Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. június 26. János
Kultúra

Elstartolt az Eszterházy Bookcast

Kis Dalma Róza | 2021. május 04. 13:35:00 | Utolsó frissítés: 1 éve
Televíziós műsorkészítők, a Líceum Televízió aktív munkatársai. Másodéves mozgóképkultúra és médiaismeret alapszakosak, könyves tartalomgyártók Instagramon, YouTube-on, nem utolsó sorban pedig nagyon jó barátnők is. Bakai Edina és Sepsi Cintia (Sziszi) áprilisban indították el könyves podcastjüket, az Eszterházy Bookcast-et.

Ha valakiről azt halljuk, hogy szeret olvasni azt általában úgy képzeljük el, hogy szeret a kandalló melletti fotelba kuporodni egy bögre forró teával és elmerülni a különböző fantáziavilágokban. Ezzel szemben Edina és Sziszi személyében nem klasszikus könyvmolyokkal találkozhatunk, hiszen ők nem csak olvasnak, de kép vagy videó formájában több száz követőjüknek hírt adnak, véleményt formálnak, sőt ajánlanak is könyveket. Ennek a tevékenységnek a megkoronázásaként indult útjára könyves podcastjük, melynek egyetemünk Eszterházy Podcast csatornája ad otthont.

 

 

– Mind a ketten aktív könyves tartalomgyártók vagytok és kiépített követőtáborotok van az Instagrammon és a YouTube videómegosztón. Honnan jött az ötlet, hogy Podcast formájában is szeretnétek alkotni és miért éppen most?

Edina: Korábban már elkezdtük egy könyvklubbot csinálni, aminél a havi kibeszélők videós formában lettek volna. Azonban az első résznél kudarcot vallottunk, ugyanis nekem nem tetszett a könyv, így nem is tudtam befejezni, valamint nem fért bele az időnkbe, hogy munka után nekiálljunk videót készíteni. Egyrészt nem jók már a fények esténként, másrészt az egész napi munka és egyetem után már nem voltunk alkalmasak egy 25 perces érdemi beszélgetés rögzítésére. Így jött az ötlet, hogy mi lenne, ha összekötnénk a kellemeset a hasznossal és az egyetemi spotify oldalra készítenénk a havi kibeszélőket. Rögtön bele is kezdtünk a szervezésbe.

Sziszi: A podcast maga igazából Edina ötlete volt, nekem pedig tetszett az elképzelés. Szerettünk volna egy kis változatosságot a saját, illetve az egyetemi oldalakat követőknek. Ebbe a műsorba igyekszünk mindig egy komolyabb hangvételű könyvet választani, ami az adott hónaphoz is kapcsolódik valamilyen formában. Ez egy újítás a könyves csatornáinkhoz képest.

 

nem szeretnénk semmilyen kötöttséget belevinni

 

A podcast tehát összekapcsolódik egy könyvklubbal. Meséljetek erről!

Edina: A podcast tulajdonképpen a könyvklub része, és a könyvklub havi közös könyvéről szoktuk készíteni a kibeszélő adást. A klubban nem köt senkit semmilyen kötelezettség: ha valamelyik könyv megtetszik a listánkról, akkor bárki elolvashatja és megírhatja nekünk a véleményét moly.hu-n vagy Instagramon. Konkrét tagjaink sincsenek így, hiszen bárki, bármikor csatlakozhat. Van egy moly.hu-s zónánk, amiben már 54 tagunk van, de a zónát inkább információközlésre használjuk, nem szeretnénk semmilyen kötöttséget belevinni ebbe.

– Mi volt a legnehezebb rész a Bookcast elindításában? Milyen feladatok vártak rátok?

Sziszi: Szerintem a munka legnehezebb része a könyvek kiválasztása volt, illetve kitalálni hogyan tudjuk felhívni a hallgatóság figyelmét az adott műre.

