Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. augusztus 22. Menyhért
SzínTér

Mi köze van az Eger-pataknak Balatonhoz? Onnan ered

Barna Béla/Paletta Online | 2014. február 13. 23:34:31 | Utolsó frissítés: 5 éve
Van Magyarországon egy Eger-patak, amely a Tapolcai-medence után a Balatonba ömlik. És van Magyarországon egy Eger-patak, mely Balaton mellett ered és a Tisza-tóba torkollik. Ez úgy lehetséges, hogy nem csak Eger-patakból van kettő, de Balatonból is.

 

Az Eger-patakról tartott előadást a Líceumban csütörtök kora este Barna Béla, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék munkatársa. Ennek kapcsán közöljük a pedagógus, fotós, újságíró, világjáró és örök kalandor hasonló témában, a Líceumi Paletta hasábjain korábban közölt cikkét.

 

 
A fotón Barna Béla, a fotós Merényi Zita  

 

Van Magyarországon egy Eger-patak, amely a Tapolcai-medence után a Balatonba ömlik. És van Magyarországon egy Eger-patak, mely Balaton mellett ered és a Tisza-tóba torkollik. Ez úgy lehetséges, hogy nem csak Eger-patakból van kettő, de Balatonból is. Még mindig sokan elcsodálkoznak, amikor rájönnek, hogy a magyar tengertől távol, Egertől 26 kilométerre is található egy kis falu, amelyet szintén Balatonnak hívnak.

 

 
Az Eger-patak cseréptetős forrása. Fotó: Barna Béla  

 

Két egri lapnak írtam riportot 2004-ben arról, hogy hol ered az Eger-patak. Ugyanis akkoriban még egriek közül se tudta senki, hol is van a forrása, „valahol a Bükkben” volt a legjobb tipp is. Elindultam hát forrás-kutatóba. Egy kis könyvtárazás után, részletes térképekkel felszerelkezve Heves megye északi részébe, Balaton község határába vezetett az utam. A Kossuth utcában az Újtelepen még nyomon követhető volt a patak folyása, a Borsodnádasd felé vezető műút mellett is jól látszottak a sásos területek. Hosszas keresgélés után végül is egy nyájait terelő juhász igazított útba: az egyik szerpentinkanyarban egy kis földút visz be néhány házhoz, majd egy füves placcról egy kis ösvény vezet a forráshoz. És valóban a Vajda-kút nevet viselő nádtetős kis építményből szépen folyt ki a friss víz. 2004-ben még azzal fejeztem be a cikkemet: „Csak annyit még: a patak forrása is megérdemelne egy táblácskát, vagy legalább egy feliratot, hogy hé, vándor, itt ered az Eger-patak”. Nos, az azóta eltelt időben a Vajda-kút nádtetejét cserép váltotta fel, és Balaton községben két helyen is fa iránytábla mutatja, merre van az Eger-patak forrása. A forrástól jól látszik a vízválasztó: északra a 434 méter magas Balatoni-tető (ez már borsodi területen) és a 447 m magas Kövecses-hegy a vízgyűjtő terület határa. Ezen hegyek északról, míg a Dubolás-tető délről fogja körbe a forrást.

Az Eger-patak vize a forrástól a Kis-Tiszába torkollásáig 68 km hosszú, esése 207 méter, vízgyűjtő területének nagysága pedig 892 km². A Zagyva, a Tarna és a Laskó-patak után az Eger-patak nagyságban a negyedik Heves megye folyóvizei közül.

 

Ha kirándulni akarunk az Egerhez közeli Balatonba, a Bükk turista-, kerékpáros- és szabadidőtérképének 2009-es harmadik kiadását válasszuk (Szarvas – Faragó – Z-Press). Az Eger-patak forrásáról a Líceum Televízió négyfős stábja (Murvai Eszter, Oláh Anita, Marosvári Márta és Maczó Ágnes) forgatott egy 21 perces dokumentumfilmet 2011 őszén.

 

Képgalériánk Barna Béla csütörtöki előadásáról IDE KATTINTVA lapozgatható.Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

3
komment

Reflektor

Gólya7
Az Eszterházy Károly Egyetem elsőéves hallgatóinknak a megismerkedéshez, az eligazodáshoz...
Eszterházy Rókatábor
Idén első alkalommal szervezi meg az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat a Rókatábort...
Eszterházy Gólyatábor 2019
Gratulálunk sikeres felvételidhez, szeretettel várunk egyetemünk Gólyatáborába!