Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2021. december 08. Mária
Oktatás

Interkulturális tréning várakozásokról, félelmekről, tanulmányokról

Zentai László | 2021. október 15. 13:51:27 | Utolsó frissítés: 2 hónapja
Az ERASMUS és Stipendium Hungaricum program keretében Egerben tanuló külföldi hallgatók minél gördülékenyebb és gyorsabb beilleszkedését segítette egyetemünk egy jó hangulatú közösségi programmal.

 

 

Fontos, hogy a külföldi hallgatók kezét megfogjuk, segítsük őket, hogy minél otthonosabban érezzék magukat az Eszterházyn. Ez volt a célja a Külügyi Osztály munkatársai által szervezett október 15-i interkulturális tréningnek. A már 1-2 szemeszter óta, vagy csupán néhány hete Egerben tanulmányokat folytató fiatalok nyíltan, őszintén beszéltek arról, hogy miként kerültek az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre és hogy érzik magukat nálunk.

 

 

Az interaktív tréning-feladatokkal színesített eseményen többen is kifejtették, hogy a nyelvtanulás, a különféle kultúrák megismerése, a nemzetközi tapasztalatszerzés, az első önálló utazás lehetősége, vagy épp a kapcsolatépítés, a külföldi tanulmány izgalma vezette őket az egri egyetemre. A hallgatók kérdőív formájában válaszolhattak arra, hogy milyen várakozással, esetleg milyen félelmekkel érkeztek az Eszterházyra, s hogy értékelik az első heteket.

 

 

 

Aki bátrabb volt, szóban is elmondta a véleményét, érzéseit. Az első megszólalók furcsa módon hatalmas metropoliszok lakosai voltak: egy lány az olaszországi Milánóból, majd egy ifjú hölgy Szentpétervárról, amely Oroszország második legnagyobb, s Európa harmadik legnépesebb települése. Mint kifejtette, Magyarország gyönyörű, Eger pedig olyan számára, mint egy tündérmese. Mindenki végtelenül barátságos, számos jó benyomást és csodás élményt szerzett az egyetemen, ahol a hallgatói közösség is kiemelten jó. Nem csoda, hogy úgy fogalmazott: az itt töltött időszak számára felér a mézes hetek élményével. Egy fiatalember Törökország legnagyobb városából, Isztambulból érkezett és hangsúlyozta: számára Eger és az Eszterházy a békés, emberléptékű környezetet jelenti. A mellette helyet foglaló fiú egy ősi, szír városkából származik, s ahogy fogalmazott: Egert éppen emiatt, a hasonló adottságok okán érzi otthonosnak. Brazíliából érkezett az egri egyetem Zenei Intézetébe az a lány, aki a külföldi tanulmány legfőbb élményeként azt említette meg, hogy a hazájában nem ismert kultúrából érkezett kortársaival lehet együtt az egyetemen. Végül egy kazahsztáni lány örömmel számolt be arról, hogy az ösztöndíj programnak köszönhetően nem csak gyarapíthatja tudását, hanem most először próbálhatja ki magát az önálló életben.

 

 

Az ERASMUS és Stipendium Hugaricum program keretében összesen több, mint 30 fiatal kezdett tanulmányokat az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a 2021/22-es tanévben. Mellettük mintegy 40 (összesen tehát 70) külföldi fiatal tanul jelenléti oktatás keretében az egri felsőoktatási intézményben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen emellett online oktatás formájában is zajlik képzés, így az egyetemnek mintegy 100 külföldi hallgatója van.

 

Szöveg: Zentai László

Fotó: Nagy Adrienn0
komment

Reflektor

Az interjú, ami miatt szívek virulnak ki
Egri fellépésük után beszélgettünk a Szomszédnéni Produkciós Iroda „munkatársaival”,...
Irány Regensburg! - II rész: Az első éjszaka
Amikor az ember el kezd felkészülni egy Erasmusos utazásra, elég könnyen elkövetheti a...
Legyen ismét eszterházys Eger Csillaga!
Báder Elemér, egyetemünk osztatlan ének-zene - német nyelv és kultúra tanár szakos...