Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. június 17. Laura
SzínTér

Tagfelvétel a Szuszogó Színházban

2017. augusztus 28. 09:00:40 | Utolsó frissítés: 2 éve
2017 szeptemberében is újult erővel indul el az új évad a Szuszogó Színházban.

 

Tagfelvétel a Szuszogó Színházban szeptember 18-án és 20-án!!!

 

 

Kapcsolat
Vígh Szilvia - csoportvezető
06-30-570-6665
szuszogoszinhaz@gmail.com

 

Történet

A Szuszogó Színház 2006-ban alakult Jónás Péter, a Gárdonyi Géza Színház egykori dramaturgjának vezetésével. Szerelemből, színházszeretésből alakult az akkori Szuszogó Színház, melynek névadója Szegvári Menyhért, Jászai Mari-díjas rendező, aki mellesleg a mai napig segíti a színház munkáját szakmai hozzáértésével, tudásával.

A Szuszogó Színház az első éveiben elsősorban olyan darabokat állított színpadra, amelyek a hallgatók saját élményeit dolgozzák fel, ezáltal sokban segítette a hallgatókat saját maguk megismerésében, személyiségük alakulásában, a főiskolán való beilleszkedésben, konfliktuskezelésben egyaránt. Fokozatosan alakult egy mérce, amelyet a színházban résztvevők önmaguktól állították fel. Darabjaink időrendi sorrendben a következők voltak:

- 2006/2007-es évad: Szerelem, születés, szerelem – a tagok szüleikkel való érzelmi kötelékét feldolgozó saját darab (játékmester: Jónás Péter)
- 2007/2008-as évad: Játszótársam, mondd akarsz-e lenni? – léleksztriptíz, bohócszínház (játékmester: Jónás Péter)
- 2007/2008-as évad: Hova harapok most beléd titokban – Szívrablás szünet nélkül – saját élmények, mélyről jövő titkok a tagok személyes élményeiből (válogatás, jelenetekből összeállított saját darab) (játékmester: Jónás Péter)
- 2008/2009- évad: Sietünk sehová – álmok, vágyak megtestesítése egy darabban (válogatás) (játékmester: Jónás Péter)
- as 2009/2010-es évad: Helyzetgyakorlatok – előre megírt jelenetek már dramaturgiai munkával összeállított saját darab (játékmesternők: Győri Zsuzsanna és Bokor Ágnes)
- 2011/2012-es évad: Eugéne Ionesco: A kopasz énekesnő – abszurd dráma, rendező: Szegvári Menyhért, Nádasi Erika
- 2012/2013-as évad: Slawomir Mrozek: Piotr Ohey mártíromsága – abszurd dráma, rendező: Szegvári Menyhért
- 2013/2014-es évad: George Orwell: Állatfarm – dráma, rendező: Hrozik Márk
- 2014/2015-ös évad: Nagy Lajos: Képtelen természetrajz – karcolatok, rendezte: Vígh Szilvia
- 2015/2016-os évad: Witold Gombrowicz: Yvonne, a burgundi hercegnő – dráma, rendezte: Vígh Szilvia
- 2016/2017-es évad: Az egyik ember – rendezte: Vígh Szilvia

Eredmények

2009. szeptember, november – a Szuszogó Színház az EKF és a Part Egyesület képviseletében a franciaországi Scy-Chazelles-ben képviseli a magyar oldalt egy színházi-európai uniós projekt kapcsán (résztvevő országok: Ausztria, Németország, Franciaország, Lengyelország)
2010. június – Magyar Művek Szemléje, Budapest, a Szuszogó Színház Sietünk sehová c. darabja ezüst minősítésben részesült

Élmény

A Szuszogó Színház az első éveiben a személyiségformálásban játszott döntő szerepet a tagok életében. Jónás Péter így nyilatkozott ezekről az évekről:

Elsősorban közösség vagyunk, nem színház. Történeteink vannak. Bőr alá menőek. Banálisak. Röhejesek, véresek, könnyesek. Emberiek. El akarjuk őket mesélni. Előadásaink talán nem is előadások. Együttlétek. Veletek. És együtt lenni jó.
A Szuszogó Színház az évek során jelentős szerepet töltött és tölt be folyamatosan a hallgatók és a főiskola kulturális életében. Mindamellett, hogy a játszók együttlétére, a csapatszellemre és az együtt-élményekre épített, közös élményként az évadok végén az előadások is sikerhez segítették a csapatot. Szegvári Menyhért rendező jelenlétével nőtt a színház kihívásának mércéje, hiszen a Szuszogó Színház, a léleksztriptízzel és saját élményekkel előálló fiatal baráti társaságból lassan a professzionális vonalon indult el, úgy is mondhatnám, hogy felnőttünk a feladathoz azzal, hogy kész darabokat vegyünk elő, és ehhez egy nagyszerű rendező állt mögöttünk.

Lehetőségek

A Szuszogó Színház nem pusztán egy amatőr színjátszó csoport az egyetemen belül. Pedagógiai vonatkozásában is egyre fontosabb helyet foglal el az egyetemi kulturális és művészeti tevékenységek között. Évről évre, aki tagja lesz a színháznak, arról nyilatkozik, hogy mennyi mindenben segített neki a tagság: konfliktuskezelésben, önmaguk megismerésében, önbizalmuk növelésében. A színháznak az effajta állásmódja szerint komoly pedagógiai és pszichológiai vonatkozásai vannak: ezt a vonalat erősítve szeretnénk tudatosítani a hallgatókban, színházszeretőkben azzal, hogy a színház megfelelő eszközöket alkalmazva nagyon jó terápia is egyben, akár egy egészséges önképpel rendelkező egyén számára is.

Nagyon fontosnak tartjuk továbbá a tehetséggondozást. A 2013/2014-es évadban Szegvári Menyhért lehetőséget adott a csapat egyik tagjának, Hrozik Márknak, hogy rendezői vénáját megerősítse a Szuszogó Színház soron következő évadában. A tagok között nagyon sok kiemelkedő tehetség bujkál, nem csak színészi, hanem szervezési, csoportvezetési valamint rendezési tehetségekkel megáldott fiatal van a csapatunkban. Fontosnak tartjuk hát az ő továbbképzésüket, lehetőséget, színteret adni a kibontakozásuknak, természetesen továbbra is szorosan együttműködve a csapattal.Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Oklevélátadó díszünnepély
Az oklevélátadó díszünnepségeket az Eszterházy Károly Egyetem az alábbi időpontokban...
Tavasszal is a Random nyerte a RöpLigát
Az elmúlt évek legizgalmasabb fináléjában, nagy csata után győzte le az EHÖK-öt az őszi bajnok.
Arany és bronz a kézilabda MEFOB-ról
A győri hatos döntőben az Eszterházy Károly Egyetem két csapattal vett részt, amely során a...