Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. május 18. Erik
Kultúra

Egy egyetemista a színpadon - bemutatkozik a Hungarocell

Pap Mónika | 2021. december 16. 09:12:34 | Utolsó frissítés: 1 éve
A kulturális élet, a művészetek általában fontos szerepet töltenek be a legtöbb egyetemista életében. Így van ezzel Kis Marcell is, aki a Hungarocell zenekaron keresztül hódol több szenvedélyének, mint a basszusgitározás és az alkotás.

 

A kulturális élet, a művészetek általában fontos szerepet töltenek be a legtöbb egyetemista életében. Legyen szó a fogyasztói, vagy akár az alkotói oldalról, a zene-, film-, tánc- vagy képzőművészet varázsa megbabonázza a szerelmeseit. Bár ez ma már nem csak a bölcsészek kiváltsága, a sztereotípiát erősítve az EKKE padsoraiból is szép számmal foglalkoznak kreatív munkával tanulmányaik mellett. Így van ezzel Kis Marcell is, aki a Hungarocell zenekaron keresztül hódol több szenvedélyének, mint pl. a basszusgitározás és az alkotás. Ezekről beszélgettem vele és Tompival, a banda alapító tagjával.

 


– Mutassátok be röviden a zenekart, mikor alakultatok.
Tompi: A zenekar alapvetően 2009-ben indult, de 2020-ban megújultunk és teljesen új lendületet vett az egész banda, úgyhogy az új érát gyakorlatilag innen számítjuk. A célunk az volt, hogy az általunk képviselt üzeneteket és saját zenei irányvonalakat egybe gyúrjuk és egy olyan zeneközpontú összművészeti terméket alkossunk, amire egyrészt mi is büszkék lehetünk, másrészt pedig mások számára is egy mélyebb érzelmi igényt tudnak kielégíteni.

 


Saját dalokat vagy feldolgozásokat játszotok?
Marci: A jövőbeli terveink között nem szerepelnek feldolgozások, sokkal inkább a saját zenei hangunk tovább gondolására helyezzük a hangsúlyt. Inkább efelé tartunk, nyilván régebbről van olyan feldolgozás a műsorunkban, mint pl. a Felkelő nap háza 2019-ből, de az is inkább átdolgozás. Most gyakorlatilag tényleg a saját zenei hangunk megteremtése, tovább gondolása, kibővítése, felfedezése a célunk, minél egyedibb dalokat szeretnénk létrehozni.
Tompi: Marci csatlakozásával egyébként rengeteg új inspiráció ért minket, mind zeneileg, mind tartalmilag és egyenlőre mondhatom azt, annyira bővében vagyunk az ihleteknek, hogy rengeteg újféle dal születik, gyakorlatilag stílusokon átívelve. Mindig az adott hangulatot próbáljuk megtalálni, kidolgozni, és addig ötletelni egy-egy zenén, amíg már úgy érezzük, hogy kiforrta magát és megtaláltuk azt, aminek szánta az ég vagy a sors vagy bármi.
Marci: Dalszöveg alkotás terén nem vagyunk gyorsak vagy intenzívek, nem zárjuk le gyorsan az ilyen projekteket, hanem ezeket nagyon szeretjük átrágni, szeretjük minden oldalról megközelíteni magát a témát azért, hogy tényleg még inkább egy, a dalnak megfelelő világot prezentáljon a dalszöveg. Ez is fontos az alkotási folyamatokban.

 


– Hogyan születik meg egy dal?
Tompi: Alapvetően mindig van egy kezdő inspiráció, kell lennie egy érzelmi magnak, ami lehet akár egy gondolat, szövegfoszlány, dallamrészlet, riff, akkordsor, bármi. Az hogy ezeket milyen munkafolyamatokon keresztül tudjuk megvalósítani, az mindig változó, de egy dolog fontos, hogy mindig addig dolgozunk valamin és addig próbáljuk az egészet keresni, amíg azt nem érezzük igazán, hogy kompromisszummentesen eljutottunk oda, amit megkíván az adott dal.


