Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. január 21. Ágnes
Oktatás

Irány Regensburg! - I. rész

Galambos Zsolt | 2021. november 22. 11:09:08 | Utolsó frissítés: 1 éve
2019 őszi félévében elhatároztam, hogy ki szeretném próbálni milyen külföldön élni. Egy kedves szaktársam javaslatára, elkezdtem nézni, hogy melyik országokba lehet Erasmus programmal menni.

 

Az első dolog, amire rá kellett, hogy jöjjek, az az volt, hogy Anglia már nem szerepel a listán, pedig az lett volna az első számú célpont, mert csak angolul beszélek a magyar nyelv után. Aztán belegondoltam, hogy végülis a mi egyetemünkön sem magyarul beszélnek a külföldi diákok, szóval legyen Németország. Utólag úgy érzem, kicsit túlgondoltam a regensburgi egyetem óráinak előzetes átnézését. Mielőtt még jelentkeztem volna, átnéztem, hogy milyen órákat tartanak angolul, elkészítettem egy előzetes órarendet, és a szerződésbe is bele írtam őket, de amikor ideértem, kiderült, hogy a kilenc tantárgyból nyolcat nem hirdetnek meg idén. Mindezek ellenére, mielőtt jelentkezel egy külföldi egyetemre, nem árt tudni milyen kurzusokat tartottak az előző félévekben.

 


Miután eldöntöttem, hogy ide fogok jönni, felvettem a kapcsolatot egy ismerősömmel, aki szintén ezt az egyetemet nézte ki magának, viszont már korábban volt máshol is Erasmus programmal, illetve a Külügyi Osztállyal is, hogy mik a következő lépések. Rengeteg papírmunka, levelezés következett. Európai biztosítás intézése, szerződéskötés az egyetemmel, kollégium elintézése, óraterv aláíratása. Furcsa módon, a leggördülékenyebb folyamatok azok voltak, amikor külföldiekkel kellett levelezni. Az itthoni egyetemen egy-két aláírásra többet kellett várni, de a Külügyi Osztály bármikor szívesen segített, így szerencsére mindig minden leadási határidő előtt legalább egy nappal meglett. A kollégium intézése itt Regensburgban számomra szintén érdekes volt. A külföldi egyetem megkérdezte a hallgatókat, hogy mennyit szeretnének szánni a kollégiumra (a minimum és maximum összeget megmondják), illetve, hogy ismeretlennel szeretnél-e lenni, vagy van olyan ismerősöd, akivel együtt laknál. Én a legolcsóbbat választottam, és csak egy emberrel kell osztoznom a konyhán, fürdőszobán, viszont akkora a saját szobám, mint amekkora Egerben a Sas úti kollégiumban, Leánykában két főre jut, míg mások, akik drágábbat választottak, kisebb helyen osztoznak több emberrel.


Amit még el kellett intézni, az az volt, hogy az összes otthoni tanárral le kellett beszélni, hogyan tudnám teljesíteni a félévet náluk, mert Erasmus alatt sincs megállás, ugyanúgy fel kell venni az órákat. Az esetek nagy részében, szerencsére elsőre sikerült leegyeztetni, hogy mik a követelmények, így már csak az utazásra kellett gondolni. A jelenlegi járványhelyzet miatt, egészen addig, amíg nem szálltam fel a vonatra Regensburg felé, nem igazán éreztem úgy, hogy na, akkor most mehet a menet. Viszont amint felszálltam a vonatra, éreztem, hogy na, akkor zöld utat kaptam mindenhonnan...0
komment

Reflektor

1200 eurós bor és egy látogatás Cognac-ban
Csapó kettő, avagy visszatértem Franciaországba és jártam Cognac-ban.
Nem bölcsész szakok „humánosoknak”
Egyre közeledik a bűvös dátum: február 15.
Magyar kutató a NASA-nál
A természettudományok szerelmese egyetemünk oktatója, Dr. Gucsik Arnold, aki tizenévesként...