Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2017. november 23. Kelemen
LTér

Mit kenjek a kenyeremre?

Hák Barbara | 2016. május 05. 15:09:57 | Utolsó frissítés: 1 éve
Van az úgy az ember lányával vagy fiával, hogy a jól megszokott vaj, felvágott, sajt esetleg valami bolti „kence” a kenyerén már unalmassá válik. Ilyenkor kell új alternatívák után nézni - mert hogy léteznek. Sőt, Ti magatok is el tudjátok készíteni, egyszerűen és gyorsan.

 

Jómagam a saját készítésű ételeket kedvelem a boltban kapható kész dolgokkal ellentétben. Pusztán csak azért, mert én tudom, hogy nem teszek bele állagjavítót, tartósítószereket, ízfokozókat vagy egyéb más E betűs „finomságokat”.  Persze nem azt mondom, hogy én sosem csábulok el egy jó minőségű sonkának, vagy egy jó sajtkrémnek, de nagyon odafigyelek, hogy ezekben a lehető legkevesebb adalékanyag legyen. Bár, azt csak a gyártó tudja, hogy igazából mi is kerül a dobozba.

 

A következő három receptet sok szeretettel ajánlom azok figyelmébe, akik szívesen ízlelnének valami újat a kenyerükön.

 

Pikánskrém

 

- 1 db kis sárgarépa

- 1 db kis fehérrépa vagy paszternák

- 1 db kis zeller

- 1 db nagy vöröshagyma

- 1 db nagy cikk fokhagyma

- 1 ek. kókuszzsír

- 1 ek. olívaolaj (elhagyható)

- 1 db babérlevél

- fél tk. rozmaring

- fél tk. kakukkfű

- fél tk. oregánó

- 3 nagy ek. paradicsompüré

- só, bors

 

A zöldségeket megpucoljuk és kockára aprítjuk. Egy lábasban felmelegítjük a kókuszzsírt és üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk az összes többi zöldséget a fokhagyma kivételével, és 3-4 percig tovább pároljuk. Ezután hozzáadjuk a fűszereket és a fokhagymát. Összeforgatjuk és kb. 2 dl vízzel felöntjük, majd fedő alatt jó puhára pároljuk a zöldségeket. Amikor ez megtörténik, hozzáadjuk a paradicsompürét és ha szükséges, utána fűszerezünk. Hagyjuk, hogy összeforrjon, majd kapcsoljuk le. Egy botmixer segítségével pürésítsük a krémet. Ízlés szerint, egy kanál olívaolajjal ízesítsük, ha már kihűlt. Kiváló melegszendvics-krémnek is, de meleg pirítósra kenve az igazi.

 

 

Padlizsánkrém

 

- 2 db közepes méretű padlizsán

- 2 nagy cikk fokhagyma lereszelve

- 1 nagy ek. tejföl

- só, bors

- 2 ek. olívaolaj

 

A sütőt melegítsük elő 180 °c-ra. A padlizsánokat mossuk meg alaposan, kis kalapjukat távolítsuk el, vágjuk ketté és gömbölyű oldalukkal lefelé helyezzük el egy sütőtepsiben. Fóliával fedjük le és tegyük be a sütőbe. Kb. 40-50 perc alatt (lehet, hogy több lesz) addig süssük, amíg jól meg nem puhul. Sütés után húzzuk le a héját és tegyük egy tálba. A többi hozzávalóval együtt egy botmixerrel pürésítsük. Jól behűtve tálaljuk pirítóssal.

 

 

Egyszerű tojáskrém

 

- 3 db tojás

- 1,5 ek. mustár

- 1 ek. puha vaj

- só, bors

- ízlés szerint petrezselyemzöld

 

A tojásokat keményre főzzük. Én egy ek. sót szoktam tenni a vízbe, hogy biztosan lejöjjön a héja. Ha a tojások megfőttek, még forrón, egy villa segítségével jó alaposan törjük össze. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és jó alaposan keverjük össze. Ezt is, mint az előző két krémet, jól behűtve tálaljuk.

 

Jó étvágyat!

 

FOTÓ: Hák Barbara



Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Hogyan csinálj pénzt a tudásodból? November 30-án megtudhatod!
A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2017. november 30-án délután fél kettőtől...
Száz százalékos hétvége!
Három csapatunkért szoríthattunk az elmúlt napokban, de nem hiába, mindenki győztesen zárta...
Három nyerhető meccs
Szombaton kettő, vasárnap egy hazai bajnoki mérkőzésen szoríthatunk az egyetem csapatainak.