Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. január 20. Fábián
LTér

Mit kenjek a kenyeremre?

Hák Barbara | 2016. május 05. 15:09:57 | Utolsó frissítés: 3 éve
Van az úgy az ember lányával vagy fiával, hogy a jól megszokott vaj, felvágott, sajt esetleg valami bolti „kence” a kenyerén már unalmassá válik. Ilyenkor kell új alternatívák után nézni - mert hogy léteznek. Sőt, Ti magatok is el tudjátok készíteni, egyszerűen és gyorsan.

 

Jómagam a saját készítésű ételeket kedvelem a boltban kapható kész dolgokkal ellentétben. Pusztán csak azért, mert én tudom, hogy nem teszek bele állagjavítót, tartósítószereket, ízfokozókat vagy egyéb más E betűs „finomságokat”.  Persze nem azt mondom, hogy én sosem csábulok el egy jó minőségű sonkának, vagy egy jó sajtkrémnek, de nagyon odafigyelek, hogy ezekben a lehető legkevesebb adalékanyag legyen. Bár, azt csak a gyártó tudja, hogy igazából mi is kerül a dobozba.

 

A következő három receptet sok szeretettel ajánlom azok figyelmébe, akik szívesen ízlelnének valami újat a kenyerükön.

 

Pikánskrém

 

- 1 db kis sárgarépa

- 1 db kis fehérrépa vagy paszternák

- 1 db kis zeller

- 1 db nagy vöröshagyma

- 1 db nagy cikk fokhagyma

- 1 ek. kókuszzsír

- 1 ek. olívaolaj (elhagyható)

- 1 db babérlevél

- fél tk. rozmaring

- fél tk. kakukkfű

- fél tk. oregánó

- 3 nagy ek. paradicsompüré

- só, bors

 

A zöldségeket megpucoljuk és kockára aprítjuk. Egy lábasban felmelegítjük a kókuszzsírt és üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk az összes többi zöldséget a fokhagyma kivételével, és 3-4 percig tovább pároljuk. Ezután hozzáadjuk a fűszereket és a fokhagymát. Összeforgatjuk és kb. 2 dl vízzel felöntjük, majd fedő alatt jó puhára pároljuk a zöldségeket. Amikor ez megtörténik, hozzáadjuk a paradicsompürét és ha szükséges, utána fűszerezünk. Hagyjuk, hogy összeforrjon, majd kapcsoljuk le. Egy botmixer segítségével pürésítsük a krémet. Ízlés szerint, egy kanál olívaolajjal ízesítsük, ha már kihűlt. Kiváló melegszendvics-krémnek is, de meleg pirítósra kenve az igazi.

 

 

Padlizsánkrém

 

- 2 db közepes méretű padlizsán

- 2 nagy cikk fokhagyma lereszelve

- 1 nagy ek. tejföl

- só, bors

- 2 ek. olívaolaj

 

A sütőt melegítsük elő 180 °c-ra. A padlizsánokat mossuk meg alaposan, kis kalapjukat távolítsuk el, vágjuk ketté és gömbölyű oldalukkal lefelé helyezzük el egy sütőtepsiben. Fóliával fedjük le és tegyük be a sütőbe. Kb. 40-50 perc alatt (lehet, hogy több lesz) addig süssük, amíg jól meg nem puhul. Sütés után húzzuk le a héját és tegyük egy tálba. A többi hozzávalóval együtt egy botmixerrel pürésítsük. Jól behűtve tálaljuk pirítóssal.

 

 

Egyszerű tojáskrém

 

- 3 db tojás

- 1,5 ek. mustár

- 1 ek. puha vaj

- só, bors

- ízlés szerint petrezselyemzöld

 

A tojásokat keményre főzzük. Én egy ek. sót szoktam tenni a vízbe, hogy biztosan lejöjjön a héja. Ha a tojások megfőttek, még forrón, egy villa segítségével jó alaposan törjük össze. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és jó alaposan keverjük össze. Ezt is, mint az előző két krémet, jól behűtve tálaljuk.

 

Jó étvágyat!

 

FOTÓ: Hák Barbara



Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

EKE az Educatio kiállításon
Az Eszterházy Károly Egyetem idén is részt vett az Educatio Nemzetközi Oktatási...
Ismerd meg a Jászberényi Campust!
Miért érdemes az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusának képzéseit választanod?...
Nyílt napok az Eszterházy Károly Egyetemen
Az Eszterházy Károly Egyetem januárban is kinyitja kapuit a képzései iránt érdeklődő...