Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. december 18. Auguszta
SzínTér

Géza most hol lakik éppen?

Juhász Henrietta | 2018. február 07. 12:28:45 | Utolsó frissítés: 10 hónapja
Miért, eddig mit csináltál – tette fel a kérdést barátja Bereményi Gézához, mikor elárulta, önéletrajzi regényén dolgozik. Erről is mesélt az író kedd este a Kepes Irodalmi Esten.

 

Ismét nagy tömeg gyűlt össze kedd este a Kepes Intézetben, s ez nem csoda, hiszen Bereményi Gézát, mint írót és filmrendezőt is sokan tisztelik, kedvelik. Elsőként Molnár Ferenc – az est moderátorának – kérdésére válaszolva készülő önéletrajzi regényéről mesélt közönségének. Elárulta: a könyv írása közben is sok mindenre ébred rá.

- Nem véletlen, hogy mi az, amire évek múltán is emlékezünk. Ami megmarad, az jelent valamit – jegyezte meg Bereményi Géza, majd hozzátette: aki az önéletrajzát írja, különös kalandot élhet át.

Az író példákat is sorolt: elmondta, Szent Ágoston volt az első önéletrajz író, s vallomásait Istenhez írta. Stendhalra az esten többször is emlékezett. Az író véleménye szerint a francia szerző önéletrajza írása közben szerette volna jobban megismerni önmagát.

Bereményi élete történetének feljegyzése közben döbbent rá arra, hogy életrajza - s általában az emberi lét - két részre osztható: életére és karrierére.

 

 

 

 

- Úgy hiszem, huszonöt éves koromig megtörtént velem minden, ami fontos, meghatározó volt. Az írás most egy felfedezőút nekem – árulta el. Közönségének azt is kifejtette, úgy hiszi, hogy valamennyien, akik az írással foglalkoznak, önmagukat írják meg. Az, hogy ezek a történetek valóban a valóságot tükrözik-e, azt az olvasó szerinte mindig érzékeli.

- A megtörtént dolgoknak van egy természetes szövete, amit az olvasó felismer – fogalmazott.

Az esten természetesen karrierjének kezdete is szóba került. Kiderült, hogy első kötetének megjelenését is egy különleges véletlennek köszönheti az író, aki arról is beszélt, milyen sokszor költözött élete során. Barátai is csak úgy kérdezték: „Géza most hol lakik éppen?”.

- Engem gyermekként is a felnőttek érdekeltek. Sokszor meséltek nekem, a háborúról is, mert látták, hogy érdekel – mesélte.

Az esten szó esett még többek között első rendezői felkéréséről, a csapat összeboronálásáról, az Eldorádó első díjáról is.

 

 

Fotók: Kakuk DánielTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Adventi koncert az egri Ciszterci templomban
Koncertre várja az érdeklődőket az Eszterházy Károly Gyakorló Gimnázium kórusa december...
Hajszálon múlott
Nem sikerült visszavágnia múlt heti vereségéért az EKE-Eger férfi futsal csapatának, így...
Kiemelkedő volt az érdeklődés a nyílt napon
Népszerű volt az Eszterházy Károly Egyetem nyílt napja: több mint 1200 érdeklődő volt...