Hatással volt-e rád Marci, hogy csatlakoztál a zenekarhoz, és ha igen, milyen mértékben, miben nyilvánul ez meg?
Marci: Ha visszamegyünk a két évvel ezelőtti időszakhoz, akkor pont egy válság volt az előző zenekaromban, alkotói és közösségi válság is egyben, ezért is szerettem volna minél több féle hangot kipróbálni, új dolgokba belekezdeni, kicsit műfajt váltani vagy más dolgot is csinálni. Ezért örültem annak a különleges lehetőségnek, hogy elkezdjem itt a munkát a többiekkel, mert akár technikailag, akár zeneileg, akár a dalalkotási feladatokban is, amit beszéltünk az előbb, de teljesen más aspektusokban is új világ volt számomra, szóval ez mindenképp egy olyan hatásként ért, ami hasonló egy paradigmaváltáshoz, teljesen átalakult a zenéről keletkezett eddigi elképzelésem. Ez ugye abban nyilvánul meg, hogyan állok hozzá egy dalötlethez, hogyan készítek egy riffet, milyen zenéket hallgatok vagy éppen milyen irányok tetszenek meg, mire vagyok kíváncsi, az nagyban befolyásolt azáltal, amilyen hatásokként hozzám elérkeztek ezek az élmények, amik a zenekarból táplálkoznak.

 


Tompi: Amit én tapasztalok, az hogy nagyon sokat tanulunk egymástól és nagyon sokat fejlődünk egymás által. Gondolatok tudnak tovább fejlődni azáltal, hogy beszélgetünk, elmélkedünk dolgokról és nagyon sok pluszt jelent ez nem csak zeneileg, hanem emberileg is nekünk. Én úgy érzem, hogy egy nagyon erős alkotó közösséggé váltunk.

 

– Mik a következő időszak prioritásai, vannak-e tervben új dalok?
Tompi: Legutóbb egy paródia dalt csináltunk, de mivel annyi minden van, amit szeretünk és szeretnénk megcsinálni, hogyha mindent megcsinálunk, amit most látunk előre, akkor két-három évig nem nagyon fogunk unatkozni.
Marci: Azért nem fogunk unatkozni, mert ezek vegyes dolgok, vannak a fellépések, mint pl. a klubkoncertek vagy bármilyen más alkalom, a dalok, az ötletek tovább kibontása, dalfelvétel, stúdiózás, tanulási folyamatok, új dalok megjelentetése, maga a promóció, amivel azért nagyon is foglalkozni kell, ezek tényleg mind olyan dolgok, amik párhuzamosan mennek egymás mellett és ezekben mind különböző céljaink vannak, nincs egy külön kiragadott dolog.

 

 

– Az Eszterházy egyetem tanulóinak hol van lehetőségük meghallgatni titeket személyesen?
Marci: Az Eszterházy csillaga tehetségkutatóra regisztrálva vagyunk, úgyhogy oda fogunk majd menni és ott két új dalt hallgathatnak majd meg tőlünk, valamint Egerben és a környéken is szeretnénk több helyen fellépni, és reméljük valamilyen egyetemi program keretében is találkozhatnak velünk.
Tompi: A szokásos netes platformokon, mint például a YouTube-on, a Spotify-on, vagy az Apple Musicon is fent vannak a dalaink. Koncert előtt érdemes itt megismerkedni a dalainkkal. Igyekszünk az ország minél több pontjára eljutni, ugye tudjuk, hogy az Eszterházyba is az ország minden pontjáról érkeznek, úgyhogy reméljük, hogy mindenkinek az otthonához közel sikerül egy koncertet leszerveznünk és ott találkozni fogunk az egyetem összes hallgatójával is.0
komment

Reflektor

Fehér autók, zöld egyetem (Vol. 2)
Hova tovább? Még több VW? Más modellek?
Réka a tettek mezején (pincéjében)
Takács Réka "beköltözött" a bordeaux-i pincébe, egyetemi gyakorlatáról mesél nekünk blogjában.
Gellérthegyi álmok az Egyetemi Színpad előadásában
Május másodikán egyetemünk társulata, az Egyetemi Színpad EKKE megtartotta premier...