmény volt, a felvétel a mai napig fent van a Youtube-on. Visszanézve picit vicces.

 

Egerben végeztél mozgóképkultúra szakon, milyen emlékeid maradtak a városról, a főiskolás éveidről ?

 

Egernek rengeteg mindent köszönhetek, ott találtam rá a dolgokra, amiket szeretek csinálni és olyan embereket ismertem meg, akik a mai napig nagyon fontosak számomra - de persze ez általában így van a főiskolás évekkel. Egerbe imádok visszajárni, van ott egy egyedi atmoszféra, nyugalom, amit máshol nem tapasztaltam.

 


Barkóczi Noémi - Nem vagyok itt (Teljes lemez 2016)

 

Van kedvenc helyed Egerben, ahová vissza-vissza jársz a mai napig is?

 

Konkrét hely nincs. Egy nagyon jó barátnőm a Gárdonyi Géza Színházban játszik, így őt szoktam leginkább meglátogatni, valamint most már sokadik éve játszom az Egri Bikavér Ünnepen, azon belül is az Egri Csillag színpadon. Az Érsekkertet imádom.

 

Békéscsabán születtél, Egerben tanultál, most pedig Budapesten élsz. Melyik város áll hozzád a legközelebb?

 

Ez nehéz kérdés, jelenleg mindenképpen Budapest, szeretek itt élni. Mindegyik más miatt meghatározó. Örülök, hogy volt szerencsém több várost is városomnak érezni, nagyon jó valahol otthonra lelni, és máshol újrakezdeni is.

 

A Green Apple című dalodhoz saját magad készítettél animációs klipet. Honnan jött ehhez az ötlet, illetve tervezel-e még a jövőben hasonló megoldásokat egy-egy dalodhoz?

 

A dalt az Indián nyár (Indiánské léto, 1995) című film ihlette, egészen pontosan annak egy gyönyörű jelenete, amelyben a főszereplő lány befekszik a nagymamájánál lévő nagy, almákkal teli kádba és kicsit kívülről látja az addig átélt dolgokat. Mindig is szerettem rajzolni, az animáció pedig különösen vonzott, így egy órai feladatra készül el a klip. Mivel most animáció rendezőnek tanulok, így mindenképpen szeretnék még klipet készíteni valamelyik dalomhoz, de valószínűleg más technikával, hiszen ebben a műfajban az a legjobb, hogy az ember kedvére kísérletezhet bármivel.

  

Első hivatalos lemezed - mely a Nem vagyok itt címet viseli - most, 2016-ban jelent meg. Milyen dalokat hallhatunk rajta és honnan az albumcím?

 

Ez egy afféle válogatás album, a legrégebbi dal rajta talán több, mint 6 éves. Próbáltam egy egységes albumot összehozni az eddigi dalaimból és létrehozni valami kézzelfoghatót a „kósza demók” helyett. A „Nem vagyok itt” album elnevezés az azonos címet viselő dalból jött, ami leginkább arról az érzésről szól, amikor az ember úgy legszívesebben nem lenne.

 

 

 

Van kedvenc dalod róla?

 

Nem vagyok túl jó kedvenc választásban, kedvenc filmem sincs, pedig emlékszem kiskoromban mindig az volt az első, hogy kedvencet választottam. A kedvenc Spice girl-öm például Sporty Spice. Sajnos dalt nem tudnék választani.

 

Kiknek ajánlod leginkább a megjelent albumot?

 

Ezen nem gondolkodtam eddig, a mérce mindig önmagam, mert más ízlését kitalálni biztos nem tudom. Valószínűleg azoknak, akik kedvelik az énekes-dalszerzőket, a személyességet és az akusztikus zenét.

 

Milyen élmény volt a lemezbemutató koncert?

 

Alapvetően nem szeretek fellépni, vagy legalábbis előtte mindig legszívesebben lemondanám. Hála az égnek nem tettem, nagyon jófej közönség gyűlt össze és Szeverényi Orsi barátnőm vokálozott, akivel annak idején a tehetségkutatón is indultam, úgyhogy összességében nagyon jó élmény volt.

 

Milyen sajátossága van a Te dalaidnak, mi van meg bennük, ami mondjuk nincs meg a mai magyar zenék többségében?

 

Az biztos, hogy ezeket a dalokat nem nagyon lehet összehasonlítani a több író és zeneszerző által szerkesztett számokkal, az egy egészen más műfaj. Az alternatív, kevésbé ismert előadók pedig annyira sokszínűek, hogy nem tudnám megmondani, többségében milyen tendenciát mutatnak. Az biztos, hogy szeretnék jó és őszinte dalokat írni.

 

A stílus, melyet Te képviselsz, viszonylag ismeretlen, kevésbé ismert a magyar átlag zenefogyasztónak. Lehet ezt a fajta „folk” zenét népszerűbbé tenni?

 

Népszerűvé tenni én biztos nem fogok semmit, az eléggé felettem áll, de amúgy most elég népszerű ez a műfaj, persze a „poposabb” változata. Tömegeket itthon nem fog ez a zene megmozgatni, de ez nem is cél.

 

 

A zenélésen kívül mit csinálsz a hétköznapokban? Van más is, ami ki tud kapcsolni?

 

Kikapcsolni sok minden tud. Sajnos mostanában viszonylag kevés időm van a semmittevésre, de nem panaszkodom. Jó, hogy zajlik az élet!

 

Hol és mikor láthatunk legközelebb?

 

Mivel épp a diplomamunkámat csinálom, így most nem nagyon vállaltam fellépést a nyárig. Van egy elektronikus zenei projekt a MYGL Szőke Barnával és Hó Mártonnal, amiben énekelek, ezzel szerencsére idén fellépünk a Bánkitó Fesztiválon és Kapolcson is a Művészetek Völgyében.

 

Mik a jövőbeli rövid- és hosszútávú terveid?

 

Dalt írni! Azt hiszem, most, hogy rögzítettük ezeket a dalokat, kicsit kikristályosodott bennem, hogy mi működik, hogy milyen számokat szeretnék írni, játszani. Hosszútávon jó lenne azt folytatni, amit most csinálok: új emberekkel együtt zenélni, fejlődni, kísérletezni, tapasztalni… ilyesmi.

 

Barkóczi Noémi Facebook oldala

 

Barkóczi Noémi Bandcamp oldala

  Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Eszterházy Rókatábor
Idén első alkalommal szervezi meg az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat a Rókatábort...
Eszterházy Gólyatábor 2019
Gratulálunk sikeres felvételidhez, szeretettel várunk egyetemünk Gólyatáborába!
Gratulálunk!
Gratulálunk sikeres felvételi eredményedhez, üdvözlünk az Eszterházy Károly Egyetemen!