 

Olvasásra sarkall és szerintem ez a legjobb az egészben

 

Edina: Évszakokhoz kapcsolódva választunk ki három könyvet, amiknek valamilyen aktualitása van, illetve igyekszünk olyanokat választani mindig, amik kicsit kimozdítanak minket a megszokott zsánerműfajokból és újat mutatnak. Nagyon nehéz ilyen könyveket találni. Minden hónap elején fel szoktam venni az aktuális könyv kiadójával a kapcsolatot, hogy együttműködésre hívjam őket. Szoktunk kapni recenziós példányokat a könyvekből, saját illetve a nyereményjáték nyertese részére. Eddig a Park Kiadóval és a Libri Kiadóval dolgoztunk együtt, és mindkét kiadóval kapcsolatban pozitív a tapasztalatunk, hiszen nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Ezután jön az, ami kicsit nehezebb, vagyis maga az olvasás, méghozzá időre. Az első könyvnél azt éreztem, hogy nagyon rossz úgy olvasni, hogy időkeret van rá szabva, de mára ennek már csak a szép oldalát látom, hiszen olvasásra sarkall és szerintem ez a legjobb az egészben.

 

Bakai Edina

 

– Nem csak hasonló területen dolgoztok, de évek óta szaktársak és barátnők is vagytok egyben. Milyen együtt dolgozni?

Edina: Őszinte leszek: mi nem veszekszünk, csak simán megharagszunk a másikra. Általában ezek öt perces mosolyszünetek szoktak lenni, de utána valamelyikünk mindig enged. A podcasttel kapcsolatban nem igazán szoktunk veszekedni, viszont minden más terén, eléggé sokszor összekapunk.

Sziszi: Minden barátságban vannak nézeteltérések, így ez alól természetesen mi sem vagyunk kivételek. Talán egyszer volt olyan eddig, hogy nem teljesen értettünk egyet az adással kapcsolatban, de szerencsére mindig megtudjuk beszélni ezeket.

 

Sikeresnek könyveljük el az indulást

 

– Az első podcast adásban Elena Ferrante Briliáns barátnőm című könyvét hoztátok el a hallgatóknak. Milyenek az első adás visszajelzései?

Edina: Első adásnak szerintem kifejezetten jó lett. Sokan gratuláltak a könyves berkekből, de az egyetem dolgozóinak, illetve oktatóinak is tetszett a kezdeményezés, így sikeresnek könyveljük el az indulásunkat.

 

– Hogy fér bele mindez az időtökbe? Könyves tartalomgyártóként így is rengeteget olvastok, közben végzitek az egyetemet, dolgoztok és most újabb kötetekre tesztek ígéretet, hogy elolvassátok, majd beszélgetés formájában feldolgozzátok őket. Mi az időmenedzsment-titkotok?

Sziszi: Én igyekszem minden apró szabadidőmbe csempészni egy kis olvasást. Például, amikor buszon utazok, vagy este, mikor már mindennel végeztem, illetve előfordul, hogy evés közben is pörgetem a lapokat. A videókat hétvégén csinálom, mivel akkor vagyok otthon, és ott vannak a könyveim, viszont ilyenkor mindig felveszek két, három videót is, amit hétközben meg tudok vágni, és publikálni. A beadandóimmal többnyire hétköznap foglalkozom munka után.

Edina: Nekem nincs titkom, mert a legpozitívabb hozzáállás mellett is szörnyű, ahogy az időbeosztásomat kezelem. Személy szerint én akkor olvasok és akkor tanulok, amikor kedvem van hozzá. Ezzel együtt jár az, hogy van, amikor nincs kedvem az adott könyv olvasásához. Ekkor jön az, hogy hagyom picit ülepedni, megnézem más tartalomgyártó véleményét a könyvről. Van, hogy ez után azonnal megjön a kedvem az olvasáshoz és van, hogy ez sem segít. Ekkor egy másik nap kell több időt szánnom a könyvekre, hiszen időre kell vele végeznem. Próbálok hétközben videókat gyártani, elkészíteni az egyetemi beadandókat és hétvégéken inkább pihenek, olvasok, vágok. Ez persze borul amikor Eszterházy Körkép forgatás van a héten, vagy esetleg a podcast adásmenetét írom, mert az több időt és koncentrációt vesz igénybe.

 

– Utolsó kérdéseim személyesebbek: Ha egy könyvet mondhatnátok, amit szerintetek mindenkinek el kellene olvasnia, és kötelezővé tennétek, melyiket választanátok?  

