Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. április 08. Dénes
Neked szól

Közérthető recept a filmkészítéshez

Juhász H. | 2018. május 22. 15:29:36 | Utolsó frissítés: 1 éve
Kétszer négynapos kurzust tartott az Eszterházy Károly Egyetem mozgóképkultúra szakos hallgatóinak Bacskai Brigitta vágó.

 

Vágás dramaturgia és esztétika: ezeket szereti előtérbe helyezni Bacskai Brigitta kurzusain. Szeretne ugyanis átadni egy közérthető receptet arról, hogyan lehet és érdemes filmet készíteni. Munkája, a vágás szerinte hasonlít a forgatókönyvíráshoz, épp ezért óráit innen indítja: hogyan is épül fel egy jó forgatókönyv – s ha a fiatalok ezzel tisztában vannak, akkor a következő lépés lehet az, hogy felfedezzék, hogyan lehet jól megvágni egy filmet. Négy napig elméleti kérdéseket vitatott meg a hallgatókkal, akik számára voltak megoldandó feladatok is.

 

 

Egy hónapot követően – mely idő alatt a hallgatóknak le kellett forgatniuk egy kisfilmet – újra találkoztak, s a következő négy napot a filmek vágásával töltötték. Brigitta elárulta: szerinte abból lehet a legtöbbet tanulni, ha az ember meghallja és elfogadja a kritikákat. Arról is beszélt, hogy a filmkészítés rengeteg időt és energiát igényel, nem az a „cukormázas" szakma, aminek talán kívülről látszik. Meglátásai szerint akár már a legelső kisfilm leforgatását követően látszik az, hogy kiben van meg az a kitartás, ami ehhez a szakmához elengedhetetlen. Persze nélkülözhetetlen a tehetség is, feladatának tekinti tehát, hogy akiben megvan, abból felszínre hozza azt, akiben pedig nincs, azt megtanítsa arra, hogy értően, kritikával nézzen filmeket, értő médiafogyasztó legyen. Jövőre épp olyan gyakorlatot tervez indítani, melyen a hallgatók feladata az álhírek gyártása lesz – épp azért, hogy később fel tudják mérni azt, ha egy-egy cikkel épp meg akarják-e vezetni őket.
Az Eszterházy hallgatói csoportjai közül egyet emelt ki, akik szerinte izgalmas párperces jelenetet forgattak le, aminek érdemes lenne akár keretet is adni. A többieknek bár több hibájuk akadt, nagyon nyitottak voltak Brigitta meglátásaira, amiből tanulhattak.

 

 

Kérdésünkre, harmin évesen hogyan látja saját karrierjét, úgy fogalmazott: elégedett azzal, amit eddig elért. Elárulta, a kezdetekben nagyon kemény volt saját magával szemben, hiszen határozott céljai voltak. Több lábon áll: nemcsak vágóként, hanem scriptesként, script supervisorként is dolgozik forgatásokon, és tanít is. Mondja, mindegyiket egyformán szereti, s minden területen sikerült elérnie azt, hogy olyan emberekkel dolgozzon, akikkel meglátásai szerint valami igazán jóra képesek. Ezt azért tartja különösen fontosnak, mert szerinte képtelenség olyan emberrel kiemelkedő közös alkotást létrehozni, akivel nem jön ki jól. Célja volt, hogy azért kérjék fel bizonyos munkákra, mert kifejezetten vele szeretnének egy vágószobában ülni, az ő gondolkodására kíváncsiak és nyitottak a kritikájára. Scriptesként nagy előnye, hogy rendelkezik a vágói szemlélettel is, ami mindenképp hasznos a forgatások alkalmával.
A tanítás területén úgy érzi, vízválasztóhoz érkezett: az egyik egyetemen ugyanis, ahol oktat, művészek helyett inkább alkalmazott szakembereket képeznek, ő viszont épp az alkotói munkához szükséges alapokat szeretné átadni a hallgatóknak.
Mint mesélte, egyik kolléganője – akivel immár másfél éve dolgoznak együtt – megdöbbentette őt azzal, hogy elárulta, első találkozásuk alkalmával úgy látta, nehéz lesz vele együtt dolgozni. Brigitta kritikus, minden munkából a maximumot hozza ki, nem finomkodik a véleményével és nagyon impulzív – mint bármelyik alkotó ember.
Jelenleg az On The Spot dokumentumfilm-sorozat vágójaként, animációs filmeken, egy dokumentumfilmen is dolgozik. Előkészítés alatt áll magyar nagyjátékfilm és egy magyar-dán-norvég-amerikai koprodukció, melyeknek szintén ő lesz a vágója.
Munkái közül Brigitta ajánlja a Sellők és Rinocéroszok 12 perces animációs filmet – ami hamarosan fesztiválkörútra indul.

 

Fotók: Szemerey Bence0
komment

Reflektor

Maszkot osztottak
100 darab kézzel varrt maszkot osztott szét a Gyöngyösi Károly Róbert Campus két munkatársa...
Gyakorlat, zárótanítás
Alább olvashatóak a tanító, tanárszakos, óvodapedagógus, csecsemő- és kisgyermeknevelő...
Ébredezik a természet - FOTÓK
Most nincs lehetőségünk gyönyörködni a tavaszi Egerben, de a fotók segítségével...