Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. december 01. Elza
Arcok

Egyenes út vezet Kőlyuktetőről Bordeaux-ba

Pócsik Attila | 2021. május 06. 08:06:58 | Utolsó frissítés: 1 éve
Nem készült gyermekként szőlész-borásznak, mégis ebben találta meg önmagát Takács Réka. Egyetemünk harmadéves hallgatója szeptembertől a világ egyik legrangosabb borvidékének szívében, Bordeaux-ban folytathatja tanulmányait.

 

Remek hírt kapott a minap Takács Réka: szeptembertől 10 hónapon át Franciaországban tanulhat. Persze nem váratlanul jött az értesítés, komoly munka állt mögötte. Harmadéves szőlész-borász mérnök szakos hallgatóként tudta, hogy egyetemünk kiemelt partnere a Bordeaux Sciences Agro, ahol lehetősége nyílhat tanulni, gyakorlati ismereteket, tapasztalatot szerezni, ám mégsem gondolta, hogy belevág… egészen egy novemberi napig.

 


Takács Réka: ősztől irány Bordeaux! Fotó: Bokodi Máté

 

– A kőlyuktetői ültetvényen voltam gyakorlaton, amikor Dr. Zsófi Zsolt tanszékvezető megkérdezte, nem szeretnék-e Bordeaux-ba menni. Én meg azt gondoltam, hogy a viharba ne! Persze nem repülőjegyet adott, csak felhívta a figyelmem az egyetem ösztöndíjlehetőségére, ami finanszírozza a kinti tanulmányok költségét – mesélte.

Februárban aztán megjelent a pályázati felhívás, Réka pedig összeállította az anyagot, motivációs levelet írt, majd pár napra rá egy meghallgatáson indokolta meg, miért lehet ő az ideális jelölt. Nem sokkal utána kiderült, elnyerte a 9000 Eurós ösztöndíjat.

 

Érzékszervi vizsgálat... Fotó: Bozzai Attila

 

– Április közepén egy újabb interjú várt rám, ekkor már Bordeaux-ból kerestek egy felvételi elbeszélgetésre, s a napokban jelezték: szeptember 8-án kezdődik a tanév, engem is várnak!  – újságolta, hozzátéve: megkereste a Nemzetközi Kapcsolatok Központját is, ahol gyakorlati tanácsokat kapott és újabb ösztöndíj-lehetőségekre is felhívták a figyelmét.

Ősztől tehát a világ egyik legrangosabb borvidékének szívében ül iskolapadba Réka, akiből elsőgenerációs szőlész-borász lesz, családjában ugyanis korábban senki nem foglalkozott szőlővel. Igaz, az érettségi előtt eleinte ő sem tudta biztosan, hogy ezzel szeretne foglalkozni.

 

– Kerestem az utam, szinte véletlenül találtam erre a szakra. Mostanra elmondhatom, bejött a számításom. Nemcsak azért, mert rájöttem, ez érdekel igazán, hanem mert

a családias légkör is éppolyan vonzó Egerben.

Sokan mondták, aki egyetemista lesz, egycsapásra egy Neptun-kóddá válik, arctalanná a tömegben. Nálunk ez nincs így! Igazi közösség a miénk, s az oktatóinkkal is emberi a kapcsolat. Mindig van kitől kérdeznünk. Persze szükség is van rá, hiszen a szőlészet-borászat különleges terület. Vannak alapszabályok, amiket tudni kell, de minden szőlő- és borfajta más és más, nem létezik mindenre jó recept. A munka gyakorlatorientált, s rendkívül izgalmas:

 

minden hallgató kap egy-egy sor szőlőt,

 

és a metszéstől a betakarításon és a feldolgozáson át a saját bor elkészítéséig mindent elsajátíthatunk. A vizsgaborom is így készült, Olaszrizlingből, ami az egyik legkedvesebb fajtám. Azt mondhatom, elégedett vagyok az eredménnyel. Persze a családomnak is vittem belőle, és ők sem panaszkodtak…

 

Réka vizsgabora, saját címkével

 

Igaz is, a beszélgetésből kiderül, a család és a természet rendkívül fontos Rékának. Öten vannak testvérek, így unatkozni nem szokott. Szívesen korrepetál gyermekeket, s 2009 óta cserkészkedik… meg persze szőlész-borásznak készül. 

Elárulta: izgatottan várja a szeptembert, az utat, az új impulzusokat. A két félév során három hónap összefüggő gyakorlat is vár rá, s Bordeaux mellett megismerheti egyebek között Toulouse, Montpellier és Dijon városát. Ráadásul – mivel a képzések kiegészítik egymást – tanulmányai végén magyar és francia oklevelet szerezhet.

 

Réka az Educatio kiállításon - online Fotó: Balogh Tibor0
komment

Reflektor

„Eljött Tokaj Bordeauxba”
Hogyan kerül egy szép tokaji sor Bordeauxba? Miért került az ember véletlenül Baszkföldre?...
Üdv Bordeux-ból, avagy zenei zamatok és traktor
Az interaktív órák mellett is szépen összegyűltek Lauránál a mesélni valók.
Országos Népmese-konferencia – Élménybeszámoló hallgatói szemmel
Magyartanár szakos hallgatóként mindig szerettem a meséket, ezért nagyon megörültem, amikor...