Edina: Most előjön belőlem kicsit a természetvédő. Legutóbbi olvasmányomat, David Attenborough – Egy élet a bolygónkon című könyvét mondanám. Nagy hatással volt rám a 94 éves természettudós könyve, hiszen égetően fontos témákat feszeget. A saját élettörténete által mutatja be, hogy lakta le az emberiség a bolygót egy emberöltő alatt. Elképesztő és informatív olvasmány. Szerintem mindenkinek el kéne olvasnia, hogy tisztában legyünk azzal, ami ránk vár.

 

Sepsi Cintia

 

Sziszi: Az én választásom Angie Thomas: A gyűlölet, amit adtál lenne. Ez a könyv egy színesbőrű tinilányról szól, aki a gettóban él, és egyik nap szemtanúja lesz, ahogy egy rendőr lelövi a fegyvertelen legjobb barátját. A történet alapja a rasszizmus és a diszkrimináció, és egy olyan valós problémát feszeget, amit a legtöbb ember úgy tud, hogy csak 20-30 évvel ezelőtt létezett. Sajnos a megkülönböztetés már egészen kicsi gyermekkorban elkezdődik hazánkban is, ha épp nem is annyira, mint Amerika egyes részein. A könyv jó példa a családi szeretetre is, mivel a főszereplő imád időt tölteni a szüleivel, akik mindenben támogatják és segítik is őt.

 

– És ha választhatnátok egy írót, akivel beszélgethettek egyet a podcastben, kit hívnátok el és miért?

Sziszi: Ha lehetne külföldi írót meghívni, akkor egyik kedvencemet mondanám, Colleen Hoovert. Zseniális könyveket ír, amiknek mindig van egy nagyon komoly alaptémája, és ezt fűszerezi a lenyűgöző személyiségű karaktereivel, és kiváló humorával. Magyar írók közül pedig Péterfy-Novák Évát hívnám el, aki megsúgom a májusi közös olvasmányunk szerzője. Ő is komoly témákról ír nagyon hitelesen, hiszen az írónő maga is átélte a lapokon rejlő szörnyűségeket. Ezek ellenére erős és boldog tud maradni, így biztosan lenne bőven témánk egy beszélgetés során.

Edina: Én nemzetközi szinten Sarah J. Mass-szel ülnék le beszélgetni, hiszen ő a kedvenc íróm, akinek már majdnem az összes könyvét olvastam. Ő a fantasy műfajának koronázatlan királynője és rengeteg kérdésem lenne hozzá. Magyar kortársok közül pedig egy eléggé nagy közönségkedvencet mondanék: Lakatos Leventét, ugyanis imádom a könyveit. Korábban már találkoztam vele párszor egy-egy író-olvasó találkozón és nagyon közvetlen, kedves embernek tartom, így biztosan jót beszélgetnénk a Bookcast keretein belül is. 

 

Szeretnénk addig csinálni míg boldogságot okoz nekünk és a hallgatóságnak

– Az indulást sikeresnek élitek meg és folyamatos a munkátok. Milyen hosszútávú terveitek vannak a Bookcast-el?

Igazából nincsenek terveink, szeretnénk addig csinálni míg boldogságot okoz nekünk és a hallgatóságnak egyaránt. Fontosnak tartjuk, hogy színesebb és változatosabb legyen a beszélgetés, ezért szeretnénk vendégeket is hívni majd az adásba. Vannak már terveink konkrét személyekre is, de ez egyelőre legyen még titok. Úgy tervezzük, hogy folyamatosan jelentkezünk az adásokkal, így már ki is választottuk a nyári olvasmányokat és alig várjuk, hogy megoszthassuk őket, ugyanis eléggé színes lesz a felhozatal.

 

Az Eszterházy Bookcast legújabb adását itt hallgathatjátok meg.0
komment

Reflektor

Találkozó: 45 év után újra a Líceumban
Különleges találkozót tartottak a 45 esztendeje az intézményünkben matematika-kémia szakon...
Kiemelt Arany minősítést szerzett hallgatónk Siófokon
Május utolsó hétvégéjén, Siófokon rendezték meg a XII. Országos Népek Tánca-Népek...
Egy brazil lány, aki Egerben igyekszik megvalósítani álmait
Rochane Moura Fé, röviden Roxy jelenleg zenekultúra szakon tanul egyetemünkön. Egyenesen...