Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. december 15. Valér
LTér

Kaja királyság - Tepsis krumpli egyetemista módra

Mihály Bence | 2016. november 08. 08:28:33 | Utolsó frissítés: 2 éve
A most induló rovatunkban nem másról lesz szó, mint a gasztronómiáról. Ezen terület minden szegletére ellátogatunk majd a legolcsóbb és legegyszerűbb kajáktól egészen a főzéstudomány magasiskolájáig.

 

Bizonyára te is estél már abba a hibába, hogy nem igazán sikerült a pénzed úgy beosztani, ahogy szeretted volna. Ebben az esetben két dolgot tehetsz. Az egyik verzió, hogy lemondasz a szórakozásról és az élvezeti cikkekről, de ez valljuk be, nem olyan csábító gondolat. A másik lehetőség, hogy nem gyorskaja formájában próbálod meg a táplálékot a szervezetedbe juttatni, hanem magad készíted el az ételt. Így jóval olcsóbban tudsz étkezni, mintha a mekiben vagy bármely más étteremben ennél. Azt mondanom sem kell, hogy több ember esetén ez az összeg még kedvezőbben alakul.

 

A következőkben egy olyan receptet fogtok találni, ami azoknak is kivitelezhető, akik nem konyhatündérnek születtek. Nincs hozzá szükség fejlett konyhára és az ára egy főre igen kedvező.

 

Tepsis krumpli egyetemista módra

 

Hozzávalók 2 személyre: (kb.: 400 Ft/fő)

  • 1 kiló burgonya (tepsi mérettől is függ, de ha megmarad belőle, bármikor felhasználható olcsó és finom köretként)
  • 30 dkg szalonna
  • 2-3 fej közepes vöröshagyma
  • olaj

 

Elkészítés: Meghámozzuk a kívánt mennyiségű burgonyát. A krumplit kb. fél centis szeletekre vágjuk, majd ha kész vagyunk, egy tálba tesszük egy fél deci olaj és 2-3 csipet só társaságában, majd fél órára állni hagyjuk ebben a „páclében”. Míg a krumpli pihen, megpucoljuk és felkarikázzuk a vöröshagymát, ezen kívül a szalonnát nagyjából 1 centiméteres csíkokra vágjuk. Ha ezzel elkészültünk és a krumpli is kész, leöntjük róla a levet, amit eresztett. Ezután nincs más dolgunk, mint az előkészített alapanyagokat egy hőálló edénybe helyezni rétegesen.

 

Fontos: Ha jénait használunk, nem rakhatjuk előmelegített sütőbe, mert az edénynek a közeggel együtt kell melegednie, különben széttörik!)

Mi is az a jénai: Ez manapság ez egy összefoglaló név, amit a hőálló üvegedényekre szoktunk mondani. Nagyon sokrétű a felhasználása. Sütőben vagy akár mikróban is használhatjuk, a lényeg, hogy ne érje hirtelen hőhatás, különben széttörhet.

 

Letakarjuk alufóliával és mehet is be a sütőbe. Sütője válogatja, de olyan 40 perc után rá lehet nézni. Ha a krumpli megpuhult, akkor levehetjük az alufóliát és piríthatjuk a tetejét, de ez a lépés el is hagyható. Ezt bármivel ki lehet egészíteni, ez csupán egy alap recept. Ha nem vagyunk pénz szűkében a szalonna mellett valamiféle húst is belecsempészhetünk ételünkbe.

 

Jó étvágyat hozzá!

 

Kövessétek a Líceumi Paletta Facebook-oldalát, hogy ne maradjatok le a következő receptekről sem :)Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Adventi koncert az egri Ciszterci templomban
Koncertre várja az érdeklődőket az Eszterházy Károly Gyakorló Gimnázium kórusa december...
Hajszálon múlott
Nem sikerült visszavágnia múlt heti vereségéért az EKE-Eger férfi futsal csapatának, így...
Kiemelkedő volt az érdeklődés a nyílt napon
Népszerű volt az Eszterházy Károly Egyetem nyílt napja: több mint 1200 érdeklődő volt...