Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2021. december 08. Mária
Kultúra

Bogyólé: különdíjat nyert Matyis Sára

Berán-Juhász Henrietta | 2020. október 26. 09:57:10 | Utolsó frissítés: 1 éve
Nagyon jól szerepelt az idei Bogyólé pályázaton a Média és Design Tanszék: a 3. helyezést Farsang Áron nyerte el, a közönségdíjat pedig Matyis Sára. Elsőként Sára mesél pályázatáról, tartsatok velünk!

 

 

– Hogyan és mikor értesültél a pályázatról?

 

– A 2020-as, Vylyan Pincészet által meghirdetett Bogyólé pályázathoz a nyár elején, az Aranyrajzszög weboldalán keresztül lehetett csatlakozni. Erre a lehetőségre még az előző, 19/20-as tanév elején Rudics Mónika tanárnő hívta fel a figyelmünket, aki a 2017-es Bogyólé nyertes is egyúttal. Erősen ajánlotta a részvételt, mondván az Eszterházy-s hallgatók szinte minden évben elhoznak valamilyen díjat (gondolok itt a szakmai zsűri által történő helyezésekre vagy a közönségdíjra), tehát ne törjük meg a hagyományt és éljünk a lehetőséggel.

 

 

 A termékeny föld, valamint a jó bor áldás – erre utalnak a hálát adó kezek, melyeket körbe fonnak a kusza, nyújtózó indák, levélkék.

 

 

– Milyen koncepció mentén készítetted el terveidet, mire fókuszáltál, mit szerettél volna kiemelni bennük?

 

– A pályázati kiírásban több kulcsfogalmat is kiemeltek, mint a „friss, fiatal, üde, vidám, élénk hangulatot megragadó, gyümölcsös”. Ezeket a jelzőket igyekeztem a szemem előtt tartani, a bor dinamikus, eleven hangulatát fókuszba helyezni, és mindezt egy címkében megfogalmazni vizuális elemeken keresztül. Nem könnyű feladat, ugyanis kicsit a befogadó fejével is kellett gondolkodni, hogy mi az, amivel azonnal sejtené az üveg tartalmát, egyben mit venne le szívesen a polcról? A címkémnek a „Genezis” nevet adtam, ugyanis a bor születését szerettem volna prezentálni, mindezek mellett kisebb, szimbolikus tartalmakat belecsempészni. A termékeny föld, valamint a jó bor áldás – erre utalnak a hálát adó kezek, melyeket körbe fonnak a kusza, nyújtózó indák, levélkék. Ezeken keresztül jut el a pici bogyó a hordóba, a palackba, onnan pedig a dugóhúzó segítségével egyenesen a poharunkba tölthetjük a vidám, zaftos, édeskés, üde bort, amire a kis virágocskák tesznek utalást. Végül az egész meseszerű, feminim külsőt kapott. A címkét eredetileg átlátszó, öntapadó vinil fóliára terveztem, ez azt jelenti, hogy a grafika háttérszínét a palack aladja.

 

 

– Hogy érintett, hogy idén te lettél a közönségdíjas?

 

– Idén neveztem először a Bogyólére, és őszintén szólva a címketervem beküldésekor még nem éreztem versenykésznek a munkámat. Többször is meggondoltam, hogy ne halasszam-e a következő évre, ám végül úgy döntöttem, próba-szerencse, elküldöm. A közönségszavazás úgy zajlik, hogy a Vylyan pincészet hétről hétre megoszt mappákat, melyekben több pályamunka is megtalálható. Mindenkinek 72 órája van szavazni a kedvencére. Mint a legtöbben, én is megosztottam az ismerőseimmel a munkámat, hogy akinek tetszik és úgy érzi érdemes, támogathasson. A legnagyobb meglepetésemre sok pozitív visszajelzést kaptam akár hozzászólás, megosztás, üzenet formájában, de volt, aki személyesen is gratulált a munkámhoz. Hihetetlenül jól estek a kedves, bíztató szavak, hiszen, mint sokan mások, én is megkérdőjelezem magamban, hogy biztos jó-e, amit csinálok és hogy azt jól csinálom-e? Végül úgy álltam a pályázathoz, hogy akárhogy is alakuljon a verseny végkimenetele, az a sok kedves, bíztató szó, amit kaptam, teljesen elég ahhoz, hogy hálás legyek, valamint megerősítsenek a folytatásában annak, amit a legjobban szeretek csinálni. Amikor pedig megosztották az eredményeket … Többször is át kellett futnom a szöveget, mire felfogtam és tudatosult bennem. Abszolút váratlanul, meglepetésként ért a hír, ugyanis sok igényes, ígéretes címkével találkoztam a már említett mappákban. Mindent összevetve, sokat tanultam a versenytársaim munkáiból is, igen inspiratív mappák gyűltek össze, valamint nagyon hálás vagyok a lehetőségért, a bíztatásért és a rengeteg segítségért, melyek nélkül nem érhettem volna el ezt az eredményt.

 

 

– Mesélj kérlek jelenleg folyamatban lévő munkáidról, terveidről akár szakmai, akár egyetemi téren!

 

– Nemrégiben fejeztem be egy vagányabb, apokaliptikus albumborítót egy fiatalokból álló felvidéki zenekarnak, de az igazat megvallva az egyetemi feladatok mellett nem marad túl sok időm nagyobb, hosszabb projekteket bevállalni, esetleg kisebb felkéréseket. Jelenleg az energiámat, figyelmemet az egyetemi tárgyakra összpontosítom. Igyekszem elsajátítani a vizuális művészet legtöbb csínját-bínját, ezáltal minél többet kihozni a szemeszterből és magamból egyaránt. Főleg hogy a következő félévben a végzősök táborát szeretném erősíteni, jövőre ugyanekkor, ugyanitt pedig nagyon örülnék, ha a mesterszakos grafikus hallgatók egyike lehetnék – és persze ismételten pályázhatnék a Bogyólére egy újabb címkével. :)

 

 

Matyis Sára tervei0
komment

Reflektor

Az interjú, ami miatt szívek virulnak ki
Egri fellépésük után beszélgettünk a Szomszédnéni Produkciós Iroda „munkatársaival”,...
Irány Regensburg! - II rész: Az első éjszaka
Amikor az ember el kezd felkészülni egy Erasmusos utazásra, elég könnyen elkövetheti a...
Legyen ismét eszterházys Eger Csillaga!
Báder Elemér, egyetemünk osztatlan ének-zene - német nyelv és kultúra tanár szakos...