Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. március 22. Beáta
MozgásTér

Eszterházy-s érem az Univerziádéról

Fenyves Balázs | 2017. szeptember 05. 21:51:20 | Utolsó frissítés: 1 éve
Intézményünk hat hallgatója közül, egyedül az egy szem női vízilabdásnak jött össze a dobogó.

 

 

Néhány hete már hírt adtunk róla, hogy augusztus második felében elstartolt a 29. Nyári Univerziádé, amelynek Taipei adott otthont. A népes magyar delegációban hat olyan sportolót is megtalálhattunk, akik az Eszterházy Károly Egyetemen folytatják tanulmányaikat.

 

Korábbi anyagunkban már részletesen leírtuk, kik melyik sportágban lesznek érdekeltek, most pedig a bizonyítványon a sor, lássuk, milyen eredmények születtek! Elsőként az idén sokadik Univerziádéján részt vevő Kotsis Edináról szólnánk, aki taekwondoban versenyzett.

 

Edina csapatban állt rajthoz, ahol elsőként India legjobbjai ellen sikert aratott (társaival közösen), majd a negyeddöntőben Lengyelországgal szemben vereséget szenvedett. Ennek következményeként, az ötödik, pontszerző helyen zárt a női taekwondo-együttesünk.

 

Egy más fajta küzdősportra rátérve, a judós Bartha Ákos első meccsén a német Scheibel Manuel Lorenz ellen, arany ponttal, egy waza-arival kapott ki, és nem jutott be a legjobb nyolc közé. Érdekesség, hogy a német ellenfél egészen a bronzcsatáig menetelt, ahol azonban vereséget szenvedett és végül ötödik lett.

 

 

Csapatjátékban három gárda sikereiért is különösen szurkolhattunk. A tavalyi szezont az EKE-Eger-KOK másodosztályú kosárlabda alakulatában töltő Tóth Zoltán a magyar férfi válogatott tagjaként utazhatott Ázsiába. Más kérdés, hogy az A-csoport mérkőzésein egyáltalán nem került parkettre.

 

Itt egyébként Szerbia ellen 70-62-re, Mexikóval szemben 82-77-re kaptak ki honfitársaink, akik ennél a szakasznál egyedül a Dél-Korea elleni 91-81-es diadalnak örülhettek. A csoport harmadik helye azt jelentette, hogy a továbbiakban a 17-24. helyekért versenyezhettek a legények.

 

Itt aztán Hong-Kong ellenfeleként már Tóth Zoltán is bizonyíthatott, és nyert is a társaság 100-90-re. A folytatásban a Romániával szemben elért 74-50-es győzelem azt jelentette, hogy Oroszország ellen a tizenhetedik pozíció elérése lesz a tét. Nos, végül a helyosztót az oroszok nyerték 74-67-re, így pedig válogatottunk a tizennyolcadik helyen zárt Taipeiben.

 

 

A magyar sikersportág, vagyis a vízilabda következik a felsorolásban, ahol komoly tradíciók és eredmények előzték meg az idei egyetemista-főiskolás világjátékokat. Beszédes adat, hogy a legutóbbi két versenyt a piros-fehér-zöld alakulat nyerte, vagyis kétszeres címvédőként várhatták a megmérettetést az együttes tagjai.

 

A C-csoportban Kanada ellen 17-3, Dél-Afrika ellen pedig 24-5-re nyert a csapat, ám Szerbiától kikapott 8-4-re, így másodikként jutott tovább. A nyolcaddöntőben Dél-Korea következhetett és egy 18-2-es kiütés, ám a negyeddöntőben valódi mumusok maradtak déli szomszédaink, a szerbek ugyanis ezúttal is jobbak voltak (7-9).

 

Az 5-8. helyért való szereplés érthetően, komoly csalódást jelentett a keret tagjainál, de már csak dacból is (nem beszélve a magyar vízilabda hírnevéről) meg kellett mutatni. Emiatt jól is sikerült az Univerziádé befejezése, hiszen előbb Nagy-Britanniával szemben 19-2-re, majd az ötödik pozícióról döntő csatában Japán ellen 14-8-ra nyertek a mieink. A két EKE-s kerettag, Lőrincz Bálint, valamint Kovács Gergő valamennyi mérkőzésen vízbe ugrott, a két pólós pedig egyaránt tizenkét-tizenkét találatig jutott.

 

 

A legvégére hagytuk a legszebb olyan magyar eredményt, amiben szintén van Eszterházy-s érdekeltség. Női vízilabdában Vályi Fanny képviselte intézményünket. Itt valamivel másabb volt a lebonyolítás, mint a fiúknál, hiszen két hatos csoportból kellett a továbbjutó első négy hely valamelyikén végezni.

 

Nem volt olyan egyszerű a dolog, de azért nagy nehezen összejött a második legjobb pozíció, amivel egy picit könnyebb ág következett. Na, de, akkor az eredményekről, Japánt 17-6-ra, Nagy-Britanniát 28-3-ra (Vályi egy góljával), Új-Zélandot pedig 15-4-re verték meg a lányok, miközben Kanada (5-8), és Oroszország (11-12) ellen kikaptak.

 

A negyeddöntőben kicsit meg kellett izzadni az esélytelenebb franciákkal, de a 7-4-es siker elődöntőt ért. Ott aztán jöhetett a nagy reváns az oroszok kárára, a fantasztikus 11-7-es diadallal pedig máris fináléba jutott a társaság. A döntőben aztán az Egyesült Államok volt a jobb 16-9-es arányban, de az ezüstérem így is ragyogó eredménynek mondható.

 

 

Ami pedig az összmagyar csapat teljesítményét illeti, öt-öt arany-, ezüst-, valamint négy bronzmedállal, az éremtáblázat tizennegyedik helyén sikerült zárni, ami az elmúlt negyven év második legjobb szereplését jelenti. Mi mást is mondhatnánk zárásul, minthogy gratulálunk az összes résztvevő magyar sportolónak, különösképp a mi egyetemünk hallhatóinak!

 

 

 

 

(FOTO+VIDEO: mefs.hu, waterpolo.hu)Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Kollégiumi bizottsági választás
Az Eszterházy Károly Egyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata pályázatot hirdet a...
Energiakövetek pályázat
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2018 márciusában ismét meghirdeti...
VISEGRAD CHORAL BRIDGES II
Az Eszterházy Károly Egyetemen szervezik meg március 23-25-e között a Visegrádi...