Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2021. szeptember 18. Diána
Kultúra

3+1 Heves megyei kirándulási tipp - védettségi igazolvány nélkül

Tamás Anett | 2021. június 21. 09:11:55 | Utolsó frissítés: 3 hónapja
Sokan még mindig az oltásra, és a védettségi igazolványra várnak. Hogyan használhatjátok ki a nyári napokat a kártya nélkül? Mutatunk néhány jó tippet!

 

Ha még te is az oltásra vársz, mutatunk 4+1 tuti kiránduló tippet Hevesben, amit a járványügyi szabályok betartása mellett biztonságosan felkereshetsz. A nyári meleg napokat kihasználva ezek a legjobb helyek, hogy a hétvégét a szabadban töltsd.

 

1)      Az egri történelmi belváros

A turisztikailag sokszínű és történelmi jelentőségű Eger városa biztosan megér egy hétvégi kiruccanást. Ha a kulturális turizmus igazi rajongói vagytok, akkor ez a tökéletes választás számotokra, az Egri várral, Érseki Palotával és Bazilikával együtt. Igaz a legtöbb turisztikai attrakció csak védettségi igazolvánnyal látogatható meg, mint ahogy a Törökfürdő, a Varázstorony és Beatles Múzeum is. De a belváros romantikus hangulata egy hosszú szabadtéri sétát is megér, felfedezve eldugott pontjait. Mikor volt utoljára, hogy turistaként csak úgy sétálgattatok a Dobó téren, anélkül, hogy a Leánykáról rohantok a Líceumba órára? A régió jellegzetes gasztro és borkülönlegességeiről pedig még szó sem esett, üljetek ki egy teraszra, és a jókedv garantált.

 

 

2)      Szalajka-völgy

A természet szerelmeseinek remek nyári pihenős program a Heves megyei Szilvásvárad.  A Szalajka-völgy legcsodásabb és legkedveltebb helye a 17 méter magas Fátyol-vízesés, amely nemcsak a völgy, hanem hazánk egyik legkiemelkedőbb természetvédelmi értéke. A völgyben több, mint 100 éve tenyésztik a pisztrángokat, ami helyi specialitássá is vált. A kicsiken túl pedig a nagyok kedvelt programkínálata is a Szilvásváradi Erdei Vasút.

 

 

 

3)      Magyarország legmagasabb pontja

Ragadj kerékpárt vagy bakancsot és irány a Kékes! A laza 2-3 óra alatt teljesíthető pár kilométeres sétáktól választhatsz egészen 8-9 kilométerig terjedő túrákat is. Kiváló helyszíne a rövidebb sétáknak sok-sok látnivalóval és a gyalogos bakancsos túráknak a sportolni vágyóknak, de lehetőséged van biciklivel is érkezni. Nemcsak egész napos szabadtéri programot kínál a Kékes, ami után garantáltan jól fogsz aludni este, hanem gyógyító levegőjének köszönhetően tested is felüdül.  Amennyiben ezt választod, kötelező programelem az 1014 m magasságot jelölő nemzeti színű csúcskő.

 

 

3+1) „Sódomb”

Tudtad, hogy Egerszalók mindössze 9 kilométerre helyezkedik el Egertől? Hányszor voltál egyetemi éveid alatt felfedezni? Akkor épp itt az ideje, hogy te is megcsodáld Egerszalók igazi nevezetességét a Sódombot! Úgy gondolod nem is nagy szám? Akkor tudnod kell, hogy Európában egyedülálló és a világon is csupán még csak két helyen, a törökországi Pamukkaléban és az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban látható ehhez hasonló természeti képződmény. Az itt feltörő 68°C-os vizet gyógyvízzé minősítették.  Balneológiai vizsgálatok szerint a víz 18-20 000 éves, az első kutat pedig 1961-ben fúrták, majd a másodikat 1987-ben. 2007-ben sorra nyíltak a gyógyfürdők és gyógyszállodák a település határában. Ha pedig már a Sódombig elértél, akkor sétálj egyet a településen is és ismerd meg Egerszalókot!

 

 

Az oltás viszont nem csak a turisztikai szolgáltatások látogatásának lehetőségét adja vissza, hanem sokkal fontosabb a vele járó védelem és biztonság. Ha még nem regisztráltál, akkor tedd meg minél hamarabb, ha pedig még az oltásra vársz, akkor foglalj időpontot online.0
komment

Reflektor

Óvodások is szüreteltek az egyetemi szőlőbirtokon
Ötven óvodás kisgyermek vett részt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szőlőbirtokán...
A mustgázmérgezés veszélyeire hívták fel a figyelmet
A mustgázmérgezés veszélyeire hívták fel a figyelmet azon a tűzoltók számára szervezett...
Rék-à-Bordeaux: az első hetek
Takács Réka szőlész-borász mérnök szakos hallgatónk két féléven át Bordeaux-ban tanul....