Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. május 22. Júlia
KülTér

Érzékenyítés és észlelés a versekkel

Juhász H. | 2018. május 09. 16:08:48 | Utolsó frissítés: 1 éve
Van egy ország, Én vétkem - e két címről talán már mindenki tudja, ki volt a Kepes Irodalmi Est májusi vendége.

 

Vannak olyan történelmi időszakok, amikor a költőnek képviselnie kell hazáját. De vajon milyen súlya van a verseknek? Erről beszélgetett a Kepes Irodalmi Est kezdetén kedden Molnár Ferenc Erdős Virág költővel.

– A versek célja az érzékenyítés, az, hogy felhívják a figyelmet a dolgok fontosságára – jelentette ki Erdős Virág, majd arról beszélgettek: igaz, sokan nem tartják helyesnek, hogy a kortárs költők ilyen szerepet vállaljanak, mégis bőven akadnak közülük, akiknek van ide sorolható alkotása. Virág szerint, ha a politikát úgy értelmezzük, mint saját dolgainkat, érdekeinket, akkor azzal igenis foglalkoznia kell a költőknek is.

 

 

Képes-e a forma csábereje nélkül alkotni

 

 

Tavaly megjelent kötetének címéről – a Hátrahagyott versekről – elárulta: a hátrahagyott jelzőt poénnak szánta, de akkoriban valóban szeretett volna megszabadulni a kötetben szereplő alkotások verselésétől. Elárulta: az, ha kategorizálják és megítélik, inkább csak feszélyezi, mert bezárva érzi magát tőle. A Világító testekben Erdős Virág elszakadt a rímektől, arra volt kíváncsi, hogy képes-e a „forma csábereje” nélkül alkotni.

 

 

Pillanatfelvételek a világról

 

 

A kialakulóban lévő új műfaj, az instavers meglátásai szerint arra ösztönzi az alkotókat, hogy pillanatfelvételeket adjanak a világról. Virág úgy fogalmazott: sokszor behunyt szemekkel közlekednek az emberek az utcán, pedig lenne lehetőségük kinyitni a szemeiket és észrevenni, mi minden veszi körül őket. Erre tesznek próbát a rövidversek, melyek épp csak egy keskeny sávot: az észlelést érintik.

Az irodalmi esten szó esett arról is, hogy a közösségi oldal térhódításával mennyire megváltozott az irodalom befogadása, hiszen manapság az írók és a költők azonnal visszajelzést kaphatnak az olvasóktól közzétett műveikről. Ekképp, ahogy a költőnő látja, azonnal személyes kapcsolat alakulhat ki közte és a kedvelői között. Ezért is tartja fontosnak, hogy kedvelőinek várakozását beteljesítse verseivel.

 

Főoldali fotó: Berán DánielTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Bronzérem az egri labdarúgó MEFOB-on
Kiváló mérkőzések jellemezték az Eszterházy Károly Egyetem által rendezett Magyar...
Tittel Esték
A Tittel Pál Könyvtár szeretettel meghívja az érdeklődőket Az egri harangöntés története...
A Szuszogó Színház bemutatja: AHA
Az Eszterházy Károly Egyetem amatőr színjátszó csoportja új bemutatóra készül....