Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2023. február 01. Ignác
Arcok

Aleva Zsófia, aki a szívéből énekel

Gruber Veronika | 2023. január 10. 13:16:32 | Utolsó frissítés: 1 hónapja
Aleva Zsófia, még csak 21 éves, de hangjával már rengeteg embert elkápráztatott. Kommunikáció szakos hallgatónk tehetségére, már egészen kicsi korában felfigyeltek, mostanra pedig az ország egyik leghíresebb tehetségkutatóját is megjárta.

 

– Mikor jöttél rá, hogy az énekléssel szeretnél foglalkozni?

– Még Kazincbarcikán éltem és általános iskolába jártam. Az egyik iskolai előadáson valakinek el kellett énekelnie a Vigyázz a madárra című dalt. Az énektanárom engem választott. De igazából, Klári néni, a magyartanárom fedezett fel, ő intézte el, hogy utána több helyen is felléphessek.

 

– Milyen volt a legelső fellépésed?
– A Kertész leszek, fát nevelek című másik slágert kellett először elénekelnem, a Vigyázz a madárra előtt. Kimentem a színpadra és megijedtem a rengeteg embertől, elkezdtem sírni, majd lementem. De a második dalra szerencsére megnyugodtam és ezután már színházban léptem fel. Az első előadásokon még nagyon izgultam és meg kellett szoknom, hogy mindenki engem néz. A fények is nagyon erősek voltak és először azt is furcsálltam, hogy nem nagyon látom a közönséget. Rossz volt, hogy nem tudhattam, milyenek a reakcióik.


2016-ban, még nagyon fiatalon rész vett az X-faktorban, és a táborig jutott. De rengeteg tapasztalatot szerzett és sokat tanult ez alatt az időszak alatt.

 

– Először nem akartam jelentkezni, de folyamatosan hívogattak a szerkesztők, mert láttak már rólam videókat, amelyekben énekeltem. Végül meggyőztek és úgy voltam vele, hogy miért ne próbálhatnám ki magam? A szüleim is támogattak benne. Amikor kiestem, nem szomorkodtam sokat, egy

nagy élmény volt így is számomra ez az egész.

 

 

– Ha jól tudom, akkor szoktál mostanában saját dalokat is felvenni. Hogyan zajlik egy-egy ilyen megkeresés?
– Az X-faktor után Dér Henin keresztül részt vettem egy projektben, ahol különféle producerekkel volt lehetőségem együtt dolgozni. Elmentünk stúdiózni, valamint fotózásokra. A beszédtechnikánkat is fejlesztették és színpadi mozgást is tanultunk. Itt alakultak ki kapcsolataim és ezután ők vették fel velem egy kapcsolatot. Most nyáron az egyik cég keresett egy énekest, aki felénekel egy reklámanyagot. A dal, amelyet nemrég felvettünk így indult.

 

Pár hónapon belül videoklipet is forgatunk hozzá, majd ki is adjuk.

Zsófi mostanában bárokban, valamint kisebb rendezvényeken szokott előadni. Elmondása szerint imádja őket, mert az összes koncertnek egy külön atmoszférája van. De inkább éttermekben és bárokban lép fel szívesebben háttérzeneként, mint fesztiválokon.

 

– Jobban szeretek líraibb dalokat énekelni. Általában szokott akusztikus vagy élő kíséretem lenni. Azért kedvelem jobban az e féle előadásokat, mert itt a közönség is jobban tudja értékelni a művészibb darabokat, valamit az idegen nyelvű számokat.


A lány azt is hozzátette, hogy az angol dalokban a megfogalmazásukat és a mély tartalmukat szereti a leginkább, mert ezek hazai slágerekben sokkal ritkábban fordulnak elő. De a közönség szempontjából azért célszerűbb ha magyar nyelven is énekel mert sokkal jobban megértik őket és át tudják érezni.

 

– Hogy zajlik egy fellépés?
– A hangosítást általában magamnak kell megoldanom, szóval ilyenkor viszem a saját mikrofonomat és hangfalamat. Ezért jobb, ha van kíséretem, mert akkor segítenek előkészülni. Ezután következik a hangpróba, majd egy kicsit beéneklek. Utána elkezdjük, de az első pár dal még szintén bemelegítés szerű. Olyan tíz perc után szokott eljönni a pillanat, amikor azt mondom, hogy elengedtem magam, átvettem a hely hangulatát. Általában három órát énekelek, ami néha ezért elég fárasztó.

 

 

– Volt olyan, hogy elment a hangod?
– Igen, egyszer itt Egerben a Kis Sziget kávézóban kültéren léptem fel, amikor egyszer csak elkezdett szakadni az eső és hirtelen be kellett mindent hordani, el is áztam. Ezután bent folytatnom tovább hangosítás nélkül, mert azt nem volt idő már újra összerakni. A fellépés közben szerencsére nem ment el a hangom, de

olyan hangosan kellett énekelnem, hogy utána egy hétig alig tudtam még beszélni is.

 

– Amikor énekelsz, hogyan adod át egy-egy dal üzenetét? Át szoktad érezni őket?
– Igen, a producerek, akikkel együtt dolgoztam mindannyian mondták, hogy azért szeretnek velem alkotni, mert nagyon átélem a dalokat és nagyon jól tudok érzelmeket közvetíteni. Ezért kezdtem el a modellkedéssel is foglalkozni. Egy olyan dalt sokkal könnyebben át tudok élni, ami közel áll a szívemhez, és ami olyan érzelemről szól, amelyet már én is tapasztaltam.

 

– A jövőben nem szeretnél teljes állásban ezzel foglalkozni?
– Mindenképpen szeretnék a zenével fogalakozni, de most már inkább saját dalokat akarok írni, meg akarom találni az én stílusomat és azt, aki vagyok.

 

A zene, mint a többi művészeti ág is egy kifejezőeszköz. Aleva Zsófia, pedig tehetségével és különleges személyiségével még sokra vihetni ezen a területen. Szárnyainak semmi sem szabhat határokat.0
komment

Reflektor

A Slam Poetry és a szavak ereje
A szó elszáll, az írás megmarad. Így van-e ez akkor is, ha a Slam Poetry beszédes műfajában...
„Jó érzéssel tölt el, hogy ennyire jólesik nekik, hogy ott vagyunk”
Benedek Marcell az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem testnevelés-biológia tanár szakos...
Ünnepek után csodás chateau-látogatások
Ha EKKE-hallgatóként Bordeaux-ban borásznak tanulsz, lehet honvágyad? Persze...