Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2021. október 21. Orsolya
Kutatás

Kisebb seb, egészségesebb ültetvény, kiválóbb bor

Pócsik Attila | 2021. január 22. 13:53:23 | Utolsó frissítés: 8 hónapja
Az országban először Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen rendez szakmai napokat a világhírű szaktanácsadó cég, a Simonit & Sirch. Utánajártunk, miért egyedülálló az olasz metszési módszer.

A metszés a szőlészet egyik legfontosabb feladata, nagy szakértelmet, folyamatos odafigyelést igényel – hívta fel a figyelmet Hegyi Ádám birtokigazgató, hozzátéve: ezért is fontos, hogy a világhírű szaktanácsadó cég, a Simonit & Sirch az országban először Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen rendez szakmai napokat. A cég névadói olyan módszert dolgoztak ki, amely a nedvkeringés megfigyelésén, a kontrollált növekedésen és a metszési sebek, illetve azok méretének csökkentésén alapul. A lényeg, hogy az a bizonyos vágott seb minél kisebb legyen, ne juthassanak be rajta kórokozók. A módszert egyebek között Toszkánában, Piemontban, Szicíliában, Burgundiában, Bordeaux-ban, Champagneban, Dél-Afrikában, Ausztráliában a Rajna-vidéken, Chilében és Argentínában is alkalmazzák. Nem véletlen, hogy többszörös volt a túljelentkezés az egyetem felhívására, az Egri borvidék és az ország legkiválóbb szakemberei regisztráltak a szakmai napokra. 

 

 

 

A résztvevők a metszés olyan finomságait, technikáját sajátítják el, amely segíti a szőlő hosszú életét, javítva az ültetvények állapotát, a tőke a kondícióját, s így végeredményben a bort. Fendrik Zsóka, a cég magyarországi képviselője elmondta: olyan szakemberek érkeztek a programra, akik a magas minőséget képviselik, s nyitottak a korszerű megoldásokra. 

 

 

 

A szekszárdi Vida Péter úgy fogalmazott: már réges-régen el kellett volna sajátítani ezt a módszert, rendkívül örül annak, hogy végre Magyarországra is „megérkezett”. – A szőlő metszése az egyik legfontosabb feladat! Bár az ember azt hiszi a szőlő neki terem gyümölcsöt, valójában a növény a magokra „gondol”. Ha nem nyúlunk hozzá, egy liánnövény lenne, de ha beavatkozunk, ízletesebb lesz a gyümölcs. A módszer lényege, hogy olyan edénynyalábokat hozzunk létre, hogy a tápanyag szabadon tudjon oda-vissza áramlani, azaz metszés során ejtett sebekkel ne okozzunk dugulást – fejtette ki.

 

 

Gál Tibor borász úgy fogalmazott: e módszer az elmúlt 20-30 évben itthon használt technikához képest merőben más.

– Egy szabadabb lehetőséget biztosítunk a növény számára, hagyjuk, hogy abba az irányba nőjön, amerre „elképzelte”. A tapasztalat azt mutatja, ha ilyen intenzíven műveljük az ültetvényeinket, ahogy eddig tettük, akkor 20-30 évnél tovább nem élhetnek, viszont a komoly borok pont ezután születnek, tehát meg kell tanulnunk a tőkéinket hosszú távon életben tartani, s ehhez e módszer elsajátítása elengedhetetlen. 

Hozzátette: összetett folyamatról van szó, hiszen minden tőke más és más, a szőlésznek meg kell tanulnia reagálni, melyiknek éppen mi a megfelelő. Ugyancsak nagy feladatként említette a módszer továbbadását azoknak, akik már 20-30 éve metszenek más filozófia mentén. Ehhez az első lépés azonban az Eszterházy Károly Egyetem programja volt.

 

 

Fotók: Balogh Tibor0
komment

Reflektor

Gyilkosság, baleset, titkos levelek - krimit írt volt hallgatónk
Gyerekkorában egy könyvet sem olvasott el, bloggerként azonban már lassan öt éve ír, most...
Beavatás a Leányka úton
Minden elsősnek komoly mérföldkövet jelentenek az egyetemen, kollégiumban eltöltött első...
Interkulturális tréning várakozásokról, félelmekről, tanulmányokról
Az ERASMUS és Stipendium Hungaricum program keretében Egerben tanuló külföldi hallgatók...