Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2021. április 15. Anasztázia
Oktatás

Jó hangulatban, interaktívan telt a Nemzetközi Hét

2021. március 04. 14:07:40 | Utolsó frissítés: 1 hónapja
Idén online formában szervezte meg március 1-3-ig a Nemzetközi Hetet egyetemünk, melynek sikeréről Taylerné Tóth Katalint, a Nemzetközi Kapcsolatok Központjának vezetőjét kérdeztük.

 

– Az eddigiektől eltérően a Nemzetközi Hetet is online formában szerveztétek meg: hogyan sikerült a megvalósítás, mennyien csatlakoztak előadóként és mennyien érdeklődőként a konferenciához?

 

– Összesen 150-en regisztráltak az eseményre, amely Zoom-on és YouTube-on volt elérhető. Geoff Vaugh kollégánk munkájának és szakmai hálózatának köszönhetően összesen 14 előadó volt különböző országokból: USA, Egyesült Királyság, Ausztrália, Portugália, Svédország, Kambodzsa és Magyarország, az EKE.

 

 

– Az angol tanulás és tanítás témája köré összpontosultak az előadások. Milyen tapasztalatokat, jó gyakorlatokat osztottatok meg egymással?

 

– Prezentációt hallhattunk idegennyelvtanítás-módszertan, digitális források felhasználása, olvasástanítás, kézírás fejlesztés, speciális területeken (egészségügy turizmus, informatika stb.) használható digitális angol nyelvi tananyagok témakörében, de a Nyelvtanulással a boldogulásért projekttel is részletesen megismertettek minket az egyetemünkön oktató kollégák. Külön csemege volt, hogy az ex portugál oktatási miniszter, Nuno Crato is előadott a portugál oktatási rendszer reformjával kapcsolatban. Áttekintést adott az utóbbi évtizedekben történt oktatási reformok hatásairól, a PISA felmérés eredményeiről a különböző időszakokban. Ezen kívül még a nyelvtanulással kapcsolatos gátlások lebontásáról és idegennyelv tanulási stratégiákról is érdekes prezentációkat hallhattunk. Érdekes színfoltja volt még a Nemzetközi Hétnek a londoni British Library munkatársának, Andrea Varneynak az előadása, aki rendkívül érdekes relikviákat mutatott nekünk a gyűjteményükből, és számos online elérhető könyvről és érdekességről informálta a hallgatóságot.

 

– A konferencia célja tekintetében hogyan értékelitek az idei szervezést?

 

– Jó hangulatú, interaktív találkozókon vettünk részt, ahol az előadók szenvedélyesen és nagy elhivatottsággal  beszéltek a szakterületükről. Sok ingyenesen elérhető információt, tananyagot, érdekességet osztottak meg a hallgatósággal. A Nemzetközi Hét célja minden esetben az is, hogy hírt adjunk magunkról a partnerintézményeink körében. Ezt teljes mértékben megvalósítottuk, hiszen a magyar kollégák mellett partnereink közül számos indonéz, kínai, kazah, üzbég, lengyel, spanyol, szlovák, ukrán, török, horvát, brit, cseh, litván, montenegrói, belga, albán és határon túli magyar kolléga is részt vett a háromnapos eseményen. Bár a kávészünetek és az informális találkozók, kiegészítő programok elmaradtak, a szünetekben kisebb csoportokban lehetőség volt eszmecserére, és az előadások után személyesen vagy a chat ablakon lehetőség nyílt kérdések feltételére is. A prezentációk közötti szünetekben az Ének-zene Tanszék tanárainak a koncertjéből közvetítettünk részleteket, és az intézményünkről készült kisfilmeket mutattuk be.0
komment

Reflektor

Terék Anna: Halott nők (Lekötelezők 1.)
Milyen könyveket olvas egy magyarszakos hallgató az órákon kívül? Mely kötetekhez nyúl...
Online bálra hív a Hallgatói Önkormányzat
A járványügyi helyzethez alkalmazkodva idén online rendezi meg a gólya-, felezős-, és...
Az a baj, hogy azt hittük, van időnk
Ülök a szobámban és nagyot kortyolok a kávémból, miközben megnyitom az óra kéklő...