Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. december 05. Vilma
Neked szól

Egyensúlyban a sikeres évekért

Rump Tímea | 2020. július 28. 09:35:39 | Utolsó frissítés: 5 hónapja
Az egyetemi élet rengeteg csodálatos élménnyel ajándékozhat meg, ám vannak olyan tényezők is, melyeket nehéz megszokni egy olyan fiatal számára, aki hirtelen elkerül a szülői háztól, és belecsöppen az önálló, felelősségteljes élet forgatagába.

 

Ebben az interjúban néhány kérdés erejéig arról fogunk beszélgetni egyetemünk egykori hallgatójával, hogyan lehet sikeres, egészséges életvezetést kialakítani az egyetemi évek alatt, milyen tanácsokkal látná el a jelenlegi hallgatóinkat. Tóth Babett sikeres egyetemi életvezetést mondhat magáénak. Szinte az összes egyetemi félévet tanulmányi ösztöndíjasként végezte munka mellett, sikeresen letette a nyelvvizsgát, a jogosítvány terén sem tétlenkedett, és nem mellesleg megtalálta élete párját.

 

– Szerinted mekkora hangsúlyt fektet egy átlagos egyetemista a kiegyensúlyozott, egészséges életvitelre?

 

– Ez nagyon személyiségfüggő. Bevallom, eleinte én is, mint sokan mások, az első két évben (hatéves magyar- etika tanári szak) kevésbé figyeltem erre. Kevés alvás, gyorséttermek, bulik, tipikus „kolis kaják” és még sorolhatnám… de, ha hamar észhez kapunk, rájövünk, hogy hosszútávon ez így nem lesz jó. Ha kialakítunk magunknak egy egészséges napi rendet, nemcsak az életminőségünk javul, de ezzel egyenesen arányosan a jegyeink is.

 

– Te milyen nehézségekbe ütköztél az egyetemi évek alatt, és hogyan oldottad meg azokat?

 

– Ahogy már fentebb is mondtam, az első évben nehéz lehet a hirtelen szabadságot „feldolgozni”. Nekem nehéz volt elszakadni az otthoniaktól, és megtalálni az egyensúlyt a szociális élet, a tanulás, az órarend, az egészséges életmód és az önállósodás között. Pláne, ha valaki dolgozik az egyetem mellett, ahogy én is. Az én megoldásom a határidőnapló volt és egy szoros napirend. Ha egy tanácsom lehet, bármilyen csábító, ne hagyjunk ki egyetemi órákat, mert utána sokkal nehezebb lesz bepótolni, és a vizsgaidőszakra időt spórolni.

 

... nyaranta gyűjtsünk munkatapasztalatot.

 

Szerinted melyek azok a dolgok, amiket a tanulás mellett feltétlenül el kellene végezniük a hallgatóknak az egyetemi élet mellett ahhoz, hogy magabiztosan élhessenek a diploma után?

 

– Szerintem az egyetem alatt fontos, hogy legalább, ha év közben nem is, de nyaranta gyűjtsünk munkatapasztalatot. Rengeteg diákmunkát lehet végezni. Tapasztalatot, pénzt, kapcsolatokat szerzünk vele, és jól mutat majd az önéletrajzban. Olyan kapcsolatokat az egyetemen is hasznos kiépítenünk, amelyek diploma után is jól jöhetnek.

 

Milyen tanácsokkal látnád el a fiatalokat, hogy könnyebben boldoguljanak a sikeres, önálló életvezetés terén?

 

– Itt is csak ismételni tudom önmagam, hogy egy jó időbeosztás aranyat ér. Ne mindig csak a tanulásnak éljünk, találjunk egy hobbit is mellé, ami ki tud kapcsolni. Járjunk el hasonló érdeklődésűekkel, szerezzünk barátokat. Fontos priorizálni a dolgainkat, kezdve olyan egyszerű példával, hogy ha másnap zh-nk van, az adott buli megvár a vizsga után is.0
komment

Reflektor

A Tempus Közalapítvány pályázata
Külföldön tanulnál vagy kutatnál? Ismerd meg a Tempus Közalapítvány pályázati lehetőségeit!
Nyílt nap az online térben
Online szervezi meg idén egyetemünk a nyílt napját. A december 15-i programról Bíró Balázs...
Válasszunk magunknak (egyetemi) csillagot!
A Varázstornyot és Hegyesi-Hudik Margit főiskolai docenst is jelölték az Eger Csillagai díjra...