Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. október 01. Malvin
Neked szól

Maradj otthon, nézzél TV-t!

Tuza Borbála | 2020. március 23. 12:50:45 | Utolsó frissítés: 7 hónapja
Amikor kitört Kínában a járvány, még én sem gondoltam volna, hogy alig három hónap múlva otthonról fogok cikket írni róla.

 

Nem gondoltam, hiszen Kína messze van, egész más kultúra, más szokások. Filléres repjegyekkel beutazhatjuk a világot, így nem csoda, hogy hetek alatt eljutott Európába és nemrég hazánkba is a koronavírus.

 

Március 11-én bejelentették, hogy másnap már nem kell bemenni az egyetemekre, jön a távoktatás. Sokak örömmel élték meg ezt, de voltak, akik nem, hiszen rengetegen diplomáznak, záróvizsgáznak ebben a félévben, és a szakmai gyakorlat letöltése is több hallgatónál problémákba ütközik.

 

 

... eltelt néhány nap és a viccből valóság lett.

 

 

Múlt hét elején a barátaim még azzal viccelődtek, hogy milyen poén lenne, ha otthonról, videókonferencián láthatnák az oktatókat - eltelt néhány nap és a viccből valóság lett. Háromféle embertípussal találkoztam: vannak, akik pánikolnak és pánikot keltenek, vannak, akik helyén kezelik a helyzetet, és vannak, akik totálisan semmibe veszik a szabályokat és nevetnek mindenki arcába, ha szóba jön a téma. A második típus a legszerencsésebb, hiszen komolyan kell vennünk a járványt, de nem szabad túlreagálnunk. Oda kell figyelnünk a környezetünkre és saját magunkra is. Akik maszkot, kesztyűt húznak, nem azért teszik, hogy magukat védjék, hanem azért, hogy általuk ne legyen bajuk másoknak.

 

 

Gondold végig, hogy mi az, amire tényleg szükséged van ...

 

 

Én személy szerint olyan ember vagyok, akinek mindig „mehetnéke” van, nem tudok fél napot sem egyhelyben ülni, most viszont felfogtam a helyzet súlyosságát, és egy hete nem mozdulok ki, csak ha muszáj, és akkor is csak bevásárolni. Apropó bevásárlás… Az emberek tömegesen járnak a boltokba és sokkal többet vásárolnak, mint amennyire szükségük van. Gondold végig, hogy mi az, amire tényleg szükséged van, és csak azt vedd meg, hiszen ha nem így állsz hozzá, akkor lehet, hogy másnak még heti egy alkalommal sem fog hús kerülni az asztalára.

 

Nem tudjuk, ki mit hordoz, kivel volt kontaktusa, tehát ebben az esetben a legjobb, ha nem mászkálunk sehová, és otthon ütjük el az időt. Rengeteg meme készült természetesen az online oktatásról is, de mivel most nem tehetünk mást, ebből kell kihoznunk a legtöbbet.

 

„Valószínűleg nagyon sok olyan szituációval kell majd szembenéznünk az előttünk álló időszakban, amikor – teljesen érthető módon – a körülmények áldozataként fogunk tekinteni magunkra. Nagyon nem mindegy, hogy ezekben a helyzetekben mennyi idő alatt tudunk majd perspektívát váltani, milyen gyorsan találunk rá a saját belső szabadságunkra, a saját festőállványunkra/kottafüzetünkre/küldetésünkre. És nem mindegy az sem, hogy azért hajlandóak vagyunk-e harcolni. Vagy csak legyintünk, mondván, hogy nekünk erre úgysincs, úgysem lehet hatásunk.” - részlet a Pszichoforyou magazin cikkéből.

 

Most van időnk megállni.

 

 

Véleményem szerint ez a helyzet nagyon sok mindenbe belekényszeríthet minket, ami nem feltétlen rossz. Manapság folyton rohanunk, mi egyetemisták tudjuk milyen az, amikor két óra között annyi időnk van, hogy átérjünk az egyik épületből a másikba. Most van időnk megállni. Értékeljük, hogy van időnk ebédelni, filmet nézni, otthon edzeni, olvasni, alkotni. Valóban nyomasztó tud lenni a tudat, hogy fogalmunk sincs, mikor lesz vége ennek az egésznek, de csak rajtunk áll, hogy mit hozunk ki ebből a helyzetből.

 

 

Tuza Borbála

2. éves televíziós műsorkészítő hallgató0
komment

Reflektor

Járványügyi intézkedések az EKE-n
Alábbi videónk az Eszterházy Károly Egyetem járványügyi előírásait tartalmazza:...
Eszterházy Podcast
Híreinket, aktualitásainkat már a Spotify-on is megtalálod az Eszterházy Podcast-csatornán!
Önkénteseket vár a KórházSuli
A KórházSuli azért jött létre, hogy kortárs segítők – középiskolások és egyetemisták...