Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. augusztus 22. Menyhért
SzínTér

Géza most hol lakik éppen?

Juhász Henrietta | 2018. február 07. 12:28:45 | Utolsó frissítés: 1 éve
Miért, eddig mit csináltál – tette fel a kérdést barátja Bereményi Gézához, mikor elárulta, önéletrajzi regényén dolgozik. Erről is mesélt az író kedd este a Kepes Irodalmi Esten.

 

Ismét nagy tömeg gyűlt össze kedd este a Kepes Intézetben, s ez nem csoda, hiszen Bereményi Gézát, mint írót és filmrendezőt is sokan tisztelik, kedvelik. Elsőként Molnár Ferenc – az est moderátorának – kérdésére válaszolva készülő önéletrajzi regényéről mesélt közönségének. Elárulta: a könyv írása közben is sok mindenre ébred rá.

- Nem véletlen, hogy mi az, amire évek múltán is emlékezünk. Ami megmarad, az jelent valamit – jegyezte meg Bereményi Géza, majd hozzátette: aki az önéletrajzát írja, különös kalandot élhet át.

Az író példákat is sorolt: elmondta, Szent Ágoston volt az első önéletrajz író, s vallomásait Istenhez írta. Stendhalra az esten többször is emlékezett. Az író véleménye szerint a francia szerző önéletrajza írása közben szerette volna jobban megismerni önmagát.

Bereményi élete történetének feljegyzése közben döbbent rá arra, hogy életrajza - s általában az emberi lét - két részre osztható: életére és karrierére.

 

 

 

 

- Úgy hiszem, huszonöt éves koromig megtörtént velem minden, ami fontos, meghatározó volt. Az írás most egy felfedezőút nekem – árulta el. Közönségének azt is kifejtette, úgy hiszi, hogy valamennyien, akik az írással foglalkoznak, önmagukat írják meg. Az, hogy ezek a történetek valóban a valóságot tükrözik-e, azt az olvasó szerinte mindig érzékeli.

- A megtörtént dolgoknak van egy természetes szövete, amit az olvasó felismer – fogalmazott.

Az esten természetesen karrierjének kezdete is szóba került. Kiderült, hogy első kötetének megjelenését is egy különleges véletlennek köszönheti az író, aki arról is beszélt, milyen sokszor költözött élete során. Barátai is csak úgy kérdezték: „Géza most hol lakik éppen?”.

- Engem gyermekként is a felnőttek érdekeltek. Sokszor meséltek nekem, a háborúról is, mert látták, hogy érdekel – mesélte.

Az esten szó esett még többek között első rendezői felkéréséről, a csapat összeboronálásáról, az Eldorádó első díjáról is.

 

 

Fotók: Kakuk DánielTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Gólya7
Az Eszterházy Károly Egyetem elsőéves hallgatóinknak a megismerkedéshez, az eligazodáshoz...
Eszterházy Rókatábor
Idén első alkalommal szervezi meg az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat a Rókatábort...
Eszterházy Gólyatábor 2019
Gratulálunk sikeres felvételidhez, szeretettel várunk egyetemünk Gólyatáborába!