Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2021. október 21. Orsolya
Oktatás

Óriási siker a virtuális örökbefogadási program

Tamás Anett | 2021. május 12. 09:54:04 | Utolsó frissítés: 5 hónapja
Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, az Eszterházy Károly Egyetem Turizmus Tanszékének tanszékvezetője, Domjánné Dr. Nyizsalovszki Rita kezdeményezésére virtuális örökbefogadási program indult a bajba jutott Heves megyei turisztikai szolgáltatók segítésére.

 

Az első örökbefogadás, Domjánné Dr. Nyizsalovszki Rita turisztikai termékfejlesztés órája keretei között történt, a másodéves turizmus-vendéglátás szakos hallgatókkal. Egy órai feladat kapcsán ismerkedtek meg a kisnánai Bari tanyával, akire a választásuk is esett. A hallgatók marketing tevékenységgel segítik a Bari tanyát, hogy minél szélesebb körben ismertté váljon, ehhez a Líceum Televízió egy promóciós videót is készített.

 

 

Nem sokkal később újabb három vállalkozással bővült a kezdeményezés.

 

Marketing gyakorlat élesben

 

Dr. Pécsek Brigitta marketing tantárgya keretein belül két örökbefogadást is menedzsel hallgatóival. Elmondása szerint a Vexton Kft. és a Manooka Kávéház is a hallgatók ötlete volt, hiszen ezek a vállalkozások jellegüknél fogva több különböző szakos hallgató érdeklődését is felkeltette. Ez azért volt fontos, hiszen a marketing kurzust bármilyen évfolyamról fel lehet venni, így a 100 fő között 1-3 évfolyamig találhatók hallgatók, vegyesen: turizmus-vendéglátás, emberi erőforrások, gazdálkodás- és menedzsment, sport- és rekreációszervezés és gazdaságinformatia szakról is.

 

 

 

– A két vállalkozás megsegítésére a hallgatók önként vállalkoztak, nem gyakorlati csoportok szerint történt az örökbefogadás. Mindkét csoportnak van egy koordinátora, akik összefogják az adott csoportot, kiosztják a feladatokat, megszervezik az online találkozókat és tartják velem a kapcsolatot – emelte ki Pécsek Brigitta. Még azt is hozzátette, hogy

ez egy kiváló lehetőség a hallgatóknak, akik a tanultakat most éles helyzetben ültethetik a gyakorlatba.

 

Újabb örökbefogadások az örökbefogadáson belül


Pécsek Brigitta azt is elárulta, hogy a két vállalkozás örökbefogadása után számos hallgató jelezte felé egyénileg, vagy 2-3 fős csoportokban szeretnének további vállalkozásokat segíteni. Ennek eredménye egy tucatnyi mini-csoportos feladat a környékbeli vállalkozások megsegítése érdekében. A hallgatók nagyon komolyan veszik az önzetlen segítségnyújtást.

 

A Manooka Kávéház örömmel fogadta a hallgatók segítségét Fotó: Balogh Tibor

 

 

– Van, aki SWOT elemzést készít, van, aki új terméket fejleszt, van, aki versenytárs elemzést csinál. A csoportok teljesen önjáróak, önállóan dolgoznak, időnként kérnek némi rápillantást, legutóbb egy kérdőív összeállításánál – tudtuk meg Pécsek Brigittától. Tanárnő rendkívül büszke csoportjaira, elmondta nekünk, hogy a hallgatók mindent szabad idejükben, az órai feladatokon, beadandókon kívül csinálnak, ami még értékesebbé teszi a segítségnyújtást.

– Nem beszélve arról, hogy vannak hallgatók, akiknek saját családjuk is nehéz időket él át, így az ő részvételük különösen példaértékű nekünk oktatóknak is – tette hozzá.

 

Beatles Múzeum is az örökbefogadottak listáján


Dr. Habil. Kovács Tibor a Turisztikai desztináció-fejlesztés óráján, a III. évfolyam Turizmus-vendéglátás szakos hallgatóival az egri Beatles Múzeumot választották ki. Elmondása szerint legnagyobb örömére, nagy lelkesedéssel és teljes egyetértésben történt a kiválasztás.

–Több, mint fél évszázada annak, hogy a legendás együttes feloszlott. Ahogy az idő telik, s távolodunk az ’50-es, ’60-as évek nagy világ- és magyar sztárjaitól, a könnyűzene egyre sablonosabb, igénytelenebb, mondanivaló nélküli. Egy ilyen elidegenedett, zeneileg is igénytelenedő világban üdítő jelenség, különlegesség, ha olyan fiatalok ismerik – és talán szeretik –, továbbá támogatják a zenét, ami már szüleik számára is múltidőnek számított.

A pandémiás helyzet miatt

elsősorban a virtuális térben tudnak segíteni a hallgatók, a social média felületeiken, az eddigi tanulmányaikat alkalmazva.

Kovács Tibor arra a kérdésre, hogy miért pont rájuk esett a választás, a Beatles egyik legnagyobb slágerét hozta példának. – Help! most Eger ezen páratlan turisztikai értékének számító és különleges vonzerővel rendelkező turisztikai szolgáltatójára is érvényes ez. Reméljük, a magunk eszközeivel segíthetünk nekik. Let it be…

 

 

 

A társadalmi felelősségvállalás legszemléletesebb példája a tanszék kezdeményezése, amivel a gyakorlatban is megérthetik a hallgatók a tankönyvben olvasottakat. Ez is bizonyítéka annak, hogy a közös összefogással még a kilátástalan helyzeteken is túljuthatunk és az önzetlen segítségadás a mai fiatalokban is jelen van.0
komment

Reflektor

Gyilkosság, baleset, titkos levelek - krimit írt volt hallgatónk
Gyerekkorában egy könyvet sem olvasott el, bloggerként azonban már lassan öt éve ír, most...
Beavatás a Leányka úton
Minden elsősnek komoly mérföldkövet jelentenek az egyetemen, kollégiumban eltöltött első...
Interkulturális tréning várakozásokról, félelmekről, tanulmányokról
Az ERASMUS és Stipendium Hungaricum program keretében Egerben tanuló külföldi hallgatók...