Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. december 01. Elza
Kultúra

Eger centenáriumi emlékévvel tiszteleg Gárdonyi Géza előtt

Zentai László | 2022. március 29. 15:06:06 | Utolsó frissítés: 9 hónapja
Gárdonyi Géza, Eger egyik kiemelkedő írócsillaga száz évvel ezelőtt hunyt el. A városi kulturális intézmények és vállalkozások, továbbá a Főegyházmegye és az EKKE is összefogott, hogy egész éves programsorozattal, méltó módon tisztelegjen az „egri remete” munkássága, gazdag öröksége és máig ható szellemisége előtt.

 

Király Júlia múzeológus, a Gárdonyi hagyaték kezelője megfogalmazta: legalább száz rendezvénnyel és legalább száz történettel igyekeznek élővé tenni Gárdonyi Géza egri emlékezetét, műveit. A sort el is indította a sajtótájékoztatón az első néhány Gárdonyi-történet említésével: az író 1897-ben Egerbe költözött, 1901-ben megszületett az Egri csillagok című regény, később az Egerről szóló, Kürt című kisregény. Gárdonyi halálát követően a városi tanács díszsírhelyet adott a kiváló szerzőnek, s az írónagyság ravatala a Líceumban, illetve a Líceum előtt állt, ahol a búcsúbeszédet Kosztolányi Dezső mondta. Gárdonyi Eger számára felbecsülhetetlen értéket jelentő hagyatéka alapján 1968-ban készült el az Egri csillagok című mozi, amely talán a legtöbbször megtekintett magyar filmalkotás.
A történetmesélés folytatódik, a mottó: „Tollal a csillagokig” – fűzte hozzá Király Júlia.

 


Mirkóczki Ádám polgármester és Törőcsik Gábor, az Eger Városi Turisztikai Kft. vezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Eger számára fontos a méltó főhajtás és emlékezés, ugyanakkor a „Gárdonyi 100” évforduló hatalmas lehetőség is arra, hogy széleskörű, intézményeket, cégeket, szolgáltatókat, civil szervezeteket egyesítő összefogás nyomán kiváló és vonzó programsorozatot kínáljanak az egrieknek és a városba érkező vendégeknek. Sokhelyütt megjelennek majd Gárdonyi Géza idézetek a városban, a vendéglátóhelyek az emlékév számára dedikált borral, étkekkel és tortával is készülnek.

 

 

Az emlékév a rendezvények tekintetében két fontos pillérre épül. Az augusztus 6-14 közötti Gárdonyi Napok kínálatában születésnapi program, jazz fesztivál, Dobó téri koncertek és élményszerű utcai előadások, flashmobok is szerepelnek, sőt, maga, Gárdonyi Géza is megjelenik a belvárosban.
Októberben, az író halálának évfordulójához kapcsolódóan Gárdonyi Ünnep lesz Egerben, amely a kultúra és a tudomány jegyében zajlik majd. Emléktáblát avatnak, s az író nevét viselő színházban Gárdonyi-estet tartanak.

 

 

Gárdonyi Géza halálának századik évfordulója alkalmából kilenc programelemből álló rendezvénysorozatot szervez az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete. A programok célja, hogy az irodalmi életművet (újra) felfedezzék, bemutassák a lokális emlékezet különböző vonatkozásait és minél szélesebb körben élővé, átélhetővé tegyék azt az irodalmi jelenséget, melyet Gárdonyi Géza alkotásai, az író szellemisége képvisel. Különösen fontos ez egy olyan Nemzeti Emlékhelyen, ahol egy irodalmi műnek köszönhetően a helyi identitást jelentősen erősítő kultusz épült – hangsúlyozta kérdésünkre Dr. Kusper Judit intézetvezető.

Az egyetem által szervezett programok:
•    Gárdonyi 100 – Kultusz, irodalom, emlékezet: Nemzetközi tudományos konferencia Gárdonyi Géza műveiről, kultuszképző szerepéről - fókuszban a lokális értékek kultúratudományi szerepe, kultusz- és identitásképző hatása (2022. november 10-11.)
•    Eszterházy Irodalmi Verseny V.: Középiskolai tanulmányi verseny Gárdonyi Géza műveire építve, 2022/23. tanév, a verseny kiírása: 2022. szept. 1., első (írásbeli) forduló: 2022. nov. 21-dec. 10., döntő, szóbeli forduló: 2023. február 20.
•    Gárdonyi Irodalmi Szalon – Az EKKE Tittel Pál Könyvtárral közösen szervezett rendezvény. Gárdonyi műveinek megszólaltatása, elsősorban a város érdeklődő irodalomkedvelői számára (2022. október 17.), felolvasók a egyetem hallgatói és munkatársai
•    Komplex mesefoglalkozás Gárdonyi Géza meséivel - az általános iskolás korosztálynak (2022. szeptember 30.)
•    Interaktív irodalomóra Gárdonyi műveivel (Ida regénye, Isten rabjai) - középiskolás korosztálynak (2022. szeptember 30.)
•    Történelmi regények a kulturális emlékezetben - kerekasztal-beszélgetések neves hazai kutatókkal (2022. nov. 30.)
•    Kortársunk, Gárdonyi - esszéíró pályázat középiskolásoknak és egyetemistáknak
a pályázat kiírása: 2022. május, beérkezési határidő: 2022. szept. 30., megjelenés: 2022. nov. 30.
•    Gárdonyi-átiratok: Novellaíró pályázat egyetemistáknak (esetleg kortárs íróknak): kiválasztott Gárdonyi-novellák alapján parafrázis készítése, a legjobb 10-12 pályamű publikálása az Agria folyóirat különszámában
a pályázat kiírása: 2022. május, beérkezési határidő: 2022. szept. 30., megjelenés: 2022. nov. 30.
•    A pillanat rezgése – Fotópályázat: illusztrációs fotó készítése Gárdonyi kiválasztott mondataira, a legsikeresebb pályaművekből képeslap készítése
a pályázat kiírása: 2022. május, beérkezési határidő: 2022. szept. 30., megjelenés: 2022. nov. 30.

A „Gárdonyi 100” Emlékév programjairól bővebb információ található a visiteger.com oldalon…>>>

Szöveg: Zentai László
Fotók: Szántó György0
komment

Reflektor

„Eljött Tokaj Bordeauxba”
Hogyan kerül egy szép tokaji sor Bordeauxba? Miért került az ember véletlenül Baszkföldre?...
Üdv Bordeux-ból, avagy zenei zamatok és traktor
Az interaktív órák mellett is szépen összegyűltek Lauránál a mesélni valók.
Országos Népmese-konferencia – Élménybeszámoló hallgatói szemmel
Magyartanár szakos hallgatóként mindig szerettem a meséket, ezért nagyon megörültem, amikor...