Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. március 21. Benedek
LTér

Szerep, nem szerep

Gasková Bianka | 2016. március 26. 09:10:06 | Utolsó frissítés: 2 éve
A cím sokakban találgatást indíthat el. Tisztázzuk: ebben az írásban nem a Hajdú-Bihar megyei Szerep községet akarom bemutatni. De nem is a szerepjátékokról esik szó, ahol a résztvevők egy közösen elképzelt fantáziavilágot alakítanak.

 

Sokkal inkább terítékre kerül egy olyan, normák által szabályozott viselkedésforma, amit mindenki „alkalmaz” – még ha nem is tudatosan.

 

„Hogy bír téged elviselni?! – hallom gyakran édesanyám szájából, miközben arra próbál rámutatni, hogy a férfiak nem csípik a hisztis nőket. Próbálhatom neki bebizonyítani az ellenkezőjét, a sok év alatt sikerült elkönyvelnie az imént említett tulajdonság birtokosának. Ő így ismer, s talán ezért engedem meg magamnak, hogy néha idegesebben, vagy ahogy ő fogalmaz „hisztisebben” kezeljem a dolgokat a jelenlétében. A párom viszont egy végtelenül türelmes és higgadt embernek ismert meg. Szerinte az idegesség eltörpül az egyéb tulajdonságaim mellet. Nem ez az, ami igazán jellemez. Szerinted ez normális? ” – kérdezi a barátnőm aggódva, miután ezzel a rövid történettel bepillantást engedett skizofrén mivoltába. Vagy mégsem?

 

Bizonyára sokan ismerik a híres Shakespeare-idézetet, miszerint „Színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő.” Nos, az angol nemzet dalnoka nem jár messze az igazságtól, sőt, megoldást sejtet barátnőm „problémájára”. A lány nem szenved tudathasadásban, nem „kétszínű”, még csak nem is színész. Egyszerű magyarázata van annak, amit csinál: eltérő szerepeiben eltérő elvárásokkal szembesül, mondhatni „szerepeket játszik”.

 

 

Hogy miről is van szó? Ennek megválaszolásában segítségemre volt Dorner László, az EKF Pszichológia Tanszékének tanársegéde. Az alapokról indulva, mindenképpen meg kell magyarázni a szerep fogalmát: „A szociológia, az antropológia és a pszichológia – különösen a szociálpszichológia – már évtizedek óta foglalkozik vele. Mondhatni, a különböző tudományokat összekötő egyik legfontosabb alapfogalom. Azért fontos, mert ez az emberi viselkedésben megmutatkozó rendszer- és szabályszerűség egyik legfőbb mutatója.”

 

E nélkül tehát nem tudnánk érvényesülni az életben. Dorner László elmeséli, hogy George Herbert Mead volt az első kutató, aki kiemelte, hogy a szociális cselekvés csak úgy képzelhető el, ha a cselekvő személy bele tudja magát élni a másik embernek a lelkivilágába, aki felé a cselekvése irányul. Mead alapján azt nevezzük szerepnek, amikor egy személy egy adott szituációban sajátos célokat követve viselkedik, de ezt meghatározzák bizonyos társadalmi normák.

 

Világos, miért jut eszünkbe a színpadi szerep erről a fogalomról. Hisz a szereplők interakciója előírt, eleve meghatározott, mégis a spontaneitás látszatát kelti. A két fogalom azonban nem összekeverendő, mert a színpadi szerepekről a „megjátszás” jut az emberek eszébe, így az a benyomás alakulhat ki, hogy a szerep szóval jelölt viselkedésformák tudatosan játszott szerepek.

 

Dorner László elmondta, hogy Mead mellett Ralph Linton is foglalkozott a szerepelmélettel: „Lényegében kibővítette Mead felfogását, hangsúlyozva, hogy az egyének közötti viselkedés nem izoláltan, hanem meghatározott társadalmi és kulturális erőtérben történik. Ezek a személyek összetett társadalmi szerkezetben élnek, amelynek funkcióját, normáit a kultúra rögzíti. Az egyének a sokrétű társadalmi struktúrában különböző pozíciókat foglalnak el, feladatokat töltenek be. Egy adott pozíciót Linton státusnak nevezett.”

Tehát a szerep mellett a státus fogalmát is fontos megemlíteni. Egy személy több státus birtokosa is lehet, hiszen idesoroljuk a foglalkozást, a korcsoportot, a nemet, a családi pozíciót és még sok mást. Ezekben az a közös, hogy mindegyikhez kötődnek lehetőségek és kötelezettségek egyaránt. Meghatározott tehát, hogy egy státus alapján hogyan viselkedjen egy egyén az adott szituációban. Itt pedig érdemes visszatérni Lintonhoz, hisz szerinte a szerep az egy státushoz tartozó viselkedésmód.

 

Ha visszakanyarodunk a barátnőm történetére, mostanra világossá válik, hogy státusainak - szerepeinek - megfelelően viselkedett egy-egy szituációban. Párja előtt vélhetően azért nem ideges, mert számára a barátnő-státusba ez nem fér bele. Az édesanyja esetében pedig a gyermek státusát tölti be. És mivel minden státus kulturálisan meghatározott lehetőségek és kötelezettségek hálózata, így az anyától elvárt „feltétel nélküli szeretet” engedteti meg a lánnyal, hogy idegesebb mivoltát is megmutassa.

 

Dorner László érdemesnek tartotta megemlíteni a szereptípusokat is. Univerzális, tehát mindenhol jelen lévő például a nemi- és korcsoportszerep, a családi szerep. Emellett vannak olyanok is, melyek csak adott társadalomban fordulnak elő, például ilyen a munkás az ipari társadalomban vagy a varázsló a primitív társadalmakban. Ideiglenes csoportokban is beszélhetünk szerepekről, mint a néző, szurkoló szerep. Látható tehát, hogy rengeteg típusa van, a lényeg, hogy az adott személy mennyire motivált az elvárt viselkedés betartásában.

 

Nem ez az egyetlen csoportosítás azonban. Léteznek adott szerepek, melyekbe beleszületünk, majd korunk előrehaladtával találkozunk velük: ilyen a férfi-, női-, valamint a gyermek-, ifjú-, felnőtt- és idős szerep. Ezeken nem tudunk változtatni. Vannak azonban kivívott szerepek is, melyekért harcolnunk kell. Jó példája ennek a ranglétrán való felkapaszkodás, a tanulás, hogy jó diákok, majd szakemberek lehessünk. Spontán szerepnek pedig azt nevezzük, mikor valaki mondjuk egy osztálykirándulás esetén elkóborol, más a tanárát kérdezgeti folyton, vagy valaki tréfamesterré lép elő állandó viccmesélésével.   

 

A csoportosítások és elméletek után a Pszichológia Tanszék tanársegédje végül egy mondatával rávilágított barátnőm fő problémájára, melyben talán ott rejlik a megoldás is: „A személyiség felől nézve a szerep sajátos reagálási mód, beidegzett, megszokott, automatikus és legtöbbször öntudatlanul zajló viselkedéslánc, amely jellemző szociális attitűdök, emóciók és „énbevonódások” közepette megy végbe.”

 

 

ILLUSZTRÁCIÓ: Hargitai FanniTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Energiakövetek pályázat
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2018 márciusában ismét meghirdeti...
VISEGRAD CHORAL BRIDGES II
Az Eszterházy Károly Egyetemen szervezik meg március 23-25-e között a Visegrádi...
Reflexiók a Kepesben
A kiállításon válogatás látható a Képzőművészeti Tanszék hallgatóinak legfrissebb munkáiból.