Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. május 18. Erik
Oktatás

Ökölvívó-bajnokságon jártunk: így „élesítenek” az edzők

Tóth Bianka | 2021. december 23. 08:44:36 | Utolsó frissítés: 1 éve
Eger adott otthont idén a serdülő, junior és felnőtt női magyar országos ökölvívó bajnokságnak. Az öt napos rendezvénysorozaton a három kategóriában közel 300 ökölvívó vett részt.

 

Eger városa és a Magyar Ökölvívó Szakszövetség közös szervezésével a bajnokságon összesen 88 klub vehetett részt és mérhették össze tudásukat és ügyességüket a versenyzők. Helyszínként gyakran választják Eger városát kisebb versenyektől egészen országos bajnokságokig, ilyen volt a szintén idén megrendezett Eger Kupa, Utánpótlás Magyar Kupa és a Bornemissza Gergely Nemzetközi Emlékverseny. Az alábbi sportrendezvények nem csupán a magyar, hanem számos más nemzet ökölvívóit is vendégül látja.

 

 

A szervezés mögött persze rengeteg munka lapul, egyik legérdekesebb része pedig a bokszolók felkészítése, melyet hetekkel a verseny előtt megkezdenek. A felkészülésről és a versenyek menetéről beszélgettem az Eger Városi Sportiskola egyik edzőjével, Horváth Mátéval.
A fizikai és mentális jelenlét a sportágnál elengedhetetlen, ezért vegyes felkészülés során a versenyző minden adottságát építik. Kiemelt versenyzőknél a napi két edzés jellemző, az erősítés mellett továbbá kulcsfontosságú a más klubokkal való ,,kesztyűzés”, azaz bokszolás. Az ellenféllel való küzdelemből lehet a legtöbbet tanulni, ezért a kisebb versenyek is nélkülözhetetlenek egy országos bajnokságra való felkészüléshez.

 


Az intenzív gyakorlatok mellett fontos szerepet játszik a bokszolók mentális jelenlétének megalapozása is. Az utolsó napokban a súlyrendezés mellett az ,,élesítés” is a cél. Az állóképesség fejlesztése itt már nem fontos, sokkal inkább lényegesebb hogy ,,a versenyző gyorsabb és élesebb legyen, koncentrált legyen és céltudatos.”
Az edzések itt már megváltoznak, előtérbe kerülnek a gyors, pörgős feladatok, az intenzívebb zsákolások, reflexfeladatok. A játék is megjelenik, “mely lelazítja a versenyzőt, így amikor felmegy a ringbe éles és koncentrált lesz.”

 

 

Az étrendre is ügyelni kell, hiszen a súlyhozás a cél. Hetekkel a versenyeket megelőzően figyelni kezdenek az étrendre. A menün szerepelhet a natúr csirkemell és saláta, vacsorára pedig egy alma, azonban nem ez az általános, hiszen az intenzív edzések nagy eséllyel rendezik a súlyát a bokszolónak. Akad olyan, aki egy hosszabb, dinamikusabb edzés után 2 kilót is lead, ám ez persze függ nemtől és súlytól.

Olykor-olykor azonban akadályok is felütik fejüket. Leküzdésükhöz elengedhetetlen, hogy az edző jól ismerje versenyzőjét, az utóbbi pedig megbízzon felkészítőjében. Gyerekenként eltérő mi okoz nehézséget a felkészülés során, a súlyhozás, hozzáállás, vagy éppen az önbizalom hiánya. Akad olyan is, aki bármilyen keményen is dolgozik nem áll készen egy bizonyos mérkőzésre. Tapasztalatokra azonban mindig szükség van. Ilyen helyzetekben az edző dönt: kockáztassa a versenyzőt és felengedje a ringbe, vagy a tapasztalatszerzés rovására döntsön-e úgy, hogy nem meccsezik.

 

 

Mi történik akkor, ha az első körben kizökken a versenyző? Mit tehet az edző, hogy az elsőre vesztesnek tűnő meccs állást megfordítsa?
,,Cél lehiggasztani a versenyzőt, kicsit visszanyugtatni, hogy a taktikai utasításokat fel tudja fogni”
Egy rosszul sikerült első menet után pedig nem lehetetlen a másik kettőt megnyerni. Itt ismét képbe jön a versenyző ismerete, mivel minden ember más, nincs két egyforma sportoló sem. Van akit kifejezetten motiválni kell, hogy képes megcsinálni, de akad olyan is akihez keményen kell szólni és kicsit visszarángatni a földre.

Elmondható tehát, hogy az ökölvívás egy komplex sport és mint minden sportnál, itt is elengedhetetlen a mezőny ismerete, az edző és bokszoló kapcsolata és az alapos felkészülés. Az országos bajnokság alkalmával pedig betekintést nyerhettem abba, hogy hogyan zajlanak a látványos mérkőzések mögötti felkészülések is.0
komment

Reflektor

Fehér autók, zöld egyetem (Vol. 2)
Hova tovább? Még több VW? Más modellek?
Réka a tettek mezején (pincéjében)
Takács Réka "beköltözött" a bordeaux-i pincébe, egyetemi gyakorlatáról mesél nekünk blogjában.
Gellérthegyi álmok az Egyetemi Színpad előadásában
Május másodikán egyetemünk társulata, az Egyetemi Színpad EKKE megtartotta premier...