Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. december 15. Valér
LTér

Mindenki szeret ajándékot kapni - The Gift-kritika

Besenyei Balázs | 2016. március 26. 09:20:52 | Utolsó frissítés: 2 éve
CineTér című rovatunk ezúttal egy különös, ám annál izgalmasabb és lebilincselőbb thrillert vesz górcső alá. Joel Edgerton rendezőként való debütálása erőteljes, letaglózó és nagyon közel állhat bárkihez. Mutatjuk, hogy miért!

 

Tegye fel a kezét az, akinek ismerősen cseng Joel Edgerton neve! Gondolom, nem sokan nyújtották fel a kezüket e név hallatán. Edgerton pedig egy jó színész, utólag pedig kiderült: még jobb rendező. Ajándék az ajándék? Naná, hogy az!

 

Sokáig szemeztem a The Gifttel (bármekkora képzavar is ez), de valahogy nehezen vitt rá a lélek, hogy beüljek rá a moziba. Egyrészt a cím nem vonzott, másrészt meg a színészek nagy többsége inkább B-kategóriás filmekből lehet ismerős, ami nem túlzottan jó ómen manapság. Aztán ahogy telt az idő a premier után, úgy olvasgattam egyre többször a szalagcímeket, melyek egytől egyig dicsérték a rendezőként debütáló Joel Edgerton filmjét. Az ajándék egy bitang jó film, tele nagyszerűbbnél nagyszerűbb alakításokkal, remek forgatókönyvbe passzítva. Jó kezekben volt a dolog, a thriller pedig nagyon hálás műfaj tud lenni, ha szépen van neki megágyazva. Értsd úgy: a kellő feszültséget meg tudja teremteni már egy odaillő zenei aláfestéssel is – ha a Giftben ez a fajta zene kevésbé is van meg –, minden egyéb dolog ott van, amitől évek múltán is emlékezni fogunk erre az igen félelmetes ajándékra.

 

Edgerton kellő intelligenciával összerakott egy olyan forgatókönyvet, amire simán eltátjuk a szánkat a megtekintés után. A sztori már eléggé kellemetlen ahhoz, hogy simán odaképzeljük magunkat a főszereplők házába. Simon (Jason Bateman) és Robyn (Rebecca Hall) egy olyan házaspár, akik új városba, mi több, új lakásba is költöznek a férj újdonsült állása miatt. Itt botlanak bele a férfi egykori iskolatársába, Gordóba (Joel Edgerton). A találkozás minden olyan kínos dolgot bemutat, amelyen mi is átestünk nem egyszer: papírmasé kérdések, muszájból való beszélgetés, rémes csönd a válaszok között. Ezt leszámítva, hamar meghívják Gordót vendégségbe, Edgerton karaktere pedig ijesztővé kezd válni, és egyre több apró ajándékkal igyekszik meghálálni a pár kedvességét. Kérdés: a kellemetlen harmadik fél betoppanása meddig lehet „nem zavaró” a házaspár életében?

 

 

Ennyit kapunk történet gyanánt, iszonyatosan fokozódó feszültséggel karöltve. A szereplők jól el lettek találva, Joel Edgerton direkt nem magát rakta előtérbe, hanem kellő figyelemmel a háttérbe vonult, de mégis nagyot alakít. Jason Bateman végre nem vígjátékban ássa alább karrierjét, hanem egy komoly filmben mutatja meg. Érdemes még odafigyelni rá. Rebecca Hall pedig remekül hozza az egyre több kérdéssel és kétellyel megbirkózni akaró feleség karakterét. A színészi játékról nem is kell tehát sokat beszélnünk, hiszen semmifajta kivetnivalónk nem lehet az alakítások terén. Sokkal inkább a remek rendezés és mondanivaló az, amiről valóban érdemes szót ejteni az Ajándék kapcsán.

 

Tipikusan az a film a The Gift, ami körül nincs hype, nincs többszáz TV-spot, de még egy-két kósza moziplakát sem. Mégis simán leporolja a thriller műfaját, és helyezi újra előtérbe a szó legszorosabb értelmében. Nem kifejezetten hibátlan a mű (ezeket a logikai bakikat valószínűleg mindenki észre fogja venni, legalábbis fel fog merülni a gondolat csírája, hogy „ez bizony sántít, Mr. Edgerton”). De kit érdekel? Maga az alkotás mondanivalója az, amitől garantáltan át fogjuk gondolni az egész eddig életünket, keresve azokat a momentumokat, amelyekre Az ajándék legfeszültebb percei épülnek.

 

Be kell valljam, teljesen más filmre számítottam, de nagyon pozitív csalódás volt a The Gift. Több dolgot is lefektetett a jövőre nézve: egyrészt Joel Edgertonra nagyon oda kell figyelnünk rendezéseit tekintve, másrészt a thriller mint műfaj egyáltalán nincs kimerítve. Ajánlani mindenképp ajánlom, mert maradandó élményt okoz pozitív és negatív értelemben egyaránt. Letaglózó mondanivalója valószínűleg egy jó ideig a fejünkben marad, csomagolópapírral bevont dobozokat pedig nem feltétlenül akarunk látni legalább karácsonyig.

 

 

Nézd meg, ha:

-       remek thrillert akarsz látni

-       van olyan régi iskolatársad, akivel nem szívesen találkoznál

-       csíped, ha megajándékoznak

 

Ne nézd meg, ha:

-       ha bármi miatt rossz a lelkiismereted

 

OSZTÁLYZÁS: 10/9Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Adventi koncert az egri Ciszterci templomban
Koncertre várja az érdeklődőket az Eszterházy Károly Gyakorló Gimnázium kórusa december...
Hajszálon múlott
Nem sikerült visszavágnia múlt heti vereségéért az EKE-Eger férfi futsal csapatának, így...
Kiemelkedő volt az érdeklődés a nyílt napon
Népszerű volt az Eszterházy Károly Egyetem nyílt napja: több mint 1200 érdeklődő volt...