Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. december 01. Elza
Kultúra

Doctor Strange az őrület multiverzumában - Filmkritika

Kovács Konrád | 2022. május 10. 09:11:06 | Utolsó frissítés: 7 hónapja
Alapvetően nem tartom magamat óriási Marvel fanatikusnak, azonban mikor a „Pókember: Nincs hazaút” vetítése végén megláttam hogy a legújabb film a Doctor Strange vonalat fogja folytatni, akkor azért elkapott az izgatottság.

 

Az első film számomra a franchise egyik legérdekesebb alkotása, emellett a többi filmben is melyben „vendégszerepel” nagyon szórakoztató és érdekes Strange karaktere. Emiatt nagyobb elvárásokkal ültem le a film elé, mint általában egy szuperhős film elé szoktam.

A filmet Sam Rami rendezte, aki ez eredeti pókember trilógiát is. Ennek kapcsán sok helyen spekuláltak arra hogy ez a film lesz majd Tobey Maguire teljes visszatérése az univerzumba, de ez végül nem következett be.
A filmben Doctor Strange segíteni próbál egy lányon, America Chavez-en, emiatt a lépés miatt kerülünk majd a multiverzumba.

 


Alapvetően jó a dinamika a szereplők között, jól működnek együtt, főleg Strange és Chavez. Számomra Chavez új karakternek számított, mint valószínű sok embernek, hiszen még csak képregényekben kapott szerepet. Ezen kívül Sam Rami remekül építette föl Wanda Maximoff karakterét, kifejezetten emocionálisra sikeredett, de mivel nem szeretném senkinek elrontani az élmény így erről inkább csak ennyit.


A film végig használ horror elemeket, melyek érdekes módon kifejezetten jól működnek. Ahogyan haladunk a multiverzumban a világok között, más-más valóságokban az ismeretlentől való alapvető emberi félelem miatt nagyon hangulatosak ezek az elemek. Számomra annyira lenyűgöző volt hogy milyen jól hatnak egy Marvel film keretein belül a horror elemek, hogy valahol ez tetszett a legjobban az egész filmben. Persze mivel a film 13-as karikás, nem kell a Halloweent megszégyenítő brutális elemekre gondolni, viszont szerintem a legtöbb embernek lesznek meglepetések.
A film valamikor nem magyarázza el hogy az adott dolog miért és hogyan működik az adott módon, ami néha működik is, mert nézőként éppen mással vagyunk elfoglalva mint hogy kérdezősködjünk, de néha nem eléggé tereli el a figyelmünket, ilyenkor felmerülhet bennünk egy-két kérdés.

 

A zenei aláfestésért Danny Elfman volt a felelős. Nem ezért fogunk a filmre emlékezni, de mégis megemlítendő dolog, nagyon illik a filmhez, sokat ad a hangulathoz.
A film valójában méltó a címéhez, teljes mértékben az őrület univerzumában érezhetjük magunkat, és ez kifejezetten szórakoztató. Vannak olyan jelenetek, amelyek nem feltétlen fogják elnyerni a tetszésünket, hiszen céltalanul megyünk A-ból B-be, amely ráadásul nem mindig sül el jól, de van ahol a képi világ miatt ezt észre sem venni, hiszen annyira jól néznek ki az effektek amiket látunk, hogy ez eltereli a figyelmünket.

Viszont vannak olyan jelenetek is ahol ez nem lesz elég, és személy szerint én ezek miatt jöttem ki úgy a vetítésről, hogy egy jó filmet kaptam magam elé, az elvárásaimnak is eleget tett, de lehetett volna egy kicsit rövidebb. A film 2 óra 6 perc hosszú hivatalosan, ez nem is tűnhet olyan soknak, hiszen a végjáték 3 óra 2 perces hosszúsággal operált, viszont ott nem volt annyi fölösleges jelenet, nagyjából minden egymásra épült.
Alapvetően tehát egy kifejezetten jó filmet kaptunk, egy-két hátulütővel, de ezeket számomra könnyű volt elnézni, hiszen a vetítés 90%-a alatt remekül szórakoztam. Minden olyan embernek tudom ajánlani hogy üljön be a moziba, és nézze meg a filmet, aki legalább egyszer látta az MCU legfontosabb filmjeit, illetve tisztában van Strange karakterével, ezek hiányában viszont inkább ezek bepótlását ajánlanám először, hiszen aki erre a filmre akar beülni mint első Marvel élménye, nem fog olyan autentikus képet kapni az univerzumról mint amely már tömegeket bevonzott.0
komment

Reflektor

„Eljött Tokaj Bordeauxba”
Hogyan kerül egy szép tokaji sor Bordeauxba? Miért került az ember véletlenül Baszkföldre?...
Üdv Bordeux-ból, avagy zenei zamatok és traktor
Az interaktív órák mellett is szépen összegyűltek Lauránál a mesélni valók.
Országos Népmese-konferencia – Élménybeszámoló hallgatói szemmel
Magyartanár szakos hallgatóként mindig szerettem a meséket, ezért nagyon megörültem, amikor...