Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. október 01. Malvin
Kultúra

Harmonizálnak a hallgatók festményei

Berán-Juhász Henrietta | 2019. október 19. 15:12:00 | Utolsó frissítés: 1 éve
Szín-biózis címmel nyílt közös kiállítása a pécsi és az egri egyetem festészet szakos hallgatóinak.

 

A megnyitó vendégeit egyetemünk részéről Horváth Dániel oktatónk, a Pécsi Tudományegyetemről Somody Péter tanszékvezető, festőművész köszöntötte.

 

 

Somody Péter kifejtette: ilyen együttműködés korábban még nem volt, habár egymás munkájáról tudnak, hiszen számos alkalommal találkoznak akár egy-egy művésztelepen is.

 

 

– A mi egyetemünkön nyolc mesternek van nyolc festőosztálya. Úgy döntöttünk, hogy mindenki választ az osztályából egy olyan hallgatót, akinek jól sikerült az utolsó periódusa, és akit motiválni szeretnénk a lehetőséggel. Harmincöt képpel érkeztünk Egerbe. Nagyon szép párhuzamok és összecsengések alakultak ki az egri hallgatók munkáival, vegyesen állítottuk ki a képeket – nyilatkozta Somody Péter. Hozzátette: ebben a fővárosközpontú országban vidéken is vannak erős bástyái a művészeti képzésnek.

 

 

Horváth Dániel festőművész, egyetemünk végzős festőosztályának osztályfőnöke elmondta: a Képzőművészeti Tanszékkel elhatározták, hogy ettől az évtől azzal ünneplik majd a Magyar Festészet Napját, hogy meghívnak egy-egy magyarországi, esetleg külföldi egyetemet közös kiállításra. Hangsúlyozta: kapcsolatépítés szempontjából is nagyon fontos a kezdeményezés.

 

 

– Feladatomnak mindig is azt tekintettem, hogy hallgatóink saját erényeire helyezzük a hangsúlyt, megtanítsam nekik azt, hogy legyenek bátrak önmaguk kifejezésében – osztotta meg velünk.

 

 

Intézményünk OTDK-győztes hallgatója, Horváth Rita munkáin egyebek mellett a bomlás lehetőségeit vizsgálja, kirakatokat, elhagyatott épületeket fest, olyanokat, melyek már elvesztették eredeti funkcióikat. Megszűnés című munkáján pedig egy patkánytetemet ábrázol.

 

 

– Ez egy új témám, ez volt az első darabja ennek a sorozatnak. Azóta rovarokat festettem, gyűjtöttem, azokból szeretnék installációkat készíteni – mesélte.
Kovács Petra, a Pécsi Tudományegyetem negyedéves festőművész hallgatója öt alkotással érkezett az egri kiállításra. Emberi kapcsolatokat, kiélezett szituációkat, drámai helyzeteket vizsgál. Legnagyobb munkája Edward Albee Nem félünk a farkastól drámájára reflektál. Festményein a társadalmi problémákkal küszködő embereket jeleníti meg, eltorzítottan. Az aszódi nevelőintézet világával is foglalkozott már. Véleménye szerint hasonló kérdések foglalkoztatják az intézmények hallgatóit, alkotásaik harmonizálnak egymással témáiban vagy akár technikai szempontból.

 

 

A Szín-biózis kiállítás a Kepes Intézetben november 15-ig látható.

 

Fotók: Kakuk Dániel0
komment

Reflektor

Járványügyi intézkedések az EKE-n
Alábbi videónk az Eszterházy Károly Egyetem járványügyi előírásait tartalmazza:...
Eszterházy Podcast
Híreinket, aktualitásainkat már a Spotify-on is megtalálod az Eszterházy Podcast-csatornán!
Önkénteseket vár a KórházSuli
A KórházSuli azért jött létre, hogy kortárs segítők – középiskolások és egyetemisták...