Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. december 05. Vilma
Neked szól

Nyári bakancslista Eger környékén

Rump Tímea | 2020. július 31. 09:58:07 | Utolsó frissítés: 5 hónapja
Előző cikkünkben összeállítottunk egy listát a legígéretesebb egri programokról. Azonban nemcsak a város területén, hanem Eger vonzáskörzetében is találhatunk érdekfeszítő lehetőségeket.

 

Sirok

 

Itt található a Siroki Vár, ahová érdemes ellátogatnunk, ha vonzanak a történelmi helyszínek és a természet közelsége. A vár a Mátra és a Bükk mezsgyéjénél található. Az építmény földesúri magánvár szerepét töltötte be a középkorban. Csak ajánlani tudom a fotóművészet szerelmeseinek is a színhelyet, hiszen a csodás panoráma különleges képek készítésére adhat lehetőséget. Ha már úgyis ellátogatunk a községbe, érdemes megtekinteni a siroki barlanglakásokat, amelyek múlt századi kőfaragók kezeinek munkáját dicsőítik. A barlanglakások arra szolgáltak a régi időken, hogy a szűkölködő emberek családjai éljenek benne. Tavasszal és nyáron a nők és a férfiak summásként dolgoztak, így ezekben az évszakokban csak a gyerekek és az öregek tartózkodtak bennük. Ezen kívül útba ejthetjük a Siroki Római Katolikus Templomot, ha egy többször renovált, gyönyörű építészeti remeket szeretnénk látni.

 

 

Demjén

 

Az egyik legpihentetőbb program lehet a Demjéni Gyógyfürdő és Aquapark szolgáltatásainak igénybevétele. Az éjszakai fürdőzés a leghangulatosabb, amikor kivilágított medencék várják a vendégeket. A büfében könnyed élelemhez, és sokféle italhoz juthatunk hozzá, teljessé varázsolva az élményt. Különféle szaunák, kinti és benti medencék használatát is lehetővé teszi a hely.

 

 

Egerszalók

 

Eger környéke bővelkedik a különböző fürdőkben, wellness szolgáltatásokat nyújtó helyszínekben. Egerszalókon található a Saliris Resort Spa Hotel, amelyhez különleges gyógyfürdő társul. Itt található méltán híres hőforrás és az Európában egyedülálló Sódomb. Ha nem csak ilyesfajta kikapcsolódásra vágyunk, ellátogathatunk az Egerszalóki Barlanglakásokhoz is. Úgy tartják, a 17-18. században készülhettek ezek a lakások, amelyek már felújított, de korhű állapotban várják a látogatókat.

 

 

Szilvásvárad

 

Az egri vonzáskörzethez tartozik a népszerű turistahelyszín, Szilvásvárad is. Itt található a Szalajka-völgy, és a csodálatos fátyol vízesés, ami akár családi, akár baráti kiruccanásoknak is méltó célja lehet. Ha már úgyis ott járunk, feltétlenül érdemes megkóstolni a jellegzetes szilvásváradi pisztrángot, amit a helyi vendéglőkben fogyaszthatunk. Kevésbé ismert, de annál izgalmasabb látnivaló a szilvásváradi Orbán-ház, ami a hegység történetét hivatott bemutatni, mintegy 300 millió évre visszamenőleg. Az őskortól a napjainkig mutatja be a föltörténet állat- és növényvilágát. A látnivalók megfelelően megközelíthetőek Eger városából kocsival, vagy tömegközlekedéssel is.

 

 

Fotók: Berán Dániel0
komment

Reflektor

A Tempus Közalapítvány pályázata
Külföldön tanulnál vagy kutatnál? Ismerd meg a Tempus Közalapítvány pályázati lehetőségeit!
Nyílt nap az online térben
Online szervezi meg idén egyetemünk a nyílt napját. A december 15-i programról Bíró Balázs...
Válasszunk magunknak (egyetemi) csillagot!
A Varázstornyot és Hegyesi-Hudik Margit főiskolai docenst is jelölték az Eger Csillagai díjra...