Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. december 05. Vilma
Sport

Oda a bajnoki cím

Fenyves Balázs | 2020. április 14. 16:34:19 | Utolsó frissítés: 7 hónapja
Közel az Eszterházy SC aranyérméhez, a szövetség törölte a bajnokságot.

 

Néhány hete már hírt adtunk róla, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége befejezettnek nyilvánította az égisze alatt zajló versenysorozatokat, ami azt jelentette, hogy az NB I/B Zöld-csoportjában sereghajtóként álló EKE-Eger-KOK hivatalosan is megmenekült a kiesés elől, jövőre is ebben az osztályban indulhat.

 

Valahol ekkor már éreztük, hogy a koronavírus körül kialakult helyzet miatt, a kosárlabdások esete több más sportágnál is minta lehet. Sajnálatos módon ez történt a kézilabdázóknál is, húsvét előtt érkezett ugyanis a bejelentés, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöksége egyöntetű szavazással a 2019/2020-as szezon befejezéséről döntött. Mindez azt jelenti, hogy a másodosztály keleti csoportjában érdekelt, és ott ötpontos előnnyel listavetető Eszterházy SC számára is véget ért az idei évad.

 

 

A határozat alapján, az MKSZ összes versenyét törölte, az eddigi eredményeket sem veszi figyelembe, a következő szezont pedig minden csapat abban az osztályban kezdi el, mint az ideiben. Mondani sem kell, mekkora érvágás ez az egri egyetemistáknak, akik számára a következő három forduló három győzelme a bajnoki cím megszerzését, ezzel együtt az élvonalba való feljutást jelentette volna.

 

A mostani döntéssel nyolchónapnyi munka vált semmivé, hiszen akármit is hoz a jövő, a szövetség határozatával biztossá vált, hogy nem hirdetnek bajnokot ebben az évadban. Az elkeseredettség természetesen elég komoly az eddigi tizenhat bajnokijából tizenötöt megnyerő társaságánál, amelynek csapatvezetői reakcióját a klub hivatalos honlapjáról idézzük.

 

– Ha őszinte akarok lenni, akkor pár héttel ezelőtt már sejtettem, hogy ez a döntés fog születni – fogalmazott az eszterhazysc.hu portálnak Rutka Péter.

 

 

– Nem szeretnék negatív lenni, valamiért a sors ezt most így hozta, de a 2020-as év eddig számtalan olyan körülményt teremtett, ami elég komolyan feladta a leckét. El kell fogadni a döntést, tudomásul is vettük, hiszen most nem nagyon tudunk mást tenni. Kicsit csalódott vagyok, hiszen a világ legjobbjait Egerbe hozni hatalmas élmény lett volna számunkra is. Pontosabban ezért dolgozott minden egyes edző, játékos, stábtag és vezető. Az biztos, hogy nagyon csalódott volt mindenki, nem erre a döntésre számítottak. Úgy érzik, hogy az elmúlt nyolc hónap kárba veszett, és úgymond elvették tőlünk az év elején kitőzött bajnoki címet. Ebben a helyzetben, mint vezető, teljesen máshogy élem meg a döntést, mint mondjuk a lányok. Ők reggeltől estig edzettek és mellette egyetemre jártak. Nem egyszerű feladat ez, bárki bármit gondol. Minden elismerésem az övék, mert olykor már sírásig vannak, olyan fáradtak. Ennek ellenére olyan eredményt értek el, amit a klub életében még egyetlen felnőtt csapat sem. Ők igazi sportemberek és én kimerem mondani, hogy bajnokok. Van lelkük és hatalmas szívük, megérdemlik, hogy ezt a munkát valahogy honoráljuk számukra. A személyes véleményem egyébként az, hogy a döntésnek egyértelműen vannak vesztesei, ezek közé tartozunk most mi is. Megjegyzem, egyszer mi is állhatnánk már a jó oldalon! Miután a bajnokság mérkőzéseinek több, mint hetven százalékát lejátszottuk, és a sport lényegében eredményre megy, nagyon reménykedtünk abban, hogy sikerül olyan megoldást találni, ami nem teszi semmissé a tavaly augusztus óta folyó lelkiismeretes munkát. Van erre nemzetközi példa is, Dániában például nem törölték a bajnokságot, hanem végeredményt hirdettek. Számtalan forgatókönyv lett volna még, itt most az egyik legdrasztikusabb lépés vált valósággá számunkra. Mint mondtam csalódott vagyok, de a klub felelős vezetőivel össze kell rakni egy tervet, hogyan lehet tovább menni a helyes úton.

 

– Én továbbra is azt gondolom, hogy ami az Eszterházy Károly Egyetemen működik, annak hamarosan be kell érnie. Nem vagyunk elszállva a pénzekkel, és a játékosok továbbtanulása az egyik legfontosabb célja a programnak. A járvány nem kis fejtörést okoz az egész világnak, de hiszek benne, hogy erősebbek leszünk, mint valaha. Nekünk legalábbis ezen kell dolgozni minden egyes nap. Reménykedem benne, hogy ez az egyetemi program, ami annak idején létrejött, folytatódhat és lesz megoldás a jelenleg kialakult helyzetre. Az álmainkért harcolni fogunk, nincs itt az ideje, hogy ezt feladjuk. A következő szezon versenykiírása jelenleg nem ismert, hiszen a járvány most felülír mindent. Ennek ellenére a játékosok továbbra is otthon kell, hogy készüljenek és végezzenek olyan feladatokat, amelyek elő vannak írva nekik. Véleményem szerint, július végéig nem nagyon fogunk találkozni velük, de addig még sok víz lefolyik a Dunán. Remélem hamarosan kialakul a jövő évi keret és onnantól kezdve lesz egy kis nyugalom kézilabda kapcsán. Ha belegondolok, hogy egy magányos amatőr készítette Noé bárkáját, és egy halom szakértő a Titanicot, akkor nem állunk olyan rosszul már most sem. „The Show Must Go On"! Szívből köszönöm minden játékosnak, edzőnek és stábtagnak az idei szezon erőfeletti munkáját! Számomra és sokak számára, ők a legjobbak és a legértékesebbek ezekben a pillanatokban is!

 

Hír: Fenyves Balázs/sport.uni-eszterhazy.hu
Fotó: Balogh Tibor0
komment

Reflektor

A Tempus Közalapítvány pályázata
Külföldön tanulnál vagy kutatnál? Ismerd meg a Tempus Közalapítvány pályázati lehetőségeit!
Nyílt nap az online térben
Online szervezi meg idén egyetemünk a nyílt napját. A december 15-i programról Bíró Balázs...
Válasszunk magunknak (egyetemi) csillagot!
A Varázstornyot és Hegyesi-Hudik Margit főiskolai docenst is jelölték az Eger Csillagai díjra...