Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2021. december 08. Mária
Oktatás

Rék-à-Bordeaux: az első hetek

Takács Réka | 2021. szeptember 14. 13:22:28 | Utolsó frissítés: 3 hónapja
Takács Réka szőlész-borász mérnök szakos hallgatónk két féléven át Bordeaux-ban tanul. Nálunk blogol. Itt a második poszt.
 
A két intézmény együttműködése, valamint egyetemünk ösztöndíja révén szeptembertől 10 hónapon át Bordeaux-ban folytatja tanulmányait Takács Réka. Megkértük, hogy mondja el, milyen hallgatónak lenni a világ egyik legrangosabb borvidékének szívében. Abban maradtunk, hogy nem „csak” beszélgetünk, hanem kéthetente jelentkezik Franciaországból, blogot vezet a Palettán! 

 

Csókolom, sziasztok, heló mindenki!

 

Elérkezett az idő, hogy megosszam veletek az első benyomásaimat a bordeaux-i egyetemről, arról, hogy milyen itt kint diáknak lenni. Mivel két hét alatt sok minden történik de egyik eseményről sem szeretnék (meg talán nem is tudnék) hosszan áradozni ezért inkább pontokba szedve írom le a dolgokat. A sorrendet lehet fontosságinak nevezni, de leginkább csak random haladok.

 

 

Szaktársak:

A képzés amire jöttem, kifejezetten nemzetközi diákoknak szól. Ebből adódóan igen változatos a társaság nemzetiségi szempontból. Van ugyan több francia is, de természetesen nem ők vezetnek. USA az élen (oké, nagyobb, szóval könnyű...) aztán spanyol, török, német, grúz, görög, és mintha lenne egy magyar lány is. (Remélem ne hagytam ki senkit, bár úgysem értik, szóval nem tudnak haragudni, ha mégis.)

 

 

 

Szóval: angol vagy francia?

A nyelv tartozhatna a szaktársakhoz, de vegyük külön. Kijöttem Franciaországba és nem beszélek franciául. Mindenki azt mondja, hogy ne menj soha Franciaországba anélkül, hogy beszélnéd a nyelvet. Hát most elárulom, hogy egy angol nyelvű nemzetközi képzésre bátran mehetsz. A szaktársaiddal, a tanáraiddal, az iskolai ügyintézővel tudsz angolul beszélni. A többiek az egyetemen elkönyvelnek „erasmusosnak” és hirtelen kiderül, hogy egyébként mindenki beszél angolul. (Oké a francia akcentus erős, az tény, de nem lehet minden tökéletes.) Egyébként szeretnék megtanulni jobban franciául, keresem az alkalmakat, szóval boltban, bárban nem azzal indítok, hogy „helló, amúgy nem tudok egy szót se franciául”, hanem próbálom használni azt a keveset, ami már van, aztán ha végképp elveszek, marad az angol, vagy az activity.

 

 

Első hetek az egyetemen

Szeptember 8-án volt az első... hát nem épp tanítási, de mondjuk, hogy jelenléti napunk. Meghallgattunk minden pozitív dolgot az elkövetkezendő évünkkel kapcsolatban, majd mikor már maguk a tanárok is érezték, hogy kezd elcsúszni a fókusz, egy-két nehézségre is felhívták a figyelmünket. Bemutatkoztak a tanárok, bemutatkoztak a diákok, minden szép és jó volt. Aztán elkezdődött a tanítás...

Kicsit (oké nem, nagyon) nehéz figyelni és érteni mindent angolul, de igyekszem. Szerencsére jófejek a tanárok, általában odafigyelnek arra, hogy nem mindenkinek anyanyelve az angol (mondjuk nekik sem mindig), és tudják, hogy ez okozhat nehézségeket. Másfél hete járunk csak ide, de már voltunk két borászatban, elmentünk egy hordókészítő műhelybe és volt egy kóstolással egybekötött óránk a CIVB-ben (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux).

Szerencsére egyelőre csak az alapvető dolgokat tanuljuk, ismerkedünk Bordeaux-val, a szőlővel, a borral… ami már mind tökéletesen kellene, hogy menjen, de mint már említettem, az angol miatt ez is egy kihívás.

 

 

 

Pápá.

Azt hiszem, ennyi elég is egyelőre. Már gyűjtögetem az emberek válaszait arra, hogy mit tudnak, mit gondolnak a magyarokról, de még szeretnék többet hallani és majd – jóóóóval később – írok nektek arról is. Újabb két hét élménygyűjtés, majd egy jóféle gépelés után olvasható lesz, mi van velem, addig pedig csók mindenkinek.

 

Korábban:

Rék-à-Bordeaux (avagy Réka Bordeauxban): start0
komment

Reflektor

Az interjú, ami miatt szívek virulnak ki
Egri fellépésük után beszélgettünk a Szomszédnéni Produkciós Iroda „munkatársaival”,...
Irány Regensburg! - II rész: Az első éjszaka
Amikor az ember el kezd felkészülni egy Erasmusos utazásra, elég könnyen elkövetheti a...
Legyen ismét eszterházys Eger Csillaga!
Báder Elemér, egyetemünk osztatlan ének-zene - német nyelv és kultúra tanár szakos...