Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. december 01. Elza
Kultúra

Egyszer minden jónak vége szakad - bezárt az artAlom

Buzsik Alexandra | 2013. szeptember 26. 09:18:20 | Utolsó frissítés: 8 éve
Erős kezdés után egy erős zárás – véget ért az idei artAlom élőművészeti fesztivál. Az utolsó napon volt minden, ami a művészi szemnek és fülnek ingere.

 

Utolsó tangó Párizsban


A hetvenes évek egyik botrányfilmje nyomán az Andaxínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukcióját láthattuk elsőként Rejtőzködők címmel, amelyben Góbi Rita – kihasználva a tánc nonverbális lehetőségeit – néhol kifinomult, néhol ijesztő vagy épp erotikába torkolló, egyedi mozgásformájával nyűgözte le a Kis Zsinagógába összeverődött közönséget. Már ha valakit meg nem ijesztett különös mimikájával, olykor csendet megtörő nyögdécselésével. Ágoston Béla és Szegő Dávid zenei kíséretét kár lett volna mellőzni e darab kapcsán.

 

 
Fotó: Merényi Zita
 

 

Egy szál basszusgitár


Igen, ez is művészet! Varga Erik képzőművész performansza során nem mással, mint egy basszusgitárral kísérelte meg zenébe foglalni a jelenlétet. Sajátságos szólista, vezérelt effektekkel, hangfestéssel.

 

 
Fotó: Merényi Zita
 

 

A döglött madár és a tenger

 

Dénes Imre papírhajóval, és egy arról lelógó elpusztult madár tetemével demonstrálta a víz hatalmát, a tűz erejét, a halált, a véget vagy akár az emberi tevékenységek állatokra gyakorolt hatását. A performansz oly annyira összetett, és zseniálisan felépített volt, hogy percekig bírtuk volna még várni, aztán pedig nézni a történet végkimenetelét, amelyben hamuvá égett a ladik és vele együtt a madár is. Meghökkentő produkció volt ez, amely már az elején, a beállás során vonzotta a művészetre éhezőket, ahol a brutális csattanó még inkább beszipolyozta a fesztivál nagyérdeműjét.

 

 
Fotó: Merényi Zita
 

 

Lángok és homok a földön


Mindhárom napot jellemzett egy olyan motívum, az előadások során használt eszköz, amely a Kis Zsinagóga padlóján landolt. Kovács István előadásában a homok játszotta a főszerepet: tűzgyújtás a mellkasán, kifolyó homok a szájából és egy madártoll – ha úgy tetszik tollpihe – elégése. Dénes Imre hajókázása után nem érhetett minket meglepetés. Művészileg értékelhető és értelmezhető is volt a látványra építő produkció. Megállta a helyét, bár kissé vontatottnak is érezhettük, és már a rezzenéstelen arccal ülő szemlélők is érezhettek némi fájdalmat a mellkasukban, míg művészünk – ha nem is percekig, de – néhány kellemetlen másodperc erejéig ütlegelte önmagát a szíve felett.

 

 
Fotó: Merényi Zita
 

 

Végjátékok: De-Bort! és Góbi Rita

 

Egy koncert ének nélkül, csak hangszerekkel – a DeBort zenekar jazzes hangzású, szaxofonnal, dobbal, gitárokkal megkomponált dalai furcsa hangokból és zajokból álltak, ahol a hirtelen berobbanó szaxofon dallamai egészen különleges, amolyan tapsolásra érdemes hangulatot teremtettek.

 

 
Fotó: Merényi Zita
 

 

Ha már Góbi Rita nyitotta a performansz fesztivál utolsó estéjét, miért is ne zárhatná ő? Szegő Dáviddal karöltve erotikus, expresszív látványvilágú produkciót adtak elő a dob, mint ütem, és hangképző eszköz jegyében. A táncművész mimikája az első fellépés óta változatlan, mozgáskultúrája utánozhatatlan volt. Visszatérő vendégeink mindig hatalmas figyelmet kapnak a Kis Zsinagóga falai között, mozgáskompozíciójuk mindent magában hordoz, amely szemet gyönyörködtető: impozáns figurák, hangok, ritmusok, és az elkerülhetetlen vágy, a tánc által megformált jelbeszéd és jelzések.

 

 
Fotó: Merényi Zita
 

 

Minden fesztivál után…


A kapuzáráskor ismét rájöttünk, hogy, amely napokig megszokott volt, az egy pillanat alatt elmúlhat. Megszoktuk a művészetet, a hangulatot, a lassanként családdá verbuválódó, ismerős arcokat, a helyet, és minden mást, amely a Kis Zsinagógához köt bennünket. De egy évig újra csend honol majd az artAlom háza táján. Reméljük, csak egy éviig.

 

Fotógalériánk a szerda estéről IDE KATTINTVA látható.0
komment

Reflektor

„Eljött Tokaj Bordeauxba”
Hogyan kerül egy szép tokaji sor Bordeauxba? Miért került az ember véletlenül Baszkföldre?...
Üdv Bordeux-ból, avagy zenei zamatok és traktor
Az interaktív órák mellett is szépen összegyűltek Lauránál a mesélni valók.
Országos Népmese-konferencia – Élménybeszámoló hallgatói szemmel
Magyartanár szakos hallgatóként mindig szerettem a meséket, ezért nagyon megörültem, amikor...