Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. szeptember 29. Mihály
Arcok

„A lehetetlen számomra nem létezik”

Szűcs Viktória | 2020. október 19. 14:29:37 | Utolsó frissítés: 1 éve
„Ezen az egyetemen olyan értékekkel gazdagodhattam mind szakmailag mind emberileg, amiért mindig hálás leszek” – Gáspár Sándorral, az Egri Roma Szakkollégium elnökségi tagjával Szűcs Viktória beszélgetett.

 

– Milyen szakon tanulsz? Milyen élményeid vannak a szakkal kapcsolatosan?

 

– Osztatlan történelem-etika szakos hallgató vagyok, ez a hatodik évem itt az egyetemen. Nagyon jó élményeim vannak a szakkal kapcsolatosan, az oktatók munkájával nagyon meg vagyok elégedve és a szaktársaimmal is sikerült megtalálnom a közös hangot az évek során.

 

 

– Hogy érzed, megtaláltad a számításaidat az egyetemen?

 

– Amikor elkezdtem az egyetemet, csak az volt a célom, hogy tanár legyek, de mostanra úgy gondolok a tanári pályára, mint hivatásra, ami meghatározója lehetne az életemnek. A tanári életpályát könnyen el tudnám képzelni magamnak, de éppen az itt eltöltött évek alatt szerzett tapasztalataimnak köszönhetően most azt érzem, hogy bármi lehetek. Szeretném magam más területen is kipróbálni, legyen az akár az üzleti világ, vagy egy teljesen más szféra. Nagyon szívesen foglalkoznék oktatás-, ifjúságpolitikával és szívügyemnek tekintem a felzárkóztatást és a roma kérdést. A jövő zenéje, hogy pontosan hol találom meg az igazi helyemet, de szerencsére vannak lehetőségek, melyek mellett letehetem a „voksomat”, köszönhetően annak a sokrétű tudásnak, amit volt szerencsém az egyetemen megszerezni. Minden elfogultság nélkül mondom, hogy ha most érettségiznék, habozás nélkül az Eszterházy Károly Egyetemet választanám. Az öt év alatt számomra teljesen világossá vált, hogy itt nem csak egy Neptun-kódként tekintenek a hallgatóra, és valóban létezik az egyetemünkön az úgynevezett „Eszterházy-érzés”, az összetartás, a segítőkészség. Ezen az egyetemen olyan értékekkel gazdagodhattam mind szakmailag mind emberileg, amiért mindig hálás leszek.

 

– Nagyon sok programban és projektben veszel részt. Mik ezek pontosan?

 

– Két évig lehettem az egri campus HÖK-ben a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar alelnöke, továbbá az egri Roma Szakkollégium elnökségi tagja vagyok. Emellett van még másik két projekt, melyben jelenleg részt veszek. Az egyik a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével folyik, ahol két hallgatótársammal együtt a gyöngyöspatai iskolában a gyerekeknek minden héten oktatunk táblajátékok segítségével, ezzel fejlesztve őket mind szociálisan, mind kognitív szempontból. A másik pedig a FETA nevű program, amiben Kerecsenden dolgozom. Különböző meetingekre járok, illetve a településre látogatok el, ezzel segítve az egyesület munkáját. Továbbá a Tanítsunk Magyarországért Programban mentorálok hetedik osztályos diákokat.

 

 

– Ennyi teendő mellett, hogy marad időd a kikapcsolódásra?

 

– Nagyon fontos, hogy már az egyetemi évei alatt elsajátítsa a hallgató a helyes időmenedzsmentet, hiszen úgy gondolom, ez a titka annak, hogy a későbbiekben mindenhol helyt tudjon állni az élet minden területén. Töredelmesen bevallom, nekem is nagyon nehéz, de törekszem arra, hogy mindenhol a maximumot tudjam nyújtani. Mindezek ellenére van, hogy a hétvége sem telik pihenéssel, mert becsúszik egy-egy munkával kapcsolatos program, de ez engem egyáltalán nem zavar, hiszen fiatal vagyok, ilyenkor kell a legproduktívabbnak lenni.

 

 

Vannak mentoráltaim is, akikre végtelenül büszke vagyok.

 

 

– Szabadidődben mit szoktál csinálni? Van valamilyen hobbid?

 

– Kifejezetten hobbim nincs. Szeretek focizni. Az angol kupán többször is részt vettem – nagyon klassz élmény volt. Igazából szabadidőmben önkénteskedni szoktam például Kerecsenden, vagy otthon a szülőfalumban, vagy a szomszéd faluban. Vannak mentoráltaim is, akikre végtelenül büszke vagyok. Nekik általában korrepetálást, vagy érettségire való felkészítést szoktam tartani. Számtalan sikerélményben volt részem. A gyerekek között van, aki Franciaországba nyert felvételt egyetemre, de akad olyan is, aki itt tanul az Eszterházy-n. Nagy öröm, hogy végigkísérhettem az idevezető útját.

 

– Beszélgessünk a szerelemről egy kicsit. Itt talált rád az egyetemen?

 

– Nem. A mennyasszonyommal mi már középiskolában egy párt alkottunk. A kapcsolatunk legmeghatározóbb pontja az volt, amikor a 2018-as Gólyabálon megkértem a kezét. Természetesen igyekeztem ezt számára igazán különlegessé tenni. A tombolát úgy szervezték a kérésemre, hogy Dzseninek én és az eljegyzési gyűrű legyünk a főnyeremény, még a mai napig hevesen ver a szívem, ha erre a pillanatra gondolok. Mindkettőnk számára ez egy örök élmény marad.

 

 

– Említetted, hogy az egri Roma Szakkollégium elnökségi tagja vagy. Mesélnél erről bővebben?

 

– Abban az évben, amikor jelentkeztem a kollégiumba, nagyon nyitott közösség fogadott. Ez a nyitottság számomra komfortos volt, de én még jobban ki szerettem volna tárni a Szakkollégium ajtajait és kezet nyújtani az egész egyetem hallhatósága felé. A Szakkollégium missziójának tekintem, hogy a roma kultúrát, gyökereinket, hagyományainkat minél többen megismerjék, hátha ezzel csökkenthetjük a romák és a többségi társadalom közötti szakadékot. Célom minden fórumon a kirekesztettség és egyben a kirekesztődés ellen is tenni valamit. A szakkollégiumban ezekre a célokra programokat építettünk. Most két programot emelnék ki, ami a szívemnek a legkedvesebb. Az egyik a Sikeres Roma Életutak program, ahova olyan előadókat hívunk, akik nemcsak a roma társadalomban ismert és elismert „nagy nevek”, hanem a többségi társadalomban is példaképként emlegetik őket. A másik program a Roma Gasztro és Kulturális Est, ami szerintem a legnagyobb szenzációnk. Itt a jellegzetes roma ételeket, viseleteket, szokásokat mutatjuk be hallgatótársainknak, az egyetem polgárainak. Mindig igyekszünk egyre színesebb ötletekkel előállni. Sajnos az előző félévben nem sikerült megszervezni ezt a programot a járványhelyzet miatt, viszont a múlt évi nagyon jól sikerült, hiszen több mint 170-en látogattak el hozzánk. A visszajelzések arra engednek következtetni, hogy ebből hagyomány lesz.

 

 

– Mivel ösztönöznéd a roma fiatalokat arra, hogy jelentkezzenek a felsőoktatásba?

 

– Alapvetően a szakkollégiumi programjaink közé tartozik, hogy elmegyünk középiskolákba és egyrészt népszerűsítjük a kollégiumot, ezáltal az egyetemet is. Másrészt én önkéntesen is jártam iskolákba és ott tartottam motivációs előadásokat a gyerekeknek, ahol el szoktam mesélni a saját életutamat, ezáltal kicsit rávilágítva arra, hogy van ez a fajta út is és, hogy ennek az útnak milyen pozitívumai vannak. Mindig azt szoktam mondani, hogy kitartónak kell lenni, mert az élet sok akadályt gördít elénk, ám, ha sikerül ezeket átvészelnünk és megküzdeni ezekkel, akkor egyre erősebbek leszünk.

 

Fotók: Balogh Tibor, Kakuk Dániel0
komment

Reflektor

Új blog Bordeaux-ból: hajrá Laura!
Franciaországból jelentkezik a következő hónapokban Varga Laura Nóra szőlész-borász...
Rék-à-Bordeaux: résumé de San Francisco
Takács Réka záró blogjában összegzi a Bordeaux-i tanulmányok élményeit.
Találkozó: 45 év után újra a Líceumban
Különleges találkozót tartottak a 45 esztendeje az intézményünkben matematika-kémia szakon...