Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. július 21. Dániel
LTér

Mit kenjek a kenyeremre?

Hák Barbara | 2016. május 05. 15:09:57 | Utolsó frissítés: 2 éve
Van az úgy az ember lányával vagy fiával, hogy a jól megszokott vaj, felvágott, sajt esetleg valami bolti „kence” a kenyerén már unalmassá válik. Ilyenkor kell új alternatívák után nézni - mert hogy léteznek. Sőt, Ti magatok is el tudjátok készíteni, egyszerűen és gyorsan.

 

Jómagam a saját készítésű ételeket kedvelem a boltban kapható kész dolgokkal ellentétben. Pusztán csak azért, mert én tudom, hogy nem teszek bele állagjavítót, tartósítószereket, ízfokozókat vagy egyéb más E betűs „finomságokat”.  Persze nem azt mondom, hogy én sosem csábulok el egy jó minőségű sonkának, vagy egy jó sajtkrémnek, de nagyon odafigyelek, hogy ezekben a lehető legkevesebb adalékanyag legyen. Bár, azt csak a gyártó tudja, hogy igazából mi is kerül a dobozba.

 

A következő három receptet sok szeretettel ajánlom azok figyelmébe, akik szívesen ízlelnének valami újat a kenyerükön.

 

Pikánskrém

 

- 1 db kis sárgarépa

- 1 db kis fehérrépa vagy paszternák

- 1 db kis zeller

- 1 db nagy vöröshagyma

- 1 db nagy cikk fokhagyma

- 1 ek. kókuszzsír

- 1 ek. olívaolaj (elhagyható)

- 1 db babérlevél

- fél tk. rozmaring

- fél tk. kakukkfű

- fél tk. oregánó

- 3 nagy ek. paradicsompüré

- só, bors

 

A zöldségeket megpucoljuk és kockára aprítjuk. Egy lábasban felmelegítjük a kókuszzsírt és üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk az összes többi zöldséget a fokhagyma kivételével, és 3-4 percig tovább pároljuk. Ezután hozzáadjuk a fűszereket és a fokhagymát. Összeforgatjuk és kb. 2 dl vízzel felöntjük, majd fedő alatt jó puhára pároljuk a zöldségeket. Amikor ez megtörténik, hozzáadjuk a paradicsompürét és ha szükséges, utána fűszerezünk. Hagyjuk, hogy összeforrjon, majd kapcsoljuk le. Egy botmixer segítségével pürésítsük a krémet. Ízlés szerint, egy kanál olívaolajjal ízesítsük, ha már kihűlt. Kiváló melegszendvics-krémnek is, de meleg pirítósra kenve az igazi.

 

 

Padlizsánkrém

 

- 2 db közepes méretű padlizsán

- 2 nagy cikk fokhagyma lereszelve

- 1 nagy ek. tejföl

- só, bors

- 2 ek. olívaolaj

 

A sütőt melegítsük elő 180 °c-ra. A padlizsánokat mossuk meg alaposan, kis kalapjukat távolítsuk el, vágjuk ketté és gömbölyű oldalukkal lefelé helyezzük el egy sütőtepsiben. Fóliával fedjük le és tegyük be a sütőbe. Kb. 40-50 perc alatt (lehet, hogy több lesz) addig süssük, amíg jól meg nem puhul. Sütés után húzzuk le a héját és tegyük egy tálba. A többi hozzávalóval együtt egy botmixerrel pürésítsük. Jól behűtve tálaljuk pirítóssal.

 

 

Egyszerű tojáskrém

 

- 3 db tojás

- 1,5 ek. mustár

- 1 ek. puha vaj

- só, bors

- ízlés szerint petrezselyemzöld

 

A tojásokat keményre főzzük. Én egy ek. sót szoktam tenni a vízbe, hogy biztosan lejöjjön a héja. Ha a tojások megfőttek, még forrón, egy villa segítségével jó alaposan törjük össze. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és jó alaposan keverjük össze. Ezt is, mint az előző két krémet, jól behűtve tálaljuk.

 

Jó étvágyat!

 

FOTÓ: Hák Barbara



Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Újra munkában a kézis lányok
Tíz érkező játékost jelentettek be kedd reggel az Eszterházy KESC első osztályba jutott...
NB I: Jövünk!
Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora bejelentette, a felnőtt csapat...
Megannyi újdonság az idei Érsekkerti Nyári Játékokon
Idén július 14-én az Anconai szerelmesek zenés komédiával nyitják meg a 8. Egri Érsekkerti...