Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2021. december 08. Mária
Kultúra

Víziók

Nagy Réka Emese | 2019. március 19. 10:29:37 | Utolsó frissítés: 2 éve
Barátok, ismerősök, a Gyöngyösi Műhely alkotói és külföldi hallgatók jelenlétében nyílt meg a Gyöngyösi Károly Róbert Campuson Kakas Olívia legújabb kiállítása, a Víziók. Hogyan lesz egy közgazdászból festő? Milyen témák ihletik meg? Az egyetem Vizuális Művészeti Intézetének képi ábrázolás festészet szakos hallgatója e kérdésekre is válaszol.

 

– Víziók. Ezt a címet kapta nemrég megnyitott kiállításod. Végig nézve a festményeidet, olyan érzésem volt, mintha az álomvilág és az ébrenlét határán táncolnék. Mi ihlette a képeket?

 

– Nem véletlenül került az esemény plakátjára és meghívójára a balatoni tájkép, ugyanis ez volt a Víziók című sorozat első elkészült darabja. Egy utazása során ihletett meg a magyar tenger tavaszi arca. Mivel a tó szokatlanul türkizes színeit és a végtelen érzést nem adták vissza a helyszínen készített fotók, úgy döntöttem, festményen örökítem meg ezt a feledhetetlen látványt.

 

 

– Minden esetben megörökíted fotón azokat a benyomásokat, amik hatással vannak rád és tudod, hogy festmény lesz a látottakból?

 

– A legtöbb esetben nincs szükségem fotóra, mert a látvány hatására már a helyszínen elindul bennem valami és alig várom, hogy elkezdhessek alkotni. Ha mégis készítek fényképet egy helyszínről, az csak kiindulópontként szolgál a későbbiekben. Ugyanis a fotó egy az egyben a látottakat adja vissza, egy festménybe azonban beleviheti az alkotó az érzéseit és a fénykép számára láthatatlan világot is. A festészet során játszom a festékkel. Alakítom az anyagot, ami visszahat rám. Talán ezért szeretem annyira. Ezáltal a saját, belsőleg megélt élményeimet adom vissza.

 

 

– A Víziók kiállítási anyagának képei főként akril festékkel készültek. Dolgozol más technikával is?

 

– Eleinte nagyon szerettem az olajfestékkel dolgozni, de mivel az elég lassan szárad, az egyetemen nem volt praktikus. Ezért váltottam akrilra, amit idő közben megszerettem. Ki tudom használni a benne lévő lehetőségeket, felhasználom úgy, hogy az nekem megfelelő. Nagyon szeretem használni a türkiz különféle árnyalatait, ami szerintem meg is látszik a Víziók kiállítási anyagon.

 

– Van kedvenc témád, amit kifejezetten szeretsz festeni?

 

– Most főként a víz ihlet meg, emellett elkezdtem kísérletezni a nonfiguratív művészettel is. Korábban nagyon szerettem portrékat készíteni és aktokat festeni, de ez most egy kicsit háttérbe szorult.

 

 

– Több szálon is kapcsolódsz az Eszterházy Károly Egyetemhez. Mesélnél erről egy kicsit?

 

– 2005-ben szereztem közgazdász diplomát Gyöngyösi Károly Róbert Campus jogelőd intézményében, a Károly Róbert Főiskolán. 2016-ban pedig felvételt nyertem az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének képi ábrázolás festészet szakára, ahol jelenleg Kopasz Tamás Munkácsy díjas festőművész a mesterem.

 

– Hogy lesz egy közgazdászból festő?

 

– Az első diplomám megszerzése után sokáig dolgoztam banki alkalmazottként. Bár szerettem ott dolgozni, mégis azt éreztem, hogy valami hiányzik az életemből. Mivel a munkám teljes embert kívánt, akkoriban nem volt időm foglalkozni a festészettel. Most, hogy végre azt csinálom, amit szeretek, nagyon jól érzem magam.

 

 

– Gyerekkorodban is megmutatkozott már, hogy ez az, amihez érzéked van?

 

– Már gyerekként is szerettem rajzolni, festeni. Képzőművészeti szakközépiskolába akartam menni, de sajnos nem vettek fel. A gimnáziumi éveim alatt is festettem, de csak hobbi szinten. Végül 2013 tavaszán jelentkeztem a Képzőművészeti Egyetem előkészítőjére, ahol Udvardy Emesétől, Wechter Ákostól és Ötvös Zoltántól tanulhattam. Tanárom volt még Mór Tamás, Kőfaragó József, Véssey Gábor, Sinkó István, Juhász István és Atlasz Gábor is.

 

– Júniusban fejezed be az egyetemi tanulmányaidat. Utána hogyan tovább?

 

– Manapság kevesen tudnak megélni csak a festészetből. Valószínű, nekem is szükségem lesz egy polgári foglalkozásra is. Szívesen tartanék például felkészítő tanfolyamot olyan fiataloknak, akik művészeti középiskolába, vagy egyetemre szeretnének jelentkezni, vagy bármely korosztály számára, akit érdekel a képzőművészet. Azt hiszem, hogy a 2019-es évem egyik nagy feladata lesz, hogy megtaláljam az utamat.

 

 

Kakas Olívia eddigi kiállításai:

 

2019. Víziók (Önálló kiállítás, Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campus)

2018.  Lépések (Önálló kiállítás, Petőfibánya Művelődési ház)

2016. Természetes szépség (Önálló kiállítás, Bajza József Gimnázium)

2015. Természetes szépség (Önálló kiállítás, Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület)

 

Kakas Olívia eddigi elismerései:

 

2018.  Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézet ITDK I. helyezés

2018.  Kepes Intézet - Egri tavaszi Fesztivál - Reflexiók c. kiállítás Külön díj

2018.  Amadeus Művészeti Alapítvány Unilever művészeti díj

2017.  Vachott Sándor Városi Könyvtár Nagy Tűzvész emlékév díja I. díj

2017.  TALENT Kortárs Képzőművészeti pályázat Festészeti díj0
komment

Reflektor

Az interjú, ami miatt szívek virulnak ki
Egri fellépésük után beszélgettünk a Szomszédnéni Produkciós Iroda „munkatársaival”,...
Irány Regensburg! - II rész: Az első éjszaka
Amikor az ember el kezd felkészülni egy Erasmusos utazásra, elég könnyen elkövetheti a...
Legyen ismét eszterházys Eger Csillaga!
Báder Elemér, egyetemünk osztatlan ének-zene - német nyelv és kultúra tanár szakos...