Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. március 20. Klaudia
MozgásTér

Eszterházy-s érem az Univerziádéról

Fenyves Balázs | 2017. szeptember 05. 21:51:20 | Utolsó frissítés: 2 éve
Intézményünk hat hallgatója közül, egyedül az egy szem női vízilabdásnak jött össze a dobogó.

 

 

Néhány hete már hírt adtunk róla, hogy augusztus második felében elstartolt a 29. Nyári Univerziádé, amelynek Taipei adott otthont. A népes magyar delegációban hat olyan sportolót is megtalálhattunk, akik az Eszterházy Károly Egyetemen folytatják tanulmányaikat.

 

Korábbi anyagunkban már részletesen leírtuk, kik melyik sportágban lesznek érdekeltek, most pedig a bizonyítványon a sor, lássuk, milyen eredmények születtek! Elsőként az idén sokadik Univerziádéján részt vevő Kotsis Edináról szólnánk, aki taekwondoban versenyzett.

 

Edina csapatban állt rajthoz, ahol elsőként India legjobbjai ellen sikert aratott (társaival közösen), majd a negyeddöntőben Lengyelországgal szemben vereséget szenvedett. Ennek következményeként, az ötödik, pontszerző helyen zárt a női taekwondo-együttesünk.

 

Egy más fajta küzdősportra rátérve, a judós Bartha Ákos első meccsén a német Scheibel Manuel Lorenz ellen, arany ponttal, egy waza-arival kapott ki, és nem jutott be a legjobb nyolc közé. Érdekesség, hogy a német ellenfél egészen a bronzcsatáig menetelt, ahol azonban vereséget szenvedett és végül ötödik lett.

 

 

Csapatjátékban három gárda sikereiért is különösen szurkolhattunk. A tavalyi szezont az EKE-Eger-KOK másodosztályú kosárlabda alakulatában töltő Tóth Zoltán a magyar férfi válogatott tagjaként utazhatott Ázsiába. Más kérdés, hogy az A-csoport mérkőzésein egyáltalán nem került parkettre.

 

Itt egyébként Szerbia ellen 70-62-re, Mexikóval szemben 82-77-re kaptak ki honfitársaink, akik ennél a szakasznál egyedül a Dél-Korea elleni 91-81-es diadalnak örülhettek. A csoport harmadik helye azt jelentette, hogy a továbbiakban a 17-24. helyekért versenyezhettek a legények.

 

Itt aztán Hong-Kong ellenfeleként már Tóth Zoltán is bizonyíthatott, és nyert is a társaság 100-90-re. A folytatásban a Romániával szemben elért 74-50-es győzelem azt jelentette, hogy Oroszország ellen a tizenhetedik pozíció elérése lesz a tét. Nos, végül a helyosztót az oroszok nyerték 74-67-re, így pedig válogatottunk a tizennyolcadik helyen zárt Taipeiben.

 

 

A magyar sikersportág, vagyis a vízilabda következik a felsorolásban, ahol komoly tradíciók és eredmények előzték meg az idei egyetemista-főiskolás világjátékokat. Beszédes adat, hogy a legutóbbi két versenyt a piros-fehér-zöld alakulat nyerte, vagyis kétszeres címvédőként várhatták a megmérettetést az együttes tagjai.

 

A C-csoportban Kanada ellen 17-3, Dél-Afrika ellen pedig 24-5-re nyert a csapat, ám Szerbiától kikapott 8-4-re, így másodikként jutott tovább. A nyolcaddöntőben Dél-Korea következhetett és egy 18-2-es kiütés, ám a negyeddöntőben valódi mumusok maradtak déli szomszédaink, a szerbek ugyanis ezúttal is jobbak voltak (7-9).

 

Az 5-8. helyért való szereplés érthetően, komoly csalódást jelentett a keret tagjainál, de már csak dacból is (nem beszélve a magyar vízilabda hírnevéről) meg kellett mutatni. Emiatt jól is sikerült az Univerziádé befejezése, hiszen előbb Nagy-Britanniával szemben 19-2-re, majd az ötödik pozícióról döntő csatában Japán ellen 14-8-ra nyertek a mieink. A két EKE-s kerettag, Lőrincz Bálint, valamint Kovács Gergő valamennyi mérkőzésen vízbe ugrott, a két pólós pedig egyaránt tizenkét-tizenkét találatig jutott.

 

 

A legvégére hagytuk a legszebb olyan magyar eredményt, amiben szintén van Eszterházy-s érdekeltség. Női vízilabdában Vályi Fanny képviselte intézményünket. Itt valamivel másabb volt a lebonyolítás, mint a fiúknál, hiszen két hatos csoportból kellett a továbbjutó első négy hely valamelyikén végezni.

 

Nem volt olyan egyszerű a dolog, de azért nagy nehezen összejött a második legjobb pozíció, amivel egy picit könnyebb ág következett. Na, de, akkor az eredményekről, Japánt 17-6-ra, Nagy-Britanniát 28-3-ra (Vályi egy góljával), Új-Zélandot pedig 15-4-re verték meg a lányok, miközben Kanada (5-8), és Oroszország (11-12) ellen kikaptak.

 

A negyeddöntőben kicsit meg kellett izzadni az esélytelenebb franciákkal, de a 7-4-es siker elődöntőt ért. Ott aztán jöhetett a nagy reváns az oroszok kárára, a fantasztikus 11-7-es diadallal pedig máris fináléba jutott a társaság. A döntőben aztán az Egyesült Államok volt a jobb 16-9-es arányban, de az ezüstérem így is ragyogó eredménynek mondható.

 

 

Ami pedig az összmagyar csapat teljesítményét illeti, öt-öt arany-, ezüst-, valamint négy bronzmedállal, az éremtáblázat tizennegyedik helyén sikerült zárni, ami az elmúlt negyven év második legjobb szereplését jelenti. Mi mást is mondhatnánk zárásul, minthogy gratulálunk az összes résztvevő magyar sportolónak, különösképp a mi egyetemünk hallhatóinak!

 

 

 

 

(FOTO+VIDEO: mefs.hu, waterpolo.hu)Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Tiszta szívvel Egerben
Az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézet Mozgóképművészeti és...
Sorsfordulók-sorsfordítók
Folytatódik a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban a Sorsfordulók-sorsfordítók előadássorozat.
Tittel Esték
A Tittel Pál Könyvtár szeretettel meghívja az érdeklődőket Dr. Varga Kálmán Esterházy...