Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. december 01. Elza
Kultúra

A fényé a főszerep az egri Kepes Intézet kiállításán

MTI | 2013. október 04. 09:57:22 | Utolsó frissítés: 8 éve
Az isteni formula, a fény - fénykezelési technikák a kortárs képzőművészetben címmel nyílik kiállítás szombaton az egri Kepes Intézetben.

 

Kilenc kortárs művész, Bernát András, Botos Péter, Bullás József, Halász Péter Tamás, Halmi-Horváth István, Hencze Tamás, Nádler István, Szűcs Attila és Várnai Gyula összesen 110 munkáját láthatja a közönség - mondta el az MTI-nek Tóth Pál Sándor, a kiállítás kurátora.

A tárlat különlegessége, hogy két szinten két cím alatt helyezték el a festményeket és objekteket. Az első emeleten Still light címmel látható mintegy önálló tárlatként Szűcs Attila 70 munkája. A művész a belülről és a kívülről jövő fényt vizsgálja figurális képein, amelyeken "másvilági" fény tölti meg a tereket. A Szűcs-képeken derengés jelzi, hogy az ember nem pusztán fizikai létforma, hanem ennél több, vagyis spirituális tartalmak hordozója - magyarázta a kurátor.

 A második emeleten Az isteni formula, a fény címmel csoportos kiállítás látható. Túlnyomórészt absztrakt fényobjektekkel és Botos Péter két üvegszobrával találkozhat a látogató. Az üvegszobrok áttetszők, de bizonyos helyeken egy-egy színfoltba ütközik a fénynyaláb. Bullás József kísérleti fénytechnikai munkái pedig "megdolgoztatják az ember szemét" - jegyezte meg Tóth Pál Sándor.

Nádler István művein a fény a sötétségből kiemelkedő transzcendens világot leplezi le. Hencze Tamás is a fény különböző megjelenéseit vizsgálja képein. Halász Péter Tamás tükrök és a fény segítségével végtelenítést hoz létre, Halmi-Horváth István munkáin geometrikus struktúrákban jelenik meg a világosság. Bernát András rézporral kevert festéket használ művein, amelyeken fénystruktúrákat fedezhet fel a néző - foglalta össze Tóth Pál Sándor.

A kiállítás 2014. február 15-ig tart nyitva a Kepes Intézetben.0
komment

Reflektor

„Eljött Tokaj Bordeauxba”
Hogyan kerül egy szép tokaji sor Bordeauxba? Miért került az ember véletlenül Baszkföldre?...
Üdv Bordeux-ból, avagy zenei zamatok és traktor
Az interaktív órák mellett is szépen összegyűltek Lauránál a mesélni valók.
Országos Népmese-konferencia – Élménybeszámoló hallgatói szemmel
Magyartanár szakos hallgatóként mindig szerettem a meséket, ezért nagyon megörültem, amikor...