Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. december 01. Elza
Arcok

Szajlai pünkösdi rózsából lett Eszterházy Csillaga

Vojth Laura | 2022. április 05. 10:37:38 | Utolsó frissítés: 8 hónapja
Nagy Krisztina másodéves közösségszervező szakos hallató nyert el idén az Eszterházy Csillaga címet. Vele beszélgettünk hagyományokról, zenéről, hitről, egyetemről.


– Miért döntöttél úgy hogy Egerben szeretnél tovább tanulni?
– A Neumann János gimnáziumba jártam 5 éves képzésre és az emelt magyaros szakosodást követően választanom kellett egy egyetemet. Már sok jót hallottam az Eszterházy egyetemről, mikor meghívtak hogy énekeljek egy TDK megnyitón akkor döntöttem el, hogy ide szeretnék járni. Azt éreztem hogy ide kell jönnöm mert mindenki olyan kedves és befogadó volt. Kizártam a számomra nagyon érezhető, külső társadalmi nyomást, ami azt diktálta volna hogy Pestre jelentkezzek és immár második éve vagyok az egyetem diákja.

 

– Akkor te Egerben születtél?
Nem, egy Egerhez közeli kis faluból származom, de a gimnázium során öt évig, és már második éve az egyetemen is kollégista vagyok, ezért szinte már egrinek mondom magam.

 

 

– És mi az említett TDK-s megnyitó története?
Még gimnáziumban részt vettem egy ének szekciós TDK-n, amit megnyertem, és a következő évben visszahívták mint volt versenyzőt.

 

– Milyen szakon tanulsz itt az egyetemen?
Közösségszervezést tanulok és másodéves vagyok. Nagyon szeretem, mivel a kultúráról és az emberekről szól, ami nagy szerepet tölt be az életemben, mivel a nagymamám hagyományőrző egyesületében nőttem fel.

 

– Hogyan éled meg az egyetem éveidet? Milyen tapasztalataid, élményeid vannak?
– A Covid miatt első évem gyakorlatilag nem is volt, úgyhogy mondhatom hogy a mostani az első. De nekem az online oktatás sem okozott különösebb problémát, főleg mivel a tanáraink mindig a segítségünkre voltak. Így nekem ez is egy pozitív élmény volt, most pedig igyekszem a legtöbb eseményen részt venni, pótlásként.

 

– Mit szeretnél csinálni az egyetem elvégzése után?
– Nagyon sokrétű embernek érzem magam, úgyhogy ezt még nem tudom pontosan. Érdekel a nemzetközi kapcsolatok, a média, igyekszem a tőlem telhetőt legtöbbet kihozni most mindenből. Nyilván a zenével is szeretnék foglalkozni, de az egy ingoványosabb talaj, ezért először stabil szakmát szeretnék magamnak, ami mellett tudom folytatni a zenélést.

 

 

– Egy interjúban egyszer nyilatkoztál arról hogy mit jelent neked katolikus egyetemen tanulni, mesélnél erről?
– Én egy katolikus közösségben nőttem fel, és az egyetem fenntartóváltása, valamint névváltoztatása óta csak több pozitív benyomásom van. Több vallással kapcsolatos esemény van, amire a diákok el tudnak menni, és megismerkedhetnek a hittel. Például múlt héten volt egy egyetemi keresztút a bazilikába, amit a Szent István Rádió közvetített. Nagyszerű hogy az egyetem és az egyházmegye összedolgozik, és ha már pár diákot megmozgat, akkor az hatalmas előrelépés.

 

– Mit jelent számodra a hit?
– Számomra a levegőt, a megnyugvást, az erőt. Úgy érzem hogy azt ahol most tartok és amit eddig elértem azt nagyrészt a hitemnek és a Jóistennek köszönhetem. Minden pillanatban, mikor már majdnem feladtam, ő volt mellettem, és a hitem. Ezt nem lehet igazán megfogalmazni, ezt csak érzi az ember.

 

– Most egy kicsit áttérve az Eszterházy Csillagára..., miért döntöttél úgy hogy jelentkezel a versenyre?
– Mivel az első egyetemi évem élmények szempontjából nagyon hiányos volt, ezért úgy gondoltam, hogy ezt a lehetőséget megragadom. Megnéztem az előző videókat, mindenkinek pozitív véleménye volt róla. Ki szerettem volna lépni a komfortzónámból, nem a győzelem motivált, csak meg szerettem volna mutatni magamat.

 

 

– Milyen elvárásaid voltak a versennyel kapcsolatban?
– Elsősorban szerettem volna megismerni új embereket, és hogy jó hangulatban teljen, ezek meg is valósultak. Nem féltem tőle, inkább izgatottan vártam. Az elmúlt időben nem volt sok lehetőség szerepelni, aki pedig már állt színpadon mindig várja a lehetőséget, hogy újra ott lehessen. A verseny napján volt egy főpróbánk, ami elképesztő hangulatban telt, mikor a zenekarok játszottak mindenki nagyon élvezte, biztattuk egymást. Számomra ez egy hatalmas pozitív élmény volt.

 

– Mióta foglalkoztat téged a zene?
– Nagymamám hagyományőrzőjében kezdődött, óvodás koromban azóta velük is énekelek, járunk fellépni. Aztán gimnáziumban jártam ének versenyekre, kórusban is énekeltem, illetve a tanárok is bevontak, hogy szerepeljek ünnepségeken. Mindig is nagy örömmel csináltam, magamtól jelentkeztem a versenyekre is, örültem a lehetőségeknek.

 

 

– Nagymamád hagyományőrző csoportja már többször is szóba került. Mondanál róla egy pár szót, hogy ez pontosan micsoda?
– A Szajlai Pünkösdi Rózsák Hagyományőrző Egyesületéről van szó. Fő célja, hogy a népi kultúrát tovább örökítsük a következő nemzedék szívébe. Különböző ünnepeken alkalmával vannak programok, pünkösdkor például királykisasszony járást vagy karácsonykor betlehemezünk. Magát a népi hagyományi szokásokat dolgozzuk át picit. Régen az emberek nagyon babonásak voltak, így az ezekhez fűződő hiedelmeket is át szoktuk dolgozni.

 

– Szívesen foglalkoznál komolyabban a zenével?
– Ha kapnék lehetőséget, akkor mindenképpen megragadnám. Nagy álmom, hogy egyszer szerepelhessek az Eurovíziós dalfesztiválon, és ezt nem is szeretném feladni. Szeretnék saját dalokat is írni majd a jövőben.

 

– Egy nagyobb tehetségkutatón való részvétel foglalkoztat?
– Nem, mégpedig azért nem, mert nem celeb hanem zenész szeretnék lenni. Ez nyilván az én véleményem, nem éreznem magam komfortosan egy tv show-ban. A zenész, ha csak 2 ember előtt zenél, az is tökéletes, mert a zene miatt kell csinálni, nem pedig a nagy tömeg és az elismerés a fontos. Nem az a lényeg, hogy hányan szeretnek, hanem, hogy értéket képviseljen a zeném.

 

– Milyen tanácsot adnál azoknak akik jelentkeznek az Eszterházy Csillagára?
– Mindenképp jelentkezzenek, ragadják meg a lehetőséget, hatalmas élmény lesz. Nem az számít, hogy kit választanak legtehetségesebbnek, hiszen mindenki egyedi, és teljesen más területen jó. Csak akarják megmutatni magukat, és kilépni a komfortzónájukból.

 

– Milyen néven lehet megtalálni téged, ha valaki meg szeretne hallgatni?
– Van YouTube és Instagram oldalam, ez az utóbbi időben az egyetem miatt picit háttérbe szorult, de a nyáron több időt fogok tudni rá fordítani, és Tini Nagy néven lehet megtalálni. Illetve alkalmanként a Central Perk kávézóban is fellépek.0
komment

Reflektor

„Eljött Tokaj Bordeauxba”
Hogyan kerül egy szép tokaji sor Bordeauxba? Miért került az ember véletlenül Baszkföldre?...
Üdv Bordeux-ból, avagy zenei zamatok és traktor
Az interaktív órák mellett is szépen összegyűltek Lauránál a mesélni valók.
Országos Népmese-konferencia – Élménybeszámoló hallgatói szemmel
Magyartanár szakos hallgatóként mindig szerettem a meséket, ezért nagyon megörültem, amikor...