Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. február 22. Gerzson
SzínTér

Géza most hol lakik éppen?

Juhász Henrietta | 2018. február 07. 12:28:45 | Utolsó frissítés: 15 napja
Miért, eddig mit csináltál – tette fel a kérdést barátja Bereményi Gézához, mikor elárulta, önéletrajzi regényén dolgozik. Erről is mesélt az író kedd este a Kepes Irodalmi Esten.

 

Ismét nagy tömeg gyűlt össze kedd este a Kepes Intézetben, s ez nem csoda, hiszen Bereményi Gézát, mint írót és filmrendezőt is sokan tisztelik, kedvelik. Elsőként Molnár Ferenc – az est moderátorának – kérdésére válaszolva készülő önéletrajzi regényéről mesélt közönségének. Elárulta: a könyv írása közben is sok mindenre ébred rá.

- Nem véletlen, hogy mi az, amire évek múltán is emlékezünk. Ami megmarad, az jelent valamit – jegyezte meg Bereményi Géza, majd hozzátette: aki az önéletrajzát írja, különös kalandot élhet át.

Az író példákat is sorolt: elmondta, Szent Ágoston volt az első önéletrajz író, s vallomásait Istenhez írta. Stendhalra az esten többször is emlékezett. Az író véleménye szerint a francia szerző önéletrajza írása közben szerette volna jobban megismerni önmagát.

Bereményi élete történetének feljegyzése közben döbbent rá arra, hogy életrajza - s általában az emberi lét - két részre osztható: életére és karrierére.

 

 

 

 

- Úgy hiszem, huszonöt éves koromig megtörtént velem minden, ami fontos, meghatározó volt. Az írás most egy felfedezőút nekem – árulta el. Közönségének azt is kifejtette, úgy hiszi, hogy valamennyien, akik az írással foglalkoznak, önmagukat írják meg. Az, hogy ezek a történetek valóban a valóságot tükrözik-e, azt az olvasó szerinte mindig érzékeli.

- A megtörtént dolgoknak van egy természetes szövete, amit az olvasó felismer – fogalmazott.

Az esten természetesen karrierjének kezdete is szóba került. Kiderült, hogy első kötetének megjelenését is egy különleges véletlennek köszönheti az író, aki arról is beszélt, milyen sokszor költözött élete során. Barátai is csak úgy kérdezték: „Géza most hol lakik éppen?”.

- Engem gyermekként is a felnőttek érdekeltek. Sokszor meséltek nekem, a háborúról is, mert látták, hogy érdekel – mesélte.

Az esten szó esett még többek között első rendezői felkéréséről, a csapat összeboronálásáról, az Eldorádó első díjáról is.

 

 

Fotók: Kakuk DánielTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Újabb forduló a Varázstorony versenyén
Elindult a Varázstorony Online Vetélkedő harmadik fordulója. A feladatlapok már...
Az érzelmek logikája előadás Egerben
Dr. Mérő László matematikus tart előadást március másodikán a Forrásban.
Felvételi a Roma Szakkollégiumban
Várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akik büszkén vállalják roma kultúrájukat.