Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. március 21. Benedek
LTér

Kaja királyság - Tepsis krumpli egyetemista módra

Mihály Bence | 2016. november 08. 08:28:33 | Utolsó frissítés: 2 éve
A most induló rovatunkban nem másról lesz szó, mint a gasztronómiáról. Ezen terület minden szegletére ellátogatunk majd a legolcsóbb és legegyszerűbb kajáktól egészen a főzéstudomány magasiskolájáig.

 

Bizonyára te is estél már abba a hibába, hogy nem igazán sikerült a pénzed úgy beosztani, ahogy szeretted volna. Ebben az esetben két dolgot tehetsz. Az egyik verzió, hogy lemondasz a szórakozásról és az élvezeti cikkekről, de ez valljuk be, nem olyan csábító gondolat. A másik lehetőség, hogy nem gyorskaja formájában próbálod meg a táplálékot a szervezetedbe juttatni, hanem magad készíted el az ételt. Így jóval olcsóbban tudsz étkezni, mintha a mekiben vagy bármely más étteremben ennél. Azt mondanom sem kell, hogy több ember esetén ez az összeg még kedvezőbben alakul.

 

A következőkben egy olyan receptet fogtok találni, ami azoknak is kivitelezhető, akik nem konyhatündérnek születtek. Nincs hozzá szükség fejlett konyhára és az ára egy főre igen kedvező.

 

Tepsis krumpli egyetemista módra

 

Hozzávalók 2 személyre: (kb.: 400 Ft/fő)

  • 1 kiló burgonya (tepsi mérettől is függ, de ha megmarad belőle, bármikor felhasználható olcsó és finom köretként)
  • 30 dkg szalonna
  • 2-3 fej közepes vöröshagyma
  • olaj

 

Elkészítés: Meghámozzuk a kívánt mennyiségű burgonyát. A krumplit kb. fél centis szeletekre vágjuk, majd ha kész vagyunk, egy tálba tesszük egy fél deci olaj és 2-3 csipet só társaságában, majd fél órára állni hagyjuk ebben a „páclében”. Míg a krumpli pihen, megpucoljuk és felkarikázzuk a vöröshagymát, ezen kívül a szalonnát nagyjából 1 centiméteres csíkokra vágjuk. Ha ezzel elkészültünk és a krumpli is kész, leöntjük róla a levet, amit eresztett. Ezután nincs más dolgunk, mint az előkészített alapanyagokat egy hőálló edénybe helyezni rétegesen.

 

Fontos: Ha jénait használunk, nem rakhatjuk előmelegített sütőbe, mert az edénynek a közeggel együtt kell melegednie, különben széttörik!)

Mi is az a jénai: Ez manapság ez egy összefoglaló név, amit a hőálló üvegedényekre szoktunk mondani. Nagyon sokrétű a felhasználása. Sütőben vagy akár mikróban is használhatjuk, a lényeg, hogy ne érje hirtelen hőhatás, különben széttörhet.

 

Letakarjuk alufóliával és mehet is be a sütőbe. Sütője válogatja, de olyan 40 perc után rá lehet nézni. Ha a krumpli megpuhult, akkor levehetjük az alufóliát és piríthatjuk a tetejét, de ez a lépés el is hagyható. Ezt bármivel ki lehet egészíteni, ez csupán egy alap recept. Ha nem vagyunk pénz szűkében a szalonna mellett valamiféle húst is belecsempészhetünk ételünkbe.

 

Jó étvágyat hozzá!

 

Kövessétek a Líceumi Paletta Facebook-oldalát, hogy ne maradjatok le a következő receptekről sem :)Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Energiakövetek pályázat
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2018 márciusában ismét meghirdeti...
VISEGRAD CHORAL BRIDGES II
Az Eszterházy Károly Egyetemen szervezik meg március 23-25-e között a Visegrádi...
Reflexiók a Kepesben
A kiállításon válogatás látható a Képzőművészeti Tanszék hallgatóinak legfrissebb munkáiból.