Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. június 26. János
Kultúra

Kitörtek a vásznaikról az Ötlett Maradhat? című kiállítás készítői

Mészáros Marianna | 2021. december 08. 08:47:29 | Utolsó frissítés: 1 éve
Eltökélt lépést tettek a negyedik évfolyamos rajz osztatlan tanáris hallgatók, hogy megmutassák tehetségüket a nagyközönségnek. Ezzel bizonyítva, hogy festői tudásuk rendkívüli és eltérő, mégis összetartóak a céljaik elérésében.

 

Az október 12-i kiállítást megelőző időszakban sok gondba ütköztek a tanáris hallgatók, azonban kitartottak a szeptemberben felreppent ötlet mellett, miszerint „készítsünk kiállítást a tavalyi munkáinkból”. Gondolkodás nélkül beleegyeztek. Egy óra keretében ötleteltek egy hangzatos címen, amely meghatározza kiállításuk témáját, hiszen mind az öten különböző stílusokban találták meg önmaguk festői képét. Ez a cím ötüket jelképezi  Al-Taji Petra, Szegedi Barbara, Karakas Zsófia, Mészáros Marianna, Pálmai Nóra –, amely egy hirtelen ötletből pattant ki. Az „Ötlett Maradhat?” a festőiség halálát hivatott visszafordítani, hiszen a nagy világ számára halott festészetben bontakoztatták ki szárnyaikat a hallgatók, ezáltal meghazudtolva a mai szemléletet. Alkottak egy életszerű kiállítást, így ebből kifolyóan jön a nagy kérdés „Maradhat?”.

 

A kiállítás szervezésében is magukra voltak utalva, azonban nem riadtak vissza a kihívástól. Utánajártak annak a kérdésnek, vagyis inkább annak a meghatározó gondolatnak, hogy hol és mikor mutassák meg eddigi eredményeiket.
Az egyetem épületeiben a kiállítás előtti napokban a sokadik megtervezett, áttervezett plakátok kerültek ki a nyilvánosság elé, felhívva az arra járók figyelmét a közelgő eseményre. Ezeket a plakátokat is a hallgatók szerkesztették, tanáraik tanácsai segítségével. Közelgett a nagy nap…

 


Október 12. péntek átlagos napnak számított másoknak az egyetem életében, azonban egyes hallgatóknak nem. Már a reggeli óra keretén belül ügyködtek, tervezgettek, hogy minden kiválasztott munka felkerüljön a falakra és a Delta épület folyósi galériáját ékesítsék. Délután négyre forgatókönyv szerint elkészült minden, megérkezett hagyományokhoz hűen a pogácsa és a bor is. Az egri borfajták különlegességével találkozhattunk a kiállításon, köztük az ominózus egri bikavérrel is. A hallgatók meglepetésére megjelent a nem várt Líceum TV is, hogy felvegyék az eseményt. Kezdetét vette a kiállítás, amelyet Dr. Orosz Csaba DLA egyetemi docens nyitott meg és mutatta be részletesen a szárnyai alatt felnővő fiókái munkáit.

 


A kiállítás során az érdeklődők röpke tárlatvezetés keretében informálódhattak az alkotásokról. Ez alatt megtudhatták, hogy a művész és művészete között milyen összefüggések, párhuzamok találtak egymásra, mikor az első festékcseppeket felkenték a szűz vászonra.

 


A káoszba fordult hét lassacskán lecsillapodott, amely átalakult egy boldog végkimenetelbe. A megnyitó napjától számítva már csak két dologgal kellett törődniük a hallgatóknak, az egyik a hétfői tárlatvezetés volt, amelyet Dr. Habil Ferenczy Zsolt DLA egyetemi docens vezetett. Ez izgatott, hosszú percek várakozását követően meg is kezdődött, amire olyan vendégek is érkeztek, akik órákat utaztak érte, vagy éppenséggel a hallgatókat tanító tanárok. A következő fontos pont a naptárban csak a kiállítás vége volt, december 2.
Az „Ötlett Maradhat?” kiállítást látogató kíváncsi szemlélődők apró bókokkal halmozták el a kiállító művész hallgatók munkáit. Ők személyes vagy vélemény formájában hallhatták vissza mindezeket.Fotók a galériáról0
komment

Reflektor

Találkozó: 45 év után újra a Líceumban
Különleges találkozót tartottak a 45 esztendeje az intézményünkben matematika-kémia szakon...
Kiemelt Arany minősítést szerzett hallgatónk Siófokon
Május utolsó hétvégéjén, Siófokon rendezték meg a XII. Országos Népek Tánca-Népek...
Egy brazil lány, aki Egerben igyekszik megvalósítani álmait
Rochane Moura Fé, röviden Roxy jelenleg zenekultúra szakon tanul egyetemünkön. Egyenesen...