Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. december 01. Elza
Arcok

„Álmodj nagyokat!” - Dániában is szívvel alkot volt hallgatónk

Szánthó Boglárka | 2021. december 20. 10:03:31 | Utolsó frissítés: 1 éve
Dániában folytatta tanulmányait Kapronczai Nikoletta, aki tervezőgrafika szakon végzett egyetemünkön. Mesél tapasztalatairól, a dán és a magyar oktatásról, sőt arról is, hogyan került a LEGO-hoz!

– Mesélj kicsit magadról és az egyetemünkön eltöltött éveidről!
– Kiskorom óta nagy érdeklődéssel voltam a művészetek felé. Általános iskolától kezdve jártam művészeti képzésre, a Weiner Leo alapfokú művészeti Iskolába Szigetváron, majd Budapesten a Jaschikban kezdtem el alkalmazott grafikát tanulni. Ezután jelentkeztem az Eszterházy Károly Egyetemre, tervezőgrafika szakra. Nagyon meghatározó számomra az Egerben eltöltött három évem, rengeteget fejlődtem minden téren, az ott eltöltött idő alatt találtam meg, mi is az, ami igazán érdekel és foglalkoztat engem a tervezőtrafikán belül.

 

 

– Mi vonzott a tervezőgrafika felé?
– Egyik szívemnek kedves volt tanáromnak, Vanyúr Istvánnak, Pirunak köszönhetem, hogy elindított a tervezőgrafika irányába. Éreztem hogy a tervezőgrafika az, ami felöleli igazán az érdeklődési köröm és amivel adni és segíteni tudok másoknak a munkáim által.

 

 

– Mesélj röviden a diplomamunkádról! Milyen eredményeket, díjakat értél el?
– Diplomamunkám egy olyan interaktív könyv, mely segít elsajátítani a csomagolástervezés és a stanckészítés folyamatait. Célom volt, hogy megszerettessem a csomagolástervezést, valamint inspiráljam a grafikusokat saját, kreatív csomagolások tervezésére. A könyvel sikeresen szerepeltem a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK), ahol Művészeti és Művészettudományi szekcióban, Tervezőgrafika 3. tagozatában I. helyet értem el. Ezúton is hálásan köszönöm a sok segítséget volt konzulensemnek, Rudics Mónikának.

 

 

– Honnan jött az ötlet, hogy Dániában tanulj tovább?
– Szerettem volna kipróbálni magam egy teljesen új közegben, mindig is vonzott külföld, főleg a Skandináv országok. Úgy éreztem, egy igazi kihívás lehet ez számomra és egy remek tapasztalat.

 

– Mi alapján választottad ezt a dán egyetemet? Voltak más jelöltek?
–  Utánna néztem sok dán egyetemnek és az SDU (Syddansk Universitet) kínálta azt a szakot ami a leginkább felkeltette az érdeklődésem. Igen, voltak más jelöltjeim is, Svédországba jelentkeztem még ugyan úgy IT-Product Design-ra.

 

 

– Milyen tapasztalataid voltak a felvételin? Mennyiben különbözött az itthoni rendszertől?
– A jelentkezés hasonlóan zajlott: portfóliót és motivációs levelet kellett leadnom. Ezután a következő fordulón egy interjú következett, ami a vírushelyzet miatt online jött létre. Annyiban különbözött az eddigi tapasztalataimtól, hogy nagyon sokat érdeklődtek azzal kapcsolatban is, milyen értékek fontosak számomra, milyen személyiség vagyok.

 

– Milyen érzések kavarogtak benned, amikor kiderült, hogy felvettek?
– Még diplomázás előtt megkaptam az értesítést, hogy bekerültem. El sem akartam hinni először, hogy ez tényleg velem történik meg. Nagyon szerettem volna bekerülni, és persze mindent meg is tettem ennek érdekében. Aztán pedig jött a félelem, hogy angolul kell mindezt végigcsinálni. De hála az égnek könnyen belerázódtam.

 

– Hogyan szervezted meg a kijutásodat a pandémia alatt? Miket kellett magaddal vinned?
– Elég kaotikusra sikeredett. Sajnos a pandémia miatt folyamatosan törölték a repülőjáratokat, a 2 órás repülő út helyett másfél nap volt mire kijutottam, mivel az eredeti járatot törölték és egy olyat ajánlottak cserébe amivel 1 estét Hollandiában kellett tölteni. Persze nem bántam, de elég stresszes volt a kijutás. Én úgy készültem, hogy a járvány miatt lehet hogy fél évig vagy akár 1 évig nem jutok majd haza, emiatt mindent vittem magammal amit csak tudtam.

 

 

– Volt magyar közvetítőd, akár szervezet vagy barát, akinek a segítségét igénybe tudtad venni - vagy nem is volt rá szükséged?
–  Nem volt külön közvetítő vagy szervezet, a párommal intéztünk mindent magunknak, mivel szerencsére mindketten bejutottunk ugyanarra az egyetemre. Remek oldalakat lehet manapság találni, ami által fel lehet készülni egy ilyen utazásra. Persze ismerősi körökben igyekeztünk kapcsolatba lépni azokkal, akiknek már volt tapasztalatuk Dániában, hogy felkészültebben vághassunk neki a költözésnek.

 

– Mesélj a dán egyetemről! Mióta jársz oda, milyen az oktatási rendszer?
– 2020. szeptemberében kezdtem meg az első félévemet a Syddansk Universitet-en, MSc ITProduct Design szakon. Az oktatási rendszer teljesen más. Úgy kell elképzelni, mint egy nagy felfedező túrát. Ahogy az első héten mondták nekünk, beültetnek egy helikopterbe és ledobnak a hegy tetejére, egyedül. Innentől kezdve csak magunkra számíthatunk és meg kell értenünk miért vagyunk ott, hogyan jutottunk el odáig. Ennek a megértéséhez pedig a kurzusok segítenek, és szépen lassan összeáll majd minden: miért is voltál a hegy tetején és mit is jelent ez valójában. Utólag visszanézve, ez teljesen igaz az elmúlt 3 szemeszterre. Nem a lexikális tudásra kíváncsiak, inkább arra, hogy értelmezed az elhangzottakat. Ez a vizsgákon is tükröződik, hiszen nem elég visszamondani amit hallottál, az nem szül jó eredményt. Az a fontos, hogy a saját szemszögedből ábrázold a dolgokat, tudj reflektálni és kritikusan gondolkodni, elemezni önmagadat és a kihívásokat, amik veled szembe jöttek egy-egy kurzus során. Dániában a csoportmunka van előtérben, a legtöbb projektet csoportosan kellett teljesítenünk. Ez egy nagyon jó tapasztalat, megmutatta, milyen is lesz a munka világa, amikor különböző típusú emberekkel kell együtt dolgoznod egy közös cél érdekében. Vizsgáztatás szempontjából csoportosan vagy egyénileg zajlik, az adott kurzus követelményrendszerétől függ.

 

 

– Hogy látod, mekkora különbség van az itthoni és a dán oktatás között?
– Szerintem óriási különbség van a két rendszer között. Mindkettőnek van pozitív és negatív oldala természetesen. Nem bánom, hogy volt szerencsém kipróbálni mind a magyar, mind a dán oktatási rendszert. Ahogy említtettem, itt nem a lexikális tudás számít. Arra tanítanak, hogy ne fogadd el a nyilvánvalót, menj utána és értelmezd mit jelentenek a dolgok a saját nézőpontodból. Tanulj meg önálló lenni és kritikusan gondolkodni - mindezt tudd átadni másoknak is.

 

 

– Az egyetem kínál olyan lehetőséget, hogy cégekkel dolgozzatok együtt, akár főállásban, akár gyakornokként?
– Igen, nagy hangsúlyt fektetnek a kurzusok alatt az éles projektekre. Már az első félévben volt lehetőségünk együtt dolgozni például a dél-dániai busztársasággal. Különböző projektekkel kellett előállnunk az akkori “pandemic” helyzetre: hogyan lehetne vizuális és gyakorlati megoldásokkal megelőzni a vírus terjedését a tömegközlekedési eszközökön. A kurzus végén a számukra leginkább meggyőző tervet alkalmazták. A későbbiekben is folyamatos lehetőségeket biztosítottak: volt egy kurzusunk, ahol nekünk kellett kapcsolatba lépni különböző cégekkel és sikerült egy amerikai céggel együttműködve dolgozni és tapasztalatot szerezni. Jelenleg a harmadik félévemben járok, ahol választhattunk, hogy gyakorlatra megyünk, saját céget alapítunk vagy pedig a kurzusokra járunk be. Itt is rengeteg segítséget adott az egyetem, folyamatosan informáltak minket, milyen lehetőségeink vannak, de természetesen rajtunk múlott melyikre szánunk időt és energiát, hogy meg is valósuljon.

 

– Te már éltél ezzel a lehetőséggel? (Ha igen, milyen tapasztalataid voltak?)
– A harmadik félévem során éltem a gyakorlati lehetőséggel, mely által sikeresen bejutottam a LEGO-hoz mint Visual and Communication designer. Ez egy óriási esély számomra, sose gondoltam volna, hogy be tudok jutni egy ekkora céghez. Jelenleg is folyamatban van még a gyakorlatom és adódott a lehetőség, hogy velük együttműködve készítsem el a szakdolgozatomat, mellyel természetesen éltem is. Hiszek benne, hogy nem itt fog véget érni a közös munka a céggel, remek embereket ismerhettem meg, életem eddigi legjobb munkatapasztalata.

 

– Avass be minket kicsit, milyen Dániában élni? Milyenek az emberek? Sok külföldi - esetleg magyar - él kint?
– Eleinte nehéz volt megszokni a dán nyelvet, teljesen idegen volt. Nagyon szimpatikus viszont, hogy az állam biztosít mindenkinek ingyen nyelvoktatást 3 évig, hogy segítse a beilleszkedést. Természetesen én is éltem ezzel a lehetőséggel. A dánok sokkal zárkózottabbak, mint a magyarok - viszont nagyon kedves és segítőkész emberek. Kevés dán csoporttársam van jelenleg, mindenki különböző országokból érkezett erre a szakra, ami által egy szuper internacionális légkör alakult ki. Rengeteg új kultúrát ismerhettem meg közelebbről, úgy érzem sokat adott ez a mostani gondolkodásomhoz. Meglepő vagy sem, rengeteg magyarral találkoztam már kint, két csoporttársam szintúgy magyar - viszont ők már több éve kint élnek. Napi szinten hallok egy-egy magyar hangot az utcán.

 

– Mik a jövőbeli terveid? Maradnál Dániában vagy Magyarországon képzeled el magad az elkövetkezendő években?

– Szeretnék Dániában maradni. Úgy érzem, rengeteg lehetőség vár még rám, amivel szeretnék élni, emellett nagyon beleszerettem a skandináv művészetekbe és kultúrába.

 

– Mint külföldön tanuló/dolgozó grafikus, milyen tanácsokat adnál a magyar hallgatóknak, akik szintén a határon túl - akár itthon is- szeretnének bizonyítani?
– Álmodj nagyokat! Szerintem a legfontosabb, hogy mindenki találja meg, mi az ami igazán inspirálja és motiválja. Keresse meg azt a helyet, ahol érzi, hogy megbecsülik a munkáját és értékelik, mint ember. Teljesen mindegy, hogy az ember a világ melyik pontján alkot, a lényeg, hogy teljes szívből szeressük amit csinálunk és sose felejtsük el, miért dolgozunk nap mint nap! Én rengeteget köszönhetek a grafikának, az egri tervezőgrafika szaknak, rengeteg jövőbeli tervem van, ahol kombinálni szeretném a tervezőgrafikát és az itt tanultakat, amit meg is fogok valósítani az elkövetkezendő években.0
komment

Reflektor

„Eljött Tokaj Bordeauxba”
Hogyan kerül egy szép tokaji sor Bordeauxba? Miért került az ember véletlenül Baszkföldre?...
Üdv Bordeux-ból, avagy zenei zamatok és traktor
Az interaktív órák mellett is szépen összegyűltek Lauránál a mesélni valók.
Országos Népmese-konferencia – Élménybeszámoló hallgatói szemmel
Magyartanár szakos hallgatóként mindig szerettem a meséket, ezért nagyon megörültem, amikor...