Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. augusztus 09. Emőd
Egyetemi élet

A kinematográfus országos bemutatója Egerben

2022. április 04. 12:20:45 | Utolsó frissítés: 4 hónapja
Egerben volt A kinematográfus című film magyarországi bemutatója március 31-én az Agria Cinema moziban. A filmet Tóth Jánosról, a magyar filmtörténet korszakos jelentőségű operatőréről Medvigy Gábor és Bollók Csaba, a Mozgóképművészeti Intézet egyetemi docense készítette.

 

Tóth János (1930-2019) Kossuth-díjas operatőr, a Mozgóképművészet Mestere nevéhez fűződnek olyan emlékezetes alkotások mint a Csendélet, Aréna, Shine, a mannheimi nagydíjas Elégia. Ő volt az operatőre Makk Károly Szerelem, Macskajáték, Egy erkölcsös éjszaka című, Cannes-ban díjazott filmjeinek, valamint az ő forgatókönyvéből készült Huszárik Zoltán Szindbád-adaptációja.

 

 

A kinematográfus egri, országos premierjével tovább erősödött Illés György szülővárosának kapcsolata a magyar filmmel és annak élvonalbeli alkotóival. A premier az EKKE Mozgóképművészeti és Kommunikációs Intézet „Kinematogfráfus napok”  című programjának kiemelt eseményeként valósult meg, kivételesen nagy hallgatói érdeklődés mellett.

 

Hír: Bollók Csaba, M Tóth Éva   Képek: Tóth János és jelenetek általa fotografált filmekből (Rendezők: Huszárik Zoltán, Makk Károly)

 

További hírek a Mozgóképművészeti és Kommunikációs Intézet programjáról: https://www.facebook.com/mozgokep.eger.movingpicture0
komment

Reflektor

Találkozó: 45 év után újra a Líceumban
Különleges találkozót tartottak a 45 esztendeje az intézményünkben matematika-kémia szakon...
Kiemelt Arany minősítést szerzett hallgatónk Siófokon
Május utolsó hétvégéjén, Siófokon rendezték meg a XII. Országos Népek Tánca-Népek...
Egy brazil lány, aki Egerben igyekszik megvalósítani álmait
Rochane Moura Fé, röviden Roxy jelenleg zenekultúra szakon tanul egyetemünkön. Egyenesen...