Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. szeptember 29. Mihály
Arcok

Pólón az irodalom

Rump Tímea | 2020. szeptember 14. 15:42:17 | Utolsó frissítés: 1 éve
Ebben az interjúban Szőke Rolanddal beszélgettem arról, mit jelent számára az irodalom, hogyan kezdte el verses Instagram fiókjának kezelését, népszerűsítését.

 

Roland a gimnázium óta ír verseket, slam poetry és rap szövegeket, valamint azt a különleges ötletet is megvalósította, miszerint irodalmi szövegeit pólókon viselve népszerűsítse a mindennapi elfoglaltságait. Roolix művésznéven tevékenykedik, amely mögött egy újabb eszterházys tehetség lapul.

 

 

– Úgy tudom, az Instagram-on jelentős követő bázissal rendelkezik a verseidet tartalmazó fiókod. Milyen régóta foglalkozol írással, és hogyan kezdődött ez a hobbi?

 

– Hat évvel ezelőtt, a gimnáziumban kezdtem el írással foglalkozni. Mint sok tinédzsert, engem is magával ragadott a rap műfaj abban a korban, így az első írásaim is rap szövegek voltak. Azonban a megfelelő technikai háttér nélkül ezek a művek egy füzetben maradtak. Később átpártoltam a versek világába, ahol úgy éreztem, jobban ki tudok teljesedni. Évekig az íróasztali fiókomban gyűltek a versek, de tavaly szeptemberben elérkezettnek láttam az időt, hogy megosszam őket másokkal is.

 

 

Létrehoztam a @roolixversek nevű Instagram fiókom, ahova kikerülnek a műveim. (A ROOLIX művésznév, még a rap szövegek idejéből maradt meg.) Az insta-versekről azt kell tudni, hogy sok esetben mellőzzük a szakmaiságot, szeretjük a túlterhelt szavakat, és ezek által rímbe szedve leírni az érzéseinket, gondolatainkat. Viszont a karantén ideje alatt úgy éreztem, szeretnék ezen változtatni. Olyan költeményeket akarok írni, melyek szakmailag is megállják a helyüket. Ennek okán kezdtem el részt venni az egri Szövegtrafik kreatív írásműhelyen, illetve jelentkeztem az idén kilencedik alkalommal megrendezett Hajdúböszörményi Írótáborba. A táborban Magolcsay-Nagy Gábor volt a műhelyvezetőm, akinek őszinte és nyers stílusa sokat segített ebben a tanulási időszakban, emellett a társaság többi tagja is segítőkész volt. A sok szórakozás mellett rengeteget tanultam, és a visszajelzések alapján már most megfigyelhető a fejlődés a költészetemben, aminek nagyon örülök.

 

Milyen témák köszönnek vissza leginkább a műveidben?

 

– Sokáig a szerelem volt az uralkodó téma, hiszen mondhatni kimeríthetetlen, viszont nem úszhatunk mindig lila ködben. Ha nem szerelmes az ember, úgy nehéz hiteles és jó verset alkotni. Manapság nincs konkrét témám. Arról írok, ami éppen megihlet, vagy éppen olyan momentumok jelennek meg a verseimben, amelyek gyerekkoromban, vagy az elmúlt pár évben valamilyen hatással voltak rám. Mostanában pedig elkezdtem kísérletezni annak érdekében, hogy a versek összhangba kerüljenek a fényképekkel. Ezek figyelhetők meg az Instagram-oldalamon. Elkezdtem festeni is, és a vers mellett a képet is én hozom létre. Ilyen művekkel vettem részt az egyetem Alkosd meg a karanténod pályázatain is.

 

Úgy tudom, a slam poetry területén is tevékenykedsz.

 

 

– Igen, ez egyelőre egy nagyon friss dolog, hiszen nemrég kóstoltam bele ebbe a műfajba. Eddig csak néhány slam szövegem született. Nagyközönség előtt nem hangzottak el, viszont a későbbiekben szeretném magam kipróbálni ebben a műfajban, és akár versenyeken is részt venni. Ebben nyújt segítséget az egri Szövegtarfik a felolvasó estjeivel, ami egy jó fejlődési lehetőség. Egyre nagyobb teret nyer magának a slam poetry Magyarországon. Szeretnék ennek a növekedésnek a részese lenni.

 

 

Az írásaidat saját pólókon is viseled. Ez egy nagyszerű kezdeményezés, amely által minél többen megismerhetik a munkáidat. Hogyan jött az ötlet, és miként láttál neki a megvalósításának?

 

– Mindig úgy gondoltam, hogy egy vers, vagy idézet nemcsak papírra, vagy webes felületre való, hanem olyan használati tárgyakra vagy ruhákra is, melyeket szívesen használunk, hordunk. Úgy éreztem, ha már írok verseket, akkor miért hordanám másét? Így jött az ötlet, hogy a saját munkáim köszönjenek vissza ruhadarabokon. A karantén alatt be is fogtam az egyik pólómat, amire felírtam egy versem és körül is rajzoltam egy különleges mintázattal. Viszont ez nagyon időigényes volt, így felkerestem az akkor még nemrég megalakult PN Studio-t, akik vállalták, hogy rányomják a saját verseimet pólókra. Az ő munkájuknak köszönhetően már három versemet is hordhatom, amikre sok pozitív visszajelzést kaptam. Továbbra is folytatom ezt a kezdeményezést, és egy nap szeretném másokon is viszont látni a műveimet.

 

anyaggyűrű

 

te ujj

én gyűrű

magad köré

csavartál

mikor eljegyeztelek

olyan könnyen

ment fel rád

mint rám az óvszer

sokadik együttlétkor

minden nap

kis csavarásokkal

egyre kijjebb látszik

a rozsda

nehezíti a leválást

mégis megtörténik

leesett a csavar

szeretőd segített

ő volt a wd40

most már

ujjad polírozva

tündököl

nálam

megtört menettel

él tovább

a rozsdás anyag

aki voltál

 0
komment

Reflektor

Új blog Bordeaux-ból: hajrá Laura!
Franciaországból jelentkezik a következő hónapokban Varga Laura Nóra szőlész-borász...
Rék-à-Bordeaux: résumé de San Francisco
Takács Réka záró blogjában összegzi a Bordeaux-i tanulmányok élményeit.
Találkozó: 45 év után újra a Líceumban
Különleges találkozót tartottak a 45 esztendeje az intézményünkben matematika-kémia szakon...