Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. december 18. Auguszta
KülTér

Érzékenyítés és észlelés a versekkel

Juhász H. | 2018. május 09. 16:08:48 | Utolsó frissítés: 7 hónapja
Van egy ország, Én vétkem - e két címről talán már mindenki tudja, ki volt a Kepes Irodalmi Est májusi vendége.

 

Vannak olyan történelmi időszakok, amikor a költőnek képviselnie kell hazáját. De vajon milyen súlya van a verseknek? Erről beszélgetett a Kepes Irodalmi Est kezdetén kedden Molnár Ferenc Erdős Virág költővel.

– A versek célja az érzékenyítés, az, hogy felhívják a figyelmet a dolgok fontosságára – jelentette ki Erdős Virág, majd arról beszélgettek: igaz, sokan nem tartják helyesnek, hogy a kortárs költők ilyen szerepet vállaljanak, mégis bőven akadnak közülük, akiknek van ide sorolható alkotása. Virág szerint, ha a politikát úgy értelmezzük, mint saját dolgainkat, érdekeinket, akkor azzal igenis foglalkoznia kell a költőknek is.

 

 

Képes-e a forma csábereje nélkül alkotni

 

 

Tavaly megjelent kötetének címéről – a Hátrahagyott versekről – elárulta: a hátrahagyott jelzőt poénnak szánta, de akkoriban valóban szeretett volna megszabadulni a kötetben szereplő alkotások verselésétől. Elárulta: az, ha kategorizálják és megítélik, inkább csak feszélyezi, mert bezárva érzi magát tőle. A Világító testekben Erdős Virág elszakadt a rímektől, arra volt kíváncsi, hogy képes-e a „forma csábereje” nélkül alkotni.

 

 

Pillanatfelvételek a világról

 

 

A kialakulóban lévő új műfaj, az instavers meglátásai szerint arra ösztönzi az alkotókat, hogy pillanatfelvételeket adjanak a világról. Virág úgy fogalmazott: sokszor behunyt szemekkel közlekednek az emberek az utcán, pedig lenne lehetőségük kinyitni a szemeiket és észrevenni, mi minden veszi körül őket. Erre tesznek próbát a rövidversek, melyek épp csak egy keskeny sávot: az észlelést érintik.

Az irodalmi esten szó esett arról is, hogy a közösségi oldal térhódításával mennyire megváltozott az irodalom befogadása, hiszen manapság az írók és a költők azonnal visszajelzést kaphatnak az olvasóktól közzétett műveikről. Ekképp, ahogy a költőnő látja, azonnal személyes kapcsolat alakulhat ki közte és a kedvelői között. Ezért is tartja fontosnak, hogy kedvelőinek várakozását beteljesítse verseivel.

 

Főoldali fotó: Berán DánielTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Adventi koncert az egri Ciszterci templomban
Koncertre várja az érdeklődőket az Eszterházy Károly Gyakorló Gimnázium kórusa december...
Hajszálon múlott
Nem sikerült visszavágnia múlt heti vereségéért az EKE-Eger férfi futsal csapatának, így...
Kiemelkedő volt az érdeklődés a nyílt napon
Népszerű volt az Eszterházy Károly Egyetem nyílt napja: több mint 1200 érdeklődő volt...