Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. február 19. Zsuzsanna
SzínTér

KineDok: Kilépni a filmszínházak falai közül

Bicsák Boglárka | 2016. október 20. 09:19:34 | Utolsó frissítés: 3 éve
A KineDok egy teljesen új típusú nemzetközi közösség, egy egyedi filmklub és alternatív filmterjesztői platform, amely kapcsolatot teremt a kreatív dokumentumfilmek készítői és nézői között.

 

16 gondolatébresztő kelet- és közép-európai dokumentumfilmet vetítünk országonként több mint 25 rendkívüli helyszínen: Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Romániában Horvátországban, Lengyelországban és Norvégiában. Olyan közösségi élmény megteremtése a cél, amely kilép a filmszínházak hagyományos falai közül, ezért a KineDok vetítései helyi klubokban, kávézókban, galériákban, vagy épp egy padláson valósulnak meg. A meghívás nem csupán a filmek vásznon való megtekintésére szól, hanem lehetőséget nyújt a filmkészítőkkel és szereplőkkel való személyes találkozásra, hogy baráti környezetben alkalom születhessen a filmek kapcsán felmerülő témák megvitatására.

 

Nélkületek, érdeklődő közönség nélkül nem lenne ételme dokumentumfilmeket készíteni és a filmkészítők nélkül nem hallhatna a világ azokról az érdekes történetekről, vagy embert próbáló élményekről, amelyek veletek megtörténnek. Támogassuk ezt az együttműködést, tegyük a művészetet könnyebben elérhetővé, terjesszük a KineDok hírét és alapvető üzenetét: ezeket az embereket, ezeket az ügyeket, ezt a műfajt, ezeket a helyeket és országokat nem szabad figyelmen kívül hagyni.

 

2016 tavaszán vettem át Hargitai Fannitól az egri Kinedok, azaz HétfőiDokk szervezését. Ősszel kezdtem a vetítés sorozatot és eddig két vetítésem volt. Az elsőn Otthonom című alkotást mutattam be, majd Szőke Péter operatőrrel beszélgettem.

       

Remekül sikerült. Az idő is nagyon kedvezett és így szabadtéren valósulhatott meg. Második vetítésen egy román filmet, az Arany robotot vetítettem. Helyszínül az AGRIArt Club House nevű hely szolgált. Film megnézését követően Csombor Vivien ökölvívó hölggyel beszélgettem.

 

Következő vetítésem a Vén Bagoly Kultúrkocsmában lesz pénteken. Az érdeklődők 17.00-tól nézhetitek meg az Amerika című filmet. Utána pedig a filmet követő zenekar tagjával, Turcsányi Sándorral beszélgetek. Így később a filmet megnéző vendégek élvezhetik a helyszínen fellépő zenekar koncertjét is.

A filmről röviden: Bára Kanadába kivándorolt cseh szülők gyermeke, aki visszatért Csehországba, hogy megismerje szülei hazáját. Honza egy prágai énekes-gitáros, aki mindig is szeretett volna New Yorkba költözni, és egy új Bob Dylanné válni. A film az ő szabadság felé tartó utazásukat követi végig egy álmodozós hétvégén, melynek hátteréül az erdők, a tábortüzek és a szabad ég szolgálnak. Száz évvel az után, hogy az első telepesek feltűntek Bohémia erdőségeiben, Bára és Honza felkerekednek, hogy végigjárják ide költöző eleik lakóhelyeit. Egyúttal közösen megismerkednek a csehszlovák idők idealizált vadnyugati életet imitáló csavargó szubkultúrájával. A film két hős erdőben, ösvényeken és tábortüzek mellett játszott játékát követi végig: Bára és Hanza utazása minden egyes új találkozással és élménnyel a barátság, a zene és a szabadság álmának egyetemes történetévé lényegül át.

 

Amerikát követően hétfőn ismét az AGRIArt Club House-ban filmezhetünk. Október 24-én, hétfőn 19.00-kor Apám, a bankár című filmet fogom levetíteni.

Filmről röviden: A saját erejéből bankárrá lett Boriss Osipovs közvetlenül a Szovjetunió összeomlása után lett igen rövid időn belül rendkívül sikeres, ám hamarosan ott kellett hagynia Lettországot, hogy elkerülje az illegális üzelmei miatti letartóztatást. Tizenöt évvel később a családja fotót kap az Interpoltól, amelyen egy maláj elmegyógyintézet Boris Osipovs névre hallgató idős lakója látható. Lehetséges, hogy a személy azonos az eltűnt családfővel? Családja aggályain felülemelkedve lánya, a dokumentumfilmes Ieva Ozolina nyomozásba kezd, hogy kiderítse az igazságot a fotón látható férfival kapcsolatban.

 

Minden érdeklődőt sok szeretettel várok a pénteki, hétfői, illetve további vetítésekre!

 

Bővebb információk a HétfőiDokk Facebook-oldalon és a KineDok hivatalos oldalán találhatóak.

 

https://www.facebook.com/H%C3%A9tf%C5%91iDokk-807160812701512/?fref=ts

http://kinedok.net/about?locale=hu

http://kinedok.net/films?locale=hu

 

Bicsák BoglárkaTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Tittel Esték
A Tittel Pál Könyvtár szeretettel meghívja az érdeklődőket Élet Belső-Ázsiában:...
Tervezőgrafika felvételi előkészítő
Jelentkezz az Eszterházy Károly Egyetem tervezőgrafika szakjának előkészítőjére!
Rajz és festészet felvételi előkészítő
Jelentkezz az Eszterházy Károly Egyetem képalkotás szak és grafikusművész szak előkészítőjére!