Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. december 01. Elza
Arcok

Kollégiumaink hallgatói irányítója: ismerd meg Czakó Annát

Gábor Fanni | 2021. december 14. 10:00:37 | Utolsó frissítés: 1 éve
Czakó Anna nevét talán sok Eszterházys hallgató ismeri, ugyanis az egyetemen nagyon sokat tesz a hallgatókért. Most elárulja, mivel tölti a mindennapjait, milyen feladatkörökért felelős illetve egy kis betekintést is ad a magánéletébe.

Anna már a 4. évét tölti az Eszterházy, biológia- testnevelés osztatlan tanári szakán. Sokunknak azonban a Hallgatói Önkormányzat által vált ismerté a neve, ugyanis Anna itt (is) munkálkodik. Ugyan kezdetben nem kifejezetten a HÖK-be jelentkezett, hanem még elsőéves hallgatókén a kollégiumi bizottságba, mára már tényleges tagja a HÖK-nek.

 

– Másodévesként kezdtem a kollégiumi bizottságban, ekkor még csak tagja voltam. Az ezt követő évben egy nagyon jó barátom lett a kollégium elnöke, és megkért, hogy jelentkezzek a Leányka úti kollégium titkári pozíciójára. Kezdetben féltem ettől, hiszen még nem éreztem kellően rátermettnek magam erre a feladatra, mégis bevállaltam, hisz tudtam, hogyha fejlődni szeretnék, kénytelen vagyok magam olyan „helyzetekbe hozni”, amely számomra új és kezdetben rémisztő is. Ezt követően egy fél év telt el, és az akkori elnök le szeretett volna mondani akkori pozíciójáról. Az EHÖK elnöke, Zaja Barbara kért fel a tisztségre, amelyen nem is igazán gondolkodtam sokat, hiszen sok támogatást és megannyi bíztató szót kaptam. Szeretem a kihívásokat, és úgy gondoltam, hogy nagy segítségemre lesz a személyes fejlődésben is – árulta el.

 

Anna hallgatói életében mindig is jelent volt a kollégium, nem csak azért mert ő is itt éli mindennapjait, hanem azért is, mert, mint mondta, már a kezdetektől foglalkoztatták a kollégiumok ügyei, problémái és szívesen segít bárkinek, aki csak hozzá fordul. Ezáltal Anna a Hallgatói Önkormányzaton belül a kollégiumi ügyekért felelős referensi pozíciót tölti be. 

 

 

– Az egyetemnek 5 kollégiuma van, 3 a „hegyen” található (Leányka Apartmanok, Almagyardombi Kollégium, Leányka úti kollégium), illetve az egyik a Sas úton van (Sas úti kollégium) és egy pedig a Malom úton (Segítő Szűz Mária Egyetemi Kollégium), utóbbi egy leánykollégium. Minden tanév tavaszi félévében pályázati kiírásra kerülnek a kollégiumi férőhelyek, amelyeket a megfelelő papírok kitöltésével és dokumentumok csatolásával lehet postai úton megpályázni – magyarázta.  Na de mi is pontosan a fentiekben már sokat emlegetett KollBiz és hogy kapcsolódik ez hozzzá?

 

– Szinte minden kollégiumban van egy titkár, aki főként a koordinálásban segíti a munkámat. Velük tartom nagyrészt a kapcsolatot és ők közvetítik a feladatokat a többi kollbiz. tag felé. Ezen kívül ők készítik el az új tanévre a szobabeosztást és megoldásokat találnak a fellépő problémákra. A titkáron kívül van 2, illetve a Leányka úti kollégiumban 3 további pozíció. Ilyen a fegyelmi bizottsági tag, aki részt vesz, és szavazati joggal rendelkezik a kollégiumi fegyelmi tárgyalásokon, jelenti, ha valamiféle kollégiumi házirend megsértése történt az adott kollégiumban. Egy személy felel a rendezvényekért, akinek a feladata észben tartani, kitalálni és lebonyolítani a soron következő kollégiumi rendezvényeket. A Leányka úti kollégiumban pedig van egy külföldi hallgatókért felelős kollégiumi bizottsági tag. Az ő feladata főként a kapcsolattartás és a szobabeosztás segítése, a külföldi hallgatók beköltöztetése. Persze vannak kollégiumi bizottsági tagok, akik nem rendelkeznek titulussal, nekik a feladatuk a segítségnyújtás akár rendezvények terén, akár fellépő problémák esetén. Összességében a be- és kiköltöztetésben van kiemelkedő szerepük, de mindenki helyt áll bármilyen feladatról is legyen szó – mesélte Anna

 

Megtudtuk: az ő elsődleges és legfontosabb feladata a kollégiumi bizottságok összehangolása, koordinálása, programok szervezése és nem utolsó sorban a kapcsolattartás és kommunikálás az EHÖK, a kollégiumi igazgató, a gondnokság és a kollégiumi bizottság között. Ha ez még nem lenne elég, részt vesz az EHÖK elnökségi ülésein, az egyetem Szenátusi ülésein és tagja a több bizottságnak is, mint például az Egyetemi fegyelmi bizottságnak vagy éppen az Egyetemi szociális ösztöndíj bizottságnak.

Ezen felül Anna felelős a kollbiz tagokért, de mivel már több éve szívügye a kollégium, így valamilyen szinten mindenkiért felelősnek érzi magát, aki csak itt éli a mindennapjait.

 

A hallgatók bármivel kapcsolatban fordulhatnak hozzá, az elmúlt években nagyon sok nem szokványos szituációba került már, amelyek során helyt tudott állni, mindig a legjobb megoldásokat találta a problémákra. Legyen ez magánéleti probléma, vagy éppen tanulmányi üggyel kapcsolatos kérdések. Hozzá mindig bizalommal lehet fordulni.

 

Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy ezek mellett hogy van egyáltalán szabad ideje? Anna mindig próbálja a lehető legtöbbet kihozni magából az élet minden területén. Tanulmányai és a HÖK-ben ellátott feladati mellett maximálisan helyt áll a magánéletében is és fontosnak tartja a szabadidőt, amikor csak magával foglalkozik és ilyenkor töltődik fel a következő feladatok előtt, így mindig iktat be a napirendjébe olyan napokat amikor „semmit nem csinál”. Legalább is semmi olyat, ami a feladatköreivel kapcsolatos.

 

Ezt az időt szereti sportolással tölteni, ugyanis elmondása szerint ilyenkor tud teljesen kikapcsolódni és lazítani egy kicsit. Anna már évek óta minden nyáron részt vesz amatőr strandkézilabda tornákon, ezen kívül pedig szeret úszni. Természetesen az aktív pihenés mellett szükség van egy kis nyugalomra is, ilyenkor különböző témájú könyveket olvas. Közben testileg és lelkileg is kipiheni magát és újult erővel lát neki feladatainak. Anna egy nagyon meghatározó személye az egyetemi életnek, kollégiumoknak és a Hallgatói Önkormányzatnak. Mindig készségesen áll bárki rendelkezésére és erején felül dolgozik azért, hogy minden területen a legjobbat nyújthassa.0
komment

Reflektor

„Eljött Tokaj Bordeauxba”
Hogyan kerül egy szép tokaji sor Bordeauxba? Miért került az ember véletlenül Baszkföldre?...
Üdv Bordeux-ból, avagy zenei zamatok és traktor
Az interaktív órák mellett is szépen összegyűltek Lauránál a mesélni valók.
Országos Népmese-konferencia – Élménybeszámoló hallgatói szemmel
Magyartanár szakos hallgatóként mindig szerettem a meséket, ezért nagyon megörültem, amikor...