Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. május 18. Erik
Oktatás

1200 eurós bor és egy látogatás Cognac-ban

2022. január 12. 10:39:51 | Utolsó frissítés: 4 hónapja
Csapó kettő, avagy visszatértem Franciaországba. Az ígért karácsonyi blog kimaradt, de vannak helyette más, remek élmények!
A két intézmény együttműködése, valamint egyetemünk ösztöndíja révén szeptembertől 10 hónapon át Bordeaux-ban folytatja tanulmányait Takács Réka. Megkértük, hogy mondja el, milyen hallgatónak lenni a világ egyik legrangosabb borvidékének szívében. Abban maradtunk, hogy nem „csak” beszélgetünk, hanem kéthetente jelentkezik Franciaországból, blogot vezet a Palettán!

Halihó, sziasztok, BÚÉK mindenkinek!

Csapó kettő, avagy visszatértem Franciaországba. Tudom, az ígért karácsonyi csillagszórós, stb. blog kimaradt, de szerencsére szupergyorsan össze tudom foglalni az egészet: Covidkarácsony.

 


Bordeaux-ban egy darab karácsonyi vásár volt (bár az szép, meg hangulatos), oda is védettségi igazolás kellett és maszk. Mondjuk kaptunk valami nagyon cukros dologból kóstolót, ami azon kívül, hogy ragadt (mindenhez is), nem volt rossz! Kitárgyalhattuk: milyen fura szokás az, hogy a gyerekek és szüleik sorbaállnak azért, hogy a kicsik egy idegen bácsi ölébe ülhessenek egy percre. Ja igen, ez a Mikulás volna... na mindegy, szóval a karácsony itteni része ezzel és néhány ajándék vadászó körrel a belvárosban lezárult számomra, ugyanis december 18-án hazatértem és hát azóta nem írtam, hiszen ez a blog alapvetően nem Budapestről szól. (Na meg időm sem igazán volt - szerencsére.) A hazaút előtti hetet – biztos, ami biztos - telepakolták iskolán kívüli extra dolgokkal a drága tanáraink. (Szerintem ez azért volt, hogy legyen miről írnom a karácsony helyett.)

 


Szóval a szünet előtti utolsó hetem röviden:
Hétfőn elmentünk meglátogatni egy „kicsit jó” borászatot (Château Lafite Rothschild), ahol megkóstoltunk egy „gyenge” borocskát, aminek palackja olyan 1200 euró.

 

 

 


Szerdán (a fél csoport kedden) Montagne-ba mentünk, ahol szüretelő gépet vezettünk – VR-t és valódit – meg gyakoroltuk, hogyan kell utánfotóval tolatni (trakrottal.) Én elképesztően élveztem ezt a napot, és bár a többiek néha siránkoztak, hogy mennének már haza, engem ez sem tudott kizökkenteni a folyamatos vigyorgásból.

 

 

 


Végül csütörtökön az egész napot Cognac-ban töltöttük. (Igen, ez egy hely, igen, innen származik a cognac. És igen, olyan mint Champagne, hogy csakis azt hívják így, ami innen származik.) Végigkövettük a cognac készítésének lépéseit, sorra látogatva a Hennessy különböző épületeit, kezdve a borpárlat készítésével. Megnéztük a pincét, ahol a sok-sok éves „eau-de-vie”-k (alias francia pálinka) sorakoztak arra várva, hogy cognac legyen belőlük és természetesen volt egy jó kis kóstolónk is a nap végén.

 

 


Az ünnepek után visszatértem Franciaországba és egy fél hetet már volt is szerencsém iskolában tölteni. Ebből két nap a metszésről szólt, amit természetesen nem csak tankönyvi ábrákon szemléltünk, hanem ki is mentünk gyakorolni. (Hogy ne rontsunk el semmit végzetesen, mindenki kapott csipeszeket és azzal jelöltük, mit vágnánk le, mit hagynánk meg, milyen hosszan, stb.

 

 

A második napon volt belőle egy kisebb vizsga is (ahol megdicsért a tanár juhuu)! Ami király volt nagyon, hogy otthon – mármint Egerben, az Eszterházyn – mikor metszettünk, általában cordon művelés volt a téma, itt viszont a Guyot, szóval örültem, hogy Bordeaux-ban egy másik, új módot is tudok gyakorolni.

 

 

Beindult hát újra az élet és bár sok a beteg, tombol a covid (itt most eléggé), mi azért még szerencsére járhatunk suliba, találkozhatunk és ezt ki is használjuk ezerrel.
Két hét múlva ugyanitt, vigyázzatok magatokra!
U.i.: Ja, és ettem csigát. Finom.
Csók, Réka0
komment

Reflektor

Fehér autók, zöld egyetem (Vol. 2)
Hova tovább? Még több VW? Más modellek?
Réka a tettek mezején (pincéjében)
Takács Réka "beköltözött" a bordeaux-i pincébe, egyetemi gyakorlatáról mesél nekünk blogjában.
Gellérthegyi álmok az Egyetemi Színpad előadásában
Május másodikán egyetemünk társulata, az Egyetemi Színpad EKKE megtartotta